تأثیر فیزیوتراپی بر کشیدگی ساق پا و اسپاسم عضلانی ساق پا

اسپاسم عضلانی ساق پا ، عضله ساق پا شما در واقع دو عضله است، عضله گاستروکنمیوس و عضله کف پا. این عضلات در صورت کشیده شدن بیش از حد ممکن است آسیب ببینند. آسیب به عضله ساق پا می تواند از فشار یا کشیدگی تا پارگی جدی تری که ممکن…

فیزیوتراپی بر کشیدگی ساق پا

کشیدگی ساق پا، آسیبی است که به عضلات پشت ساق پا، زیر زانو وارد می‌شود. ساق پا از ۹ ماهیچه تشکیل شده است. ممکن است به طور همزمان ۱ یا بیشتر از این ماهیچه‌ها، آسیب ببینند. زمانی که فرد در حال انجام حرکات با سرعت بالا مانند دویدن و پریدن است، کشش ساق پا ممکن است رخ دهد. آن‌ها همچنین می‌توانند از یک حرکت ناخوشایند ناشی شوند.

کشیدگی ساق پا، یک مشکل شناخته شده برای ورزشکارانی مانند دوندگان، بازیکنان فوتبال و بسکتبال، ژیمناستیک‌ها و رقصندگان است. افزایش سن، می‌تواند شانس ابتلا به فشار به ساق پا را افزایش دهد. فیزیوتراپیست ها با کاهش درد، بازگرداندن قدرت و انعطاف‌پذیری ماهیچه‌ها و افزایش سرعت بهبودی، افراد مبتلا به کشیدگی ساق پا را درمان می‌کنند.

کشیدگی ساق پا چیست؟

ساق پا از ۹ ماهیچه مختلف تشکیل شده است. گاستروکنمیوس و سولئوس، بزرگ‌ترین و فعال‌ترین ماهیچه‌های ساق پا هستند. آن‌ها همراه با عضلات پلانتاریس که به استخوان پاشنه می‌چسبند، کار می‌کنند. ۶ ماهیچه دیگر در ساق پا به تقویت حرکات زانو، انگشتان پا و پا کمک می‌کنند. کشیدگی ساق پا در اثر کشش بیش از حد یا پارگی هر یک از ۹ عضله ساق پا ایجاد می‌شود. ممکن است به طور ناگهانی اتفاق بیفتد یا در طول زمان به کندی ایجاد شود. پیاده‌روی، بالا رفتن از پله‌ها یا دویدن می‌تواند دردناک، دشوار یا غیرممکن باشد. کشش عضلانی، بر اساس میزان آسیب عضلانی که رخ می‌دهد، درجه‌بندی می‌شود. این درجه‌بندی عبارت‌اند از:

  • درجه ۱. کشش خفیف یا جزئی یا پارگی چند فیبر عضلانی. عضله حساس و دردناک است، اما قدرت طبیعی خود را حفظ می‌کند. استفاده از پاها محدود نیست و راه رفتن طبیعی است.
  • درجه ۲. کشش متوسط ​​یا پارگی فیبرهای عضلانی بیشتر. عضله حساس‌تر است و درد وجود دارد. از دست دادن قدرت وجود دارد. گاهی اوقات، کبودی ایجاد می‌شود. استفاده از پاها محدود است و لنگیدن هنگام راه رفتن رایج است.
  • درجه ۳. پارگی شدید رشته‌های عضلانی. این می‌تواند شامل پارگی کامل عضله باشد. کبودی قابل‌مشاهده است. گاهی اوقات، یک فرورفتگی در زیر پوست که در آن عضله پاره شده است، قابل‌توجه است. استفاده از پا بسیار دشوار است. وزن دادن به ساق پا، بسیار دردناک است.

کشیدگی یا پارگی عضله، می‌تواند باعث خونریزی شود که منجر به کبودی می‌شود. فشار شدید ساق پا می‌تواند باعث کبودی شود که در اطراف مچ پا یا پا گسترش می‌یابد. در عرض چند ساعت پس از آسیب، تورم ممکن است رخ دهد. ناحیه آسیب‌دیده منبسط می‌شود و سفت می‌شود.

کشیدگی ساق پا چه حسی دارد؟

با کشیدگی ساق پا، ممکن است تجربه کنید:

·        درد شدید در پشت ساق پا. درد می‌تواند به سرعت برطرف شود یا برای مدتی ادامه یابد.

·        درد ضربان دار در هنگام استراحت، همراه با ضربه‌های تیز درد هنگام ایستادن یا راه رفتن.

·        احساس سفتی، حساسیت یا ضعف در ناحیه ساق پا.

·        اسپاسم (گرفتگی یا سفت شدن شدید در ماهیچه ساق پا).

·        درد شدید در پشت ساق پا هنگام تلاش برای کشش یا حرکت دادن مچ پا یا زانو.

·        احساس کشش در زمان آسیب‌دیدگی.

·        صدای ترک خوردن در زمان آسیب.

کشیدگی ساق پا در اثر چه عواملی ایجاد می‌شود؟

عضلات ساق پا، از زانو تا مچ پا فاصله دارند. تاندون آشیل، ماهیچه‌های ساق پا را به استخوان پاشنه در قسمت پایینی ساق پا متصل می‌کند. ماهیچه ساق پا از دو عضله اصلی تشکیل شده است:

  • عضله گاستروکنمیوس دو سر
  • عضله کف پا

کشیدگی ساق پا، یک آسیب پارگی به عضله گاستروکنمیوس یا سولئوس است. بیشتر اوقات، آسیب در گاستروکنیمیوس داخلی رخ می‌دهد. این قسمت از عضله در قسمت داخلی پشت ساق شما قرار دارد. این اغلب کشش عضلانی نامیده می‌شود. فیبرهای عضلانی می‌توانند در صورت فشار بیش از حد عضله، پاره شوند. عضله با فشارهای کمتر شدید، دست‌نخورده باقی می‌ماند.

کشیدگی ساق پا چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر ابتدا به فیزیوتراپیست مراجعه کنید، یک ارزیابی اولیه کامل انجام خواهد داد. این شامل گرفتن سابقه سلامتی شما نیز می‌شود. کشیدگی ساق پا ممکن است از یک آسیب منفرد ایجاد شود. با این حال، اغلب، کشیدگی ساق پا، به دلیل فعالیت‌های مکرر ایجاد می‌شود. فیزیوتراپیست، اطلاعاتی در مورد وضعیت شما جمع‌آوری می‌کند تا علت خاص کشیدگی ساق پا را تعیین کند. مصاحبه مختص شما خواهد بود و ممکن است شامل سؤالاتی مانند:

  • آیا آسیبی رخ داده است؟
  • تا به حال چگونه از کشیدگی ساق پای خود مراقبت کرده‌اید؟ آیا سایر پزشکان، تصویربرداری یا آزمایش‌های دیگری را توصیه کرده‌اند؟
  • علائم فعلی شما چیست و چگونه بر روز شما تأثیر می‌گذارد؟
  • در صورت وجود درد محل و شدت درد شما چقدر است؟ آیا درد شما در طول روز متفاوت است؟
  • انجام چه فعالیت‌هایی، در صورت وجود، برای شما دشوار است؟
  • بعد از مصدومیت، چه فعالیت‌هایی را نمی‌توانید انجام دهید؟

معاینه فیزیوتراپ

پس از مصاحبه، فیزیوتراپ شما معاینه فیزیکی را کامل می‌کند. آن‌ها ممکن است به حرکات شما هنگام راه رفتن و یا بالا رفتن از پله‌ها)، به هر حرکتی که علائم شما را بدتر یا بهتر می‌کند، توجه کند. تحرک (حرکت) و قدرت ساق پا و سایر نواحی را آزمایش و بررسی می‌کند. به آرامی و ماهرانه، ناحیه آسیب‌دیده را لمس می‌کند تا دقیقاً مشخص شود که کجا بیشتر درد دارد. پس از مصاحبه و معاینه فیزیکی، فیزیوتراپ شما، یافته ها را با شما در میان می‌گذارد.

آن‌ها با شما همکاری خواهند کرد تا یک برنامه درمانی شخصی برای شروع بهبودی ایجاد کنند. در برخی موارد، فیزیوتراپ شما ممکن است با یک متخصص ارتوپد یا متخصص پزشکی دیگر برای اطمینان از تشخیص دقیق کار کند. آن‌ها ممکن است آزمایش‌های بیشتری را برای تأیید تشخیص و رد سایر آسیب‌های احتمالی تجویز کنند. آزمایش‌های تصویربرداری (مانند اشعه ایکس یا ام آر آی) معمولاً برای کشیدگی ساق پا موردنیاز نیست.

چگونه یک فیزیوتراپیست می‌تواند کمک کند؟

فیزیوتراپیست ها متخصصان حرکت هستند که درمان‌هایی را برای بهبود کیفیت زندگی ارائه می‌دهند. برنامه‌های درمانی می‌تواند شامل ورزش، مراقبت عملی و آموزش بیمار باشد. فیزیوتراپیست شما یک برنامه درمانی هدفمند برای سرعت بخشیدن به بهبودی شما طراحی خواهد کرد. این برنامه بر اساس ارزیابی شما و اهداف شما برای بازگشت ایمن به ورزش یا فعالیت‌های روزانه خواهد بود.

۲۴ تا ۴۸ ساعت اول

فیزیوتراپیست شما به شما توصیه می‌کند که استراحت کنید و از پیاده‌روی یا هر فعالیتی که باعث درد می‌شود، خودداری کنید. در صورت نیاز، عصا یا بریس تجویز می‌کند و نحوه استفاده از آن‌ها را به شما آموزش می‌دهد. ناحیه دردناک را با یک بانداژ الاستیک فشرده می‌کند. به شما توصیه می‌کند تا پدهای بالابر پاشنه را در هر دو کفش خود قرار دهید.

آموزش بیمار

فیزیوتراپ شما با شما همکاری خواهد کرد تا هر عامل خارجی که باعث درد شما می‌شود را، شناسایی و تغییر دهد. ممکن است نوع و میزان تمریناتی که انجام می‌دهید، فعالیت‌های ورزشی یا کفش شما موردبحث قرار گیرد. فیزیوتراپیست شما، بهبودهایی را در فعالیت‌های روزانه‌تان توصیه می‌کند و یک برنامه ورزشی شخصی طراحی می‌کند تا اطمینان حاصل شود که بازگشت بدون درد، به سطح فعالیت موردنظر شما کمک می‌کند.

مدیریت درد

فیزیوتراپ شما یک برنامه درمانی برای درمان درد شما ایجاد خواهد کرد که شامل استفاده از یخ در ناحیه آسیب‌دیده است. آن‌ها ممکن است از اولتراسوند، تحریک الکتریکی و یا روش‌های دیگر برای کمک به کنترل درد شما استفاده کنند. فیزیوتراپیست شما ممکن است کاهش برخی از فعالیت‌هایی که باعث درد می‌شوند را، توصیه کند. فیزیوتراپیست ها، متخصص در تجویز تکنیک‌های مدیریت درد هستند که نیاز به داروهای اعتیادآور را کاهش می‌دهد یا از بین می‌برد.

تمرینات دامنه حرکتی

فشار واردشده به هنگام حرکت، ممکن است باعث افزایش تنش در ساق پا شود. فیزیوتراپیست شما ممکن است تکنیک‌های دامنه حرکتی را برای بازگرداندن حرکت طبیعی در عضلات ساق پا به شما آموزش دهد.

درمان دستی

فیزیوتراپ شما ممکن است درمان‌های عملی را برای حرکت دادن آرام عضلات و مفاصل شما ارائه دهد. این تکنیک‌ها، به بهبود حرکت و قدرت کمک می‌کند. آن‌ها اغلب به مناطقی می‌پردازند که درمان آن‌ها به تنهایی دشوار است.

تقویت عضلات

ضعف یا عدم تعادل عضلانی، می‌تواند به کشیدگی عضلات ساق پا کمک کند. آن‌ها همچنین می‌توانند نتیجه آسیب شما باشند. بر اساس شرایط شما، فیزیوتراپیست شما، برنامه ایمن برای تقویت عضلات را فقط برای شما طراحی خواهد کرد. احتمالاً شامل عضلات مرکزی و پایین بدن شما می‌شود. فیزیوتراپ شما، بر اساس سن و شرایط فیزیکی شما، فعالیت‌هایی را انتخاب می‌کند که برای شما مناسب است.

آموزش عملکردی

هنگامی‌ که درد، قدرت و حرکت شما بهبود یافت، باید با خیال راحت به فعالیت‌های سخت‌تر برگردید. برای کاهش تنش روی ماهیچه ساق پا، باید حرکات ایمن و کنترل‌شده را یاد بگیرید. پیروی از دستورالعمل‌های فیزیوتراپیست خطر آسیب مکرر شما را نیز کاهش می‌دهد. فیزیوتراپ شما مجموعه‌ای از فعالیت‌ها را بر اساس شرایط منحصربه‌فرد شما ایجاد می‌کند تا به شما یاد دهد که چگونه صحیح و ایمن حرکت کنید.

به چه نوع فیزیوتراپیست نیاز دارید؟

تمام فیزیوتراپیست ها از طریق آموزش و تجربه برای درمان انواع مشکلات ناشی از کشیدگی ساق پا، آماده شده‌اند. با این حال، ممکن است بخواهید در نظر بگیرید:

  • یک فیزیوتراپیست که در درمان بیماران مبتلا به کشیدگی ساق پا مجرب است.
  • یک فیزیوتراپیست که تمرکز اصلی او، در ارتوپدی یا توان‌بخشی ورزشی است.

نکات عمومی، هنگامی که به دنبال یک فیزیوتراپیست (هر پزشک دیگری) هستید، عبارتند از:

  • توصیه‌هایی را از خانواده، دوستان یا سایر پزشک‌ها دریافت کنید.
  • وقتی برای قرار ملاقات با یک کلینیک فیزیوتراپی تماس می‌گیرید، در مورد تجربه فیزیوتراپیست ها در کمک به افرادی که دچار کشیدگی ساق پا هستند، سؤال کنید.
  • آماده باشید تا علائم خود را تا حد امکان با جزئیات شرح دهید و توضیح دهید که چه چیزی علائم شما را بدتر می‌کند.

آیا کشیدگی ساق پا نیاز به جراحی دارد؟

جراحی به ندرت برای کشیدگی ساق پا ضروری است. اگر ساق پای شما نیاز به ترمیم جراحی داشته باشد، فیزیوتراپیست به شما کمک می‌کند تا درد را به حداقل برسانید. پس از جراحی، آن‌ها به شما کمک می‌کنند تا حرکت و قدرت را بازیابی کنید تا بتوانید با خیال راحت و سریع به فعالیت‌های عادی بازگردید.

آیا می‌توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیری کرد؟

این نکات می‌تواند به شما در جلوگیری از کشیدگی ساق پا کمک کند:

  • شدت هر فعالیت یا ورزشی را به آرامی و نه ناگهانی افزایش دهید. از فشار دادن بیش از حد، خیلی سریع و خیلی زود به خودتان بپرهیزید.
  • همیشه قبل از شروع یک ورزش یا یک فعالیت بدنی سخت، بدن خود را گرم کنید.
  • یک برنامه تمرین قدرتی و انعطاف‌پذیری کششی ثابت را دنبال کنید. این به شما کمک می‌کند شرایط بدنی خوبی را حفظ کنید، حتی در خارج از فصل ورزشی. فیزیوتراپیست ها در طراحی برنامه‌های ورزشی شخصی برای تقویت قدرت، بهبود حرکت و کاهش خطر آسیب متخصص هستند.
  • کفش‌هایی بپوشید که مناسب و استاندارد هستند.

با این تمرینات از کشیدگی ساق پا جلوگیری کنید

بهترین راه برای جلوگیری از کشیدگی ساق پا در وهله اول، تقویت ساق پا است. فقدان انعطاف‌پذیری در عضلات ساق پا و تاندون آشیل، معمولاً علت اصلی مشکلات ساق پا است.

تمرین شماره ۱: کشش ساق پای راست

حدود ۲ فوت در مقابل دیوار بایستید و پای راست را جلوی چپ قرار دهید. دستان خود را روی دیوار قرار دهید و به آن تکیه دهید. وزن خود را به پشت پای خود منتقل کنید تا زمانی که کشش را در ساق پا احساس کنید. این کشش را به مدت ۳۰ ثانیه در هر طرف نگه دارید، سپس دو بار در مجموع سه ست تکرار کنید. این روتین را روزانه انجام دهید.

تمرین شماره ۲: کشش ساق پا خمیده

این کار را مانند کشش ساق پای صاف انجام دهید، فقط پای عقب خود را به سمت جلو حرکت دهید تا انگشتان آن پا با پاشنه پای جلویی شما یکدست شود. پاشنه‌های خود را پایین نگه دارید، هر دو زانو را خم کنید تا جایی که یک کشش راحت درست بالای مچ پای پشت خود احساس کنید. این کشش را به مدت ۳۰ ثانیه در هر طرف نگه دارید، سپس دو بار در مجموع سه ست تکرار کنید. این روال را روزانه و حداکثر تا ۳ بار انجام دهید

تمرین شماره ۳: چرخاندن ساق پا

یک غلتک فومی را زیر مچ پای خود قرار دهید، در حالی که پای خود را صاف کنید. پای دیگر خود را روی مچ پای خود رد کنید. دست‌های خود را برای حمایت صاف روی زمین قرار دهید و پشت خود را به طور طبیعی قوس‌دار نگه دارید. بدن خود را به جلو بچرخانید تا غلتک به پشت زانو برسد. سپس به جلو و عقب بچرخانید. این حرکت را با ساق پای دیگر تکرار کنید. (اگر این کار خیلی سخت است، حرکت را با هر دو پا روی غلتک انجام دهید.

کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان

به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و

استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت

علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد.برای آشنایی بیشتر با

مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه

اینستاگرام مجموعه سلامت ایرانیان مراجعه نمایید.

پست های مرتبط