فیزیوتراپی بارداری | فیزیوتراپی در دوران بارداری

 

آنچه در این مقاله می‌خوانید:فیزیوتراپی بارداری می‌تواند به عنوان یک راهکار ایده‌آل و بدون عوارض جانبی برای مراقبت از سلامتی مادر و جنین در نظر گرفته شود. فیزیوتراپی برای کاهش علائم ناشی از بارداری مانند درد عضلانی، خستگی، تورم و برای تقویت عضلاتی که در زمان تولید مثل و زایمان کاربرد دارند، مفید است.

آیا پزشک برای شما فیزیوتراپی در بارداری را توصیه کرده است؟

دوران بارداری شرایط ویژه‌ای دارد و زنان در این دوران تغییرات جسمی و روحی روانی بسیار زیادی را تجربه می‌کنند. این تغییرات خصوصا در زمینه هورمونی می‌تواند تاثیرات بسیار زیادی روی بدن زنان داشته باشد. هورمون‌های بارداری رباط‌ها و ماهیچه‌های حمایت کننده را نرم کرده و آنها را مستعد فشار می‌کند. علاوه بر این ناراحتی، درد و تغییر در دوران بارداری شایع است.

یکی از کارهایی که می‌تواند در این دوران به بهبود شرایط جسمی زنان باردار کمک کند، فیزیوتراپی در بارداری است. فیزیوتراپی بارداری به حفظ حرکت و کاهش فشار و آسیب عضلانی کمک می‌کند. فیزیوتراپیست‌ها متخصصان بهداشتی آموزش‌دیده‌ای هستند که گزینه‌های درمانی را برای کمک به بازگرداندن عملکرد مناسب بدن ارزیابی، تشخیص و توصیه می‌کنند. آنها می‌توانند در دوران بارداری نیز به بهبود شرایط زنان باردار کمک کنند.

هدف فیزیوتراپی بارداری چیست؟

این سوالی است که بسیاری از افراد قبل از جلسات فیزیوتراپی می‌پرسند. به صورت کلی هدف از انجام فیزیوتراپی برای زنان باردار افزایش حرکت مفصل، افزایش انعطاف‌پذیری عضلات و تاندون‌ها و کاهش سفتی و انجام ورزش در دوران بارداری است. فیزیوتراپیست‌ها در فیزیوتراپی بارداری به‌صورت ویژه روی اختلالات لگن و کف لگن تمرکز دارند. مراجعه زنان در بارداری به فیزیوتراپیست‌ها امری معمول است.

بعد از اقدام برای بارداری مشکلات این دوران کم‌کم ظاهر می‌شوند. فیزیوتراپی بارداری تا قبل از تولد به کاهش درد در مفاصل اصلی که معمولاً در دوران بارداری تحت‌فشار هستند کمک می‌کند. درد کمربند لگنی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های اسکلتی عضلانی مرتبط با بارداری است. به‌طورکلی این شرایط به دلیل تغییر در وضعیت بدن و افزایش فشار لگن (به دلیل افزایش وزن نوزاد) رخ می‌دهد. تغییرات هورمونی نیز تأثیر عمده‌ای در ایجاد درد رباط گرد دارد؛ زیرا رباط‌هایی که از لگن حمایت می‌کنند را نرم می‌کند.

فیزیوتراپی در حاملگی می‌تواند به کاهش این عوارض کمک کند. علاوه بر این می‌توان هدف از فیزیوتراپی برای زنان باردار را کاهش مشکلات پس از تولد نوزاد نیز در نظر گرفت. کاهش عوارضی مانند بی‌اختیاری ادرار پس از تولد، کمردرد، اختلالات عملکرد جنسی و غیره می‌تواند با کمک فیزیوتراپی به دست بیاید. در یک کلام هدف از فیزیوتراپی در حاملگی درمان درد بالای کمر، درد گردن و شانه، درد سیاتیک، سندرم تونل کارپال، درد کمربند لگنی و مشکلات مثانه است.

روش های فیزیوتراپی در بارداری چیست؟

هنگامی که برای اولین بار به فیزیوتراپیست مراجعه می‌کنید، از شما در مورد هر گونه مشکل سلامتی سوال می‌شود. بر اساس شرایط مراجعه‌کنندگان آن‌ها ممکن است از طیف وسیعی از تکنیک‌ها استفاده کنند و تمریناتی را برای کمک به بهبود حرکت و کاهش ناراحتی‌شان توصیه کنند. به‌طورکلی یک سری جلسات به همراه یک برنامه درمانی اختصاصی برای فیزیوتراپی بارداری ارائه می‌شود.

رایج‌ترین تکنیک‌هایی که برای فیزیوتراپی در حاملگی استفاده می‌شود شامل ماساژ درمانی قسمت‌هایی از بدن، دست‌کاری مفاصل خاص، کشش عضلات که معمولا شامل کشش عضلات پهلو و جلویی می‌شود. یک سری حرکات ورزشی و پوشیدن کمربند یا شلوار مخصوص هم در این تکنیک کاربرد دارند.

یکی از تمرینات رایجی که در این دوره برای زنان باردار انجام می‌شود، ورزش کگل برای افتادگی رحم و مثانه است. برای برخی از افراد هم از تکنیک فیزیوتراپی با برق یا TENS استفاده می‌شود که در آن با استفاده از الکترودهای کوچکی، پالش‌‎های خفیف الکتریکی به بدن داده می‌شود. فیزیوتراپی با اشعه و گرمادرمانی نیز سایر روش‌هایی است که ممکن است در دوران بارداری از آن‌ها استفاده شود.

بارداری در دوران فیزیوتراپی فیزیوتراپی بارداری

انواع روش فیزیوتراپی بارداری :

۱. فیزیوتراپی در سه ماهه اول بارداری

سه ماهه اول زمانی است که شما تازه به بارداری و تغییرات مختلفی که به همراه دارد عادت می‌کنید. فعالیت بدنی، رژیم غذایی و فیزیوتراپی بارداری به شما کمک می‌کند تا کمتر اذیت شوید. فیزیوتراپیست با آموزش شما و همسرتان در مورد تغییرات مادر و جنین و آنچه که باید انتظار داشته باشید، کار را شروع خواهد کرد و آموزش‌های لازم در این زمینه را ارائه می‌دهد.

فیزیوتراپی در ۳ ماه اول روی وضعیت بدنی، چالش‌های خانه و محل کار و مشکلات اسکلتی – عضلانی از قبل موجود (در صورت وجود) تمرکز دارد. فیزیوتراپیست به‌آرامی به شما در اصلاح وضعیت بدن در محل کار و خانه کمک می‌کند. او تکنیک‌هایی را برای بلندکردن و تحرک ایمن و درمان هر گونه مشکل اسکلتی عضلانی که از آن رنج می‌بردید به شما ارائه می‌دهد. اگر زنان باردار فیزیوتراپی خود را از همین اوایل دوران بارداری شروع کنند با بهبود حرکاتشان می‌توانند از بروز بسیاری از مشکلات بعدی پیشگیری کنند.

۲. فیزیوتراپی در سه ماهه دوم بارداری

در سه‌ماهه دوم، شما کاملاً وارد دوران بارداری شده‌اید و تغییرات فوق‌العاده در هورمون‌ها و بدن خود را تجربه می‌کنید. فیزیوتراپی در سه‌ماهه دوم بارداری به شما کمک می‌کند تا با این تغییرات هماهنگ شوید. فیزیوتراپیست شما پس از اتمام اسکن ناهنجاری‌ها و مشکلاتی که دارید و با مشورت‌کردن با متخصص زنان، تمرینات را آغاز می‌کند.

فیزیوتراپی بارد</p>

اری در سه‌ماهه دوم روی تکنیک‌های کششی برای بهبود انعطاف‌پذیری اندام تحتانی و لگن تمرکز دارد. تمرینات تحرکی و تقویتی برای ستون فقرات و شکم به شما آموزش داده می‌شود. هدف از انجام این تمرین در دوران بارداری افزایش تناسب‌اندام و تاکید بر مدیریت درد است.

&lt;strong&amp;gt;۳. فیزیوتراپی در سه ماهه سوم بارداری

در سه ماه آخر بارداری، فیزیوتراپ شما بر تقویت قدرت و انعطاف‌پذیری تمرکز خواهد کرد. در فیزیوتراپی در دوران بارداری سه ماهه سوم به شما در راهبردهای مقابله با زایمان مانند تکنیک‌های آرام‌سازی، تمرین‌های تنفسی، موقعیت‌یابی برای تسهیل زایمان و تکنیک‌هایی برای استفاده در مرحله فشاردادن در زمان زایمان طبیعی کمک می‌شود.

فیزیوتر

اپی در سه ماهه سوم بارداری شامل تقویت پیشرفته ستون فقرات و شکم، تمرینات کف لگن، تکنیک‌هایی برای بهبود انعطاف اندام تحتانی و لگن و مدیریت درد است. این تمرینات در سه ماهه سوم باید بااحتیاط انجام شود. اما بااین‌حال انجام آنها تحت‌نظر یک فیزیوتراپیست می‌تواند به بهبود شرایط سخت بارداری در سه‌ماهه سوم کمک زیادی کند.

بارداری چیست؟

فیزیوتراپی بارد

اری مزیت‌های زیادی دارد. یکی از این مزیت‌ها درمان گرفتگی رگ سیاتیک در بارداری است.

ورزش در بارداری اغلب می‌تواند به کاهش طیف وسیعی از علائم و بهبود تحرک زن در این دوران و لذت‌بردن او از بارداری کمک کند.

برخی از زنان در دوران بارداری تغییراتی در قدرت کف لگن خود احساس می‌کنند و ممکن است نتوانند ادرار خود را نگه دارند.

<strong&gt;فواید فیزیوتراپی در دوران بارداری:

داشتن یک برنامه تمرینی فشرده و تحت نظارت کف لگن می‌تواند به کاهش احتمال نشت ادرار، قبل و بعد از بچه‌دار شدن کمک کند.

یکی از شرایط رایج بارداری که کمتر شناخته شده است، سندرم تونل کارپال است.

این مشکل به دلیل افزایش سطح مایع است که باعث ایجاد فشار اضافی روی عصب میانی تامین‌کننده مچ دست و انگشتان می‌شود. علائم سندرم تونل کارپال گزگز یا بی‌حسی در انگشتان یا دست، تورم و ضعف (ضعفی که گرفتن را سخت می‌کند) است.

درمان‌های فیزیوتراپی برای سندرم تونل کارپال شامل آتل، استراحت و اجتناب از حرکات دست و کشش عصب میانی و تاندون است.

برای زنان بسیار رایج است که در طول بارداری و بعد از آن فشار بر کمر را تجربه کنند. یک فیزیوتراپیست می‌تواند به آنها در مورد چگونگی حفظ وضعیت ایستادن و نشستن توصیه‌های لازم را کند. یکی دیگر از عوارض شایع بارداری، گشادشدن عضلات شکم است که به آن دیاستاز می‌گویند. حدود ۶۶ تا ۱۰۰ درصد از زنان این تغییر را تجربه می‌کنند و هنگام حرکت یا بلندشدن از حالت درازکش متوجه شکافی در مرکز شکم خود می‌شوند. تمرینات عضلات شکم می‌تواند به ایجاد توان عضلانی و بازیابی قدرت مرکزی کمک کند.

کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ،  بهترین فیزیوتراپیست در اصفهان</strong></p&gt;</strong></p>

پارکینس

ون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ،  فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و …