فیزیوتراپی ورزشی

تکنیک ورزشی درست فیزیوتراپی ورزشی

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

فیزیوتراپی ورزشی

فیزیوتراپی ورزشی

پیشگیری و درمان آسیب دیدگی‌های ورزشی

یکی از حوزه های تخصصی فیزیوتراپی ، فیزیوتراپی ورزشی است . از فیزیوتراپی ورزشی می توان برای پیشگیری و درمان آسیب های ورزشی و توانبخشی ورزشکار برای بازگشت سریع به میادین ورزشی استفاده کرد . از اهداف کلی فیزیوتراپی ورزشی می توان به  تسریع بهبودی ، کاهش عوارض آسیب دیدگی ، بازگرداندن ورزشکار به میادین ورزشی اشاره کرد .

می توان گفت فیزیوتراپی ورزشی تأثیر بسزایی در تأمین و تضمین سلامتی ورزشکاران دارد .  متخصصان فیزیوتراپی ورزشی خدمات خود را در دو سطح آموزش (انجام تمرینات تخصصی پیش از مسابقه جهت پیشگیری از آسیب‌های ورزشی ) و درمان ارائه می کنند .

اگر هنگام بازی در یک مسابقه ی ورزشی یا انجام فعالیت های ورزشی مجروح شده اید، احتمالا برایتان مهم است که بتوانید به توانایی های عملکردی قبلی تان بازگردید و تمرینات خود را دوباره آغاز کنید.

ممکن است وسوسه شوید که بگذارید جراحت تان خود به خود و بدون دخالت هیچ متخصصی التیام پیدا کند، اما استفاده از خدمات یک کلینیک فیزیوتراپی ورزشی می تواند روند بهبودی شمارا سریع تر کند .

فیزیوتراپی ورزشی

فیزیوتراپی ورزشی یک شاخه تخصصی از فیزیوتراپی است که تنها بر روی بررسی ، تشخیص و درمان جراحت یا بیماری هایی تمرکز دارد که به خاطر انجام فعالیت های ورزشی به وجود آمده است . اگر هنگام انجام فعالیت های ورزشی مانند شنا ، دویدن ، وزنه برداری یا بسکتبال مجروح شده اید فیزیوتراپیست ورزشی می تواند به کمک شما بیاید  .

فیزیوتراپیست ورزشی شخصی است که در کنار تیم های ورزشی در میدان ورزش ، باشگاه های ورزشی یا کلینیک های فیزیوتراپی مشغول به کار است .

یک  فیزیوتراپیست با استفاده از ارزیابی اولیه که از بیمار یا ورزشکار میکند میتواند اختلالات اسکلتی و عضلانی را تشخیص دهد و بر اساس آن به تجویز ورزش های مخصوص یا استفاده از تکنیک های حرکات اصلاحی و هم چنین استفاده از مدالیته های درمانی مخصوص که برای ورزشکاراران طراحی شده استفاده نماید .

یک فیزیوتراپیست ماهر،باید در درمان آسیب های مرتبط با رشته ورزشی شما تخصص داشته باشد و آگاهی لازم برای درمان این جراحات را داشته باشد .

فیزیوتراپی ورزشی

فواید فیزیوتراپی ورزشی چیست ؟

کاهش درد

آسیب هایی که افراد حین ورزش می بینند معمولا درد زیادی دارد . فیزیوتراپ با استفاده از درمان های خاصی مانند الکتروتراپی ، ماساژ و تمرین های تحرک مفاصل درد شما را تا حد زیادی تسکین می دهد .

 

کنترل رشد بافت های اثر زخم

همان گونه که بدنتان ناحیه ی مجروح را ترمیم می کند بافت های اثر زخم را شکل می دهد . اگر این بافت ها درست شکل نگیرند یا در جای نا مناسبی رشد کنند ممکن است روند افزایش دامنه ی حرکتی شما کند شود .یک فیزیوتراپیست ورزشی در بسیاری از موارد به رشد بافت ها جهت می دهد .

تسریع روند بهبود

فیزیوتراپی ورزشی دوره ریکاوری شما را کوتاه تر می کند . همان طور که اشاره کردیم فیزیوتراپ تمرین های خاصی را به شما آموزش می دهد که باعث افزایش دامنه ی حرکتی و قوی شدن ماهیچه ها ، مفاصل و رباط های آسیب دیده می شود .

 

 جلوگیری از آسیب بیشتر

پس از انجام تمرینات فیزیوتراپی ورزشی ، فیزیوتراپ مشخص می کند که شما چه زمانی می توانید تمرینات ورزشی خود را دوباره شروع کنید. اگر فعالیت ورزشی خود را زودتر از موعد تعیین شده شروع کنید قطعا خیلی زود دچار آسیب دیدگی می شوید . فیزیوتراپ هم چنین با پیشنهاد لوازم مخصوص از آسیب دیدن بیشتر شما جلوگیری می کند .

محتاطانه عمل کنید

هنگامی که در حین انجام ورزش آسیب دیدید هیچ حرکت سرخوردی انجام ندهید و حتما نظر متخصص فیزیوتراپی را بپرسید تا آسیب جدی تر به شما وارد نشود .این کار می تواند موانع مسیر شما را از پیش رو بردارد. فیزیوتراپ با معاینه و بررسی شدت جراحت یک برنامه مشخص برای شما تنظیم کند تا هر چه زودتر بهبود یابید .این کار باعث می شود دوره ریکاوری تان کوتاه تر شود .

انواع فیزیوتراپی ورزشی

  • الکتروتراپی: در روش درمانی الکتروتراپی، فیزیوتراپیست با برقرار کردن جریان ضعیفی از الکتریسته به عضو آسیب دیده باعث تحریک الکتریکی عضو شده و به بهبود سریع تر در کشیدگی ها و شلی های عضلانی کمک می کند.
  • گرمادرمانی: زمانی که یکی از اعضای بدن سفت و دردناک میشود، یکی از روش های درمانی برای برطرف کردن این نوع گرفتگی، گرمادرمانی میباشد. که میتوان از روش های گرمادهی موضعی مانند کیسه آب گرم استفاده کرد. البته در بعضی از موارد عضو آسیب دیده را در معرض سرمای موضعی قرار می دهند که سرمادرمانی یا کرایوترپی میگویند.
  • ماساژ: در این روش درمانی، به وسیله دست ها با حرکاتی مخصوص، گرفتگی عضلات ورزشکاران رفع شده و با بهبود گردش خون در ناحیه ای که دچار گرفتگی شده است، درد را نیز بهبود می بخشند.
  • به حرکت درآوردن مفاصل: در این روش درمانی مفصل های بدن توسط فیزیوتراپیست به حرکت در می آید، به طوری که خود فرد در انجام این حرکات دخالت و اختیاری ندارد. که در نهایت سبب کاهش تورم و درد شده و انجام حرکات مفصل ها را آسان تر میکند.

اهمیت فیزیوتراپی ورزشی

زمانی که سخن از فیزیوتراپی ورزشی به میان می آید، موضوع تخصصی تر از فیزیوتراپی معمولی می باشد.در فیزیوتراپی ورزشی علاوه بر انجام فیزیوتراپی برای بهبود و درمان عضو آسیب دیده، تمرکز فیزیوتراپیست رو سرعت بهبود و برگشت هرچه سریعتر ورزشکار به میادین ورزشی می باشد.از این رو فیزیوتراپیست سعی میکند با انجام فیزیوتراپی حرکتی، اندام های آسیب دیده ورزشکار را تحت درمان قرار دهد.

این کار با انواع حرکات نرمشی و کششی، آب درمانی(هیدروتراپی) و … روی اندام حرکتی ورزشی مصدوم انجام می شود.نمونه هایی که در بالا ذکر شد تنها تعداد کمی از انواع فیزیوتراپی ورزشی می باشد.

قیمت ارزان فیزیوتراپی ورزشی در کشور
فیزیوتراپی ورزشی

چگونه در منزل فیزیوتراپی را برای ورزشکاران انجام دهیم؟

گفتیم که فیزیوتراپی هم در منزل و هم در کلینیک های پزشکی اعمال می گردد. لازم به ذکر است که درمان قسمت های آسیب دیده که ممکن است استخوان و با بافت بدن آسیب دیده باشد به مرور زمان و طی چندین جلسه ویزیت انجام می شود. امروزه برای کم کردن رفت و آمد فرد آسیب دیده و جلوگیری از اذیت شدن فرد و حتی ایجاد جراحت بیشتر امکان فیزیوتراپی خانگی فراهم آمده که با این وجود کار ها بسیار آسان می شود.

فیزیوتراپی در منزل برای ورزشکاران اهداف بسیاری را دنبال می کند که از این موارد می توان به کاهش درد، کنترل رشد اثر بافت های زخم، تسریع روند بهبود، کمک به جلوگیری از آسیب بیشتر اشاره کرد. با این  وجود این روش درمانی مورد توجه افراد زیادی قرار می گیرد و می تواند به بهبود افراد با هزینه کمتری کند. زیرا وقتی فیزیوتراپی در منزل انجام شود هزینه های رفت و آمد کم شده کمه این امر به نفع ورزشکاران تمام می شود.

برای انجام حرکات فیزیوتراپی در منزل عوامل بسیاری را باید مد نظر قرار داد که از این موارد می توان به انتخاب محل مناسب برای فیزیوتراپی و ایجاد محیطی آرام و ساکت اشاره کرد که بسیار مهم می باشد.

خصوصیات فیزیوتراپی ورزشی

از خصوصیات فیزیوتراپی ورزشی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • ترمیم ناحیه آسیب دیده باید توسط یک فیزیوتراپیست با تجربه انجام شود که مسلط به روش های روز دنیا باشد.
  • کلینیک فیزیوتراپی باید به گونه ای باشد که آرامش روحی و روانی را برای فرد آسیب دیده به ارمغان بیاورد و در کاهش درد، موثر واقع شود.
  • نظافت و پاک بودن محیط فیزیوتراپی از اهمیت بالایی برخوردار است، به گونه ای که فیزیوتراپیست و تمامی همکاران باید بهداشت را در حد مناسب رعایت کنند. همچنین، نظافت و مراقبت از دستگاه ها و تجهیزات فیزیوتراپی، نقش تعیین کننده ای در جلوگیری از سرایت احتمالی بیماری ها دارد.
  • مجهز بودن فیزیوتراپی به انواع تجهیزات مورد نیاز و روش های درمانی که باعث می شود تمام روش ها و مراحلی که برای ترمیم آسیب دیدگی نیاز است، در همان فیزیوتراپی انجام شود و شخص آسیب دیده مجبور به مراجعه به فیزیوتراپی های دیگر برای ادامه کار نباشد. با توجه به اینکه روش ها و تجهیزات فیزیوتراپی در گذر زمان، تغییر می کنند و دستگاه هایی با متدهای جدید تولید می شوند، یک فیزیوتراپی متعهد باید همیشه از جدیدترین تجهیزات استفاده نماید.
  • یک فیزیوتراپیست باید بتواند با شخص آسیب دیده در مورد فرآیند درمان و روش های درمانی صحبت کند و این کار را به گونه ای انجام دهد که آرامش و اطمینان را در شخص آسیب دیده ایجاد نماید، چون آمادگی روحی و روانی می تواند در فرآیند ترمیم ناحیه آسیب دیده بسیار موثر باشد.

مراحل فیزیوتراپی ورزشی

می توان چند مرحله را برای انجام فیزیوتراپی ورزشی در نظر گرفت:

– در مرحله اول، شخص آسیب دیده، باید فیزیوتراپی مناسب برای درمان خود را انتخاب نماید، زیرا هر فیزیوتراپی ممکن است در یک زمینه خاص مانند بالینی تخصصی بیشتری داشته باشد.

پس از انتخاب، شخص آسیب دیده به فیزیوتراپی مراجعه می کند و فیزیوتراپ، وضعیت کلی بیمار را مورد سنجش قرار می دهد و آگاهی های مورد نیاز را در مورد بیمار کسب می کند که شامل توانایی کلی بدن، دامنه حرکتی اندام آسیب دیده، حرکت ماهیچه ها، مفاصل، تعادل، انعطاف پذیری و موارد دیگر می شود. آسیب های ورزشی شایع عبارتند از: آسیب های شانه شامل شکستگی، آسیب وارد شده به تاندون، آسیب های وارد شده به دست و بازو، مچ و ساعد، آسیب های زانو شامل آسیب وارد شده به رباط زانو، دررفتگی و شکستگی زانو، آسیب های پا شامل دررفتگی، شکستگی و غیره، آسیب های وارد شده به ستون فقرات، مانند مهره ها، گردن و کمر.

پس از سنجش دقیق، فیزیوتراپ می تواند بهترین نوع فیزیوتراپی یا ترکیبی از بهترین روش های فیزیوتراپی را انتخاب نماید. حتی می تواند زمان تقریبی بهبودی را برای بیمار مشخص کند.

حال، نوبت به روش های درمانی می رسد که در مورد بیماران مختلف می تواند استفاده از ورزش های درمانی و حرکات کششی برای افزایش دامنه حرکتی، دستگاه های محرک الکتریکی، روش های دستی برای حرکت دادن مفاصل و ماهیچه ها در جهت های خاص و یا ماساژ، دستگاه های مولد امواج، استفاده از حرارت و یا یخ، لیزر درمانی و غیره باشد.

بعد از یک مرحله یا چندین مرحله، فیزیوتراپ می تواند شرایط بیمار و ناحیه آسیب دیده را بررسی کند و با توجه به مشاهدات و بررسی ها، در مورد مراحل بعدی و روش های درمانی بعدی تصمیم گیری کند که آیا باید همین روش ها را ادامه دهد و یا از روش های دیگری در ادامه کار استفاده کند.

انواع روش های فیزیوتراپی ورزشی

به طور کلی باید گفت که بهترین فیزیوتراپی ورزشی  برای همه افراد یکسان نیست و کاملا به مشخصات ورزشکار مراجعه کننده، مکان آسیب و شدت آسیب مربوط است که باید توسط فیزیوتراپیست با تجربه، بهترین روش فیزیوتراپی انتخاب شود. فیزیوتراپی می تواند به صورت ساده ترین حالت که حرکات اصلاحی و کششی هستند شروع شود و تا استفاده از دستگاه های پیشرفته فیزیوتراپی پیش برود. از انواع روش های فیزیوتراپی ورزشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– حرکات اصلاحی که توسط فیزیوتراپیست و به صورت هدفمند برنامه ریزی می شود.

– درمان با دست که توسط فیزیوتراپیست و برای نواحی خاصی از بدن انجام می شود.

– طب سوزنی درای نیدلینگ که با استفاده از اعمال سوزن در نواحی مورد تشخیص فیزیوتراپیست انجام می شود.

– اولتراسوند تراپی که با استفاده از تابش امواج فراصوت به بدن ورزشکار عمل می کند.

– وازوترین تراپی یا کامپرشن تراپی که باعث ترشح مواد ضد درد طبیعی در بدن می شود.

– لیزر درمانی با لیزر پر توان که از لیزر برای بهبود ناحیه آسیب دیده استفاده می شود.

– استفاده از دستگاه موج شوک دهنده که با تحریک الکتریکی عصبی و ماهیچه ای، برای درمان بیمار استفاده می شود.

– البته می توان از دستگاه های فیزیوتراپی خانگی هم با تشخیص و صلاحدید فیزیوتراپ استفاده کرد

فیزیوتراپی ورزشی

فیزیوتراپی ورزشی

فیزیوتراپی ورزشی با حرکتی چه تفاوتی دارد ؟

فیزیوتراپی ورزشی و حرکتی تفاوت هایی دارد فیزیوتراپی ورزشی اغلب در هنگام مصدومیت و در حالت بازی هیجانی اتفاق می افتد مانند بازی هایی مانند فوتبال و والیبال و…اما فیزیوتراپی در حالت عادی زندگی مانند پیچ خوردن پا در هنگام دویدن و …

فیزیوتراپی باعث پیشرفت در خیلی رشته‌های ورزشی از جمله فوتبال و والیبال شده است زیرا اگر این علمی بود نمی توانستیم آنها را به خوبی درمان کنیم و باید برای درمان آن مدت طولانی گوشه‌ نشین می‌شدیم پس با آمدن این دستگاه توانستیم هر گونه خستگی ، شکستگی در رفتگی و کوفتگی را با راه حل های بسیار مناسب درمان کنیم .

آیا فیزیوتراپی ورزشی به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک می‌کند؟

فیزیوتراپی ورزشی نقش بسیار موثری در بهبود کیفیت زندگی دارد، حتی اشخاصی که دچار آسیب دیدگی نشده اند، می توانند از روش های فیزیوتراپی برای افزایش توانایی و دامنه حرکتی، بهبود قدرت ماهیچه ها و موارد دیگر سود ببرند تا در رشته ورزشی خود عملکرد بهتری داشته باشند. به هر حال، فیزیوتراپی ورزشی برای جلوگیری و درمان آسیب دیدگی های ورزشی نیز به کار می رود. از فواید و مزیت های فیزیوتراپی ورزشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– تجویز حرکات کششی و اصلاحی برای رفع مشکل حرکت و راه رفتن

– تجویز ورزش های خاص به ورزشکاران با توجه به رشته ورزشی مورد نظر برای جلوگیری از آسیب دیدگی

– برنامه ریزی برای انجام ورزش های مناسب برای کاهش اثرات دیابت، فشار خون و مشکلات قلبی و ریوی.

– پیشنهاد دادن انجام بعضی حرکات خاص برای کاهش ابتلا به پوکی استخوان

– انجام روش های فیزیوتراپی برای توانبخشی و قوی تر شدن نواحی آسیب دیده، مخصوصا پس از سکته مغزی

– کاهش درد و درمان جراحت برای از بین بردن نیاز به عمل جراحی. البته اگر بیمار نیاز به عمل جراحی داشته باشد هم می تواند از روش های فیزیوتراپی قبل از عمل جراحی برای بالابردن توان و قدرت خود استفاده کند تا هم عمل جراحی بهتر انجام شود و هم بعد از عمل جراحی، سریع تر بهبودی حاصل شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.