فیزیوتراپی

فیزیوتراپی

کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر

فیزیوتراپی

برخی افراد تصور می کنند فیزیوتراپی همان ماساژ دادن است یا از آن به عنوان رشته ای یاد می کنند که می تواند بیماری ها را با جریان برق درمان کند.

فیزیوتراپی بخشی از سیستم توانبخشی است، همچنین در مراقبت های حاد نقش دارد.اگر به خاطر تصادف یا بیماری، توانایی جسمی و حرکتی خود را از دست داده اید فیزیوتراپی می تواند کمک کننده باشد.

در بسیاری از کشورها، فیزیوتراپیست ‌ها نقش کلیدی‌ در مراقبت‌های اولیه درمانی ایفا می‌کنند.مراجعه سریع به فیزیوتراپیست با شرایط مناسب در سلامت بیمار و کاهش هزینه‌های درمانی نقش بسیار مؤثری دارد.

به طور مثال، فردی که دچار کمر درد حاد می‌شود، اگر در عرض ۷۲ ساعت از شروع درد توسط یک متخصص فیزیوتراپیست معاینه گردد، در مقایسه با افرادی که دسترسی سریعی به خدمات فیزیوتراپی ندارند، به تعداد جلسات درمانی کمتر نیاز خواهد داشت.

خدمات فیزیوتراپی را به صورت تخصصی و با بهره گیری از فیزیوتراپیست های متخصص به مراجعین گرامی ارائه می نماید.

وجود بهترین تکنولوژی و جدیدترین دستگاه های فیزیوتراپی، لیزرتراپی، تکارتراپی، الکتروتراپی به همراه تیم درمانی متخصص و مجرب، درمان بسیاری از دردهای حاد و مزمن را امکان پذیر کرده است و توانسته ایم به عنوان تخصصی و بهترین فیزیوتراپی در اصفهان شناخته شویم.

فیزیوتراپی برای گروه های سنی کودک یا سالمند و مشکلات مختلف می تواند کاربرد داشته باشد.اگر بخواهیم فیزیوتراپی را دقیق تر تعریف کنیم باید بگوییم فیزیوتراپی علمی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش دارد بلکه می تواند از ایجاد آسیب هم پیشگیری کند.

فیزیوتراپی چیست ؟

از جمله کارهایی که در بازتوانی ایرانیان انجام می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. آموزش ورزش های درمانی خاص و ورزش در آب برای بهبود مشکلات حرکتی بیمار
  2. اصلاح ناهنجاری های ایجاد شده با تنظیم ستون فقرات و سایر مفاصل بدن
  3. تسکین درد با ماساژ استخوان ها و بافت های نرم
  4. بهبود مشکلات بیمار با استفاده از عوامل فیزیکی مانند اشعه‌ مادون‌ قرمز و اولتراسوند در بخش الکتروتراپی
  5. استفاده‌ از وسایل‌ مکانیکی‌ مانند قرقره‌ و دستگاه های مخصوص در بخش‌ مکانوتراپی‌
  6. بهبود مشکلات سیستم تنفسی، عصبی و قلبی و عروقی
  7. رفع مشکلات ناشی از سالمندی با فیزیوتراپی سالمندان
  8. پیشگیری از آسیب های ورزشی و بازگشت سریع تر ورزشکار به سطح بالای آمادگی جسمانی با فیزیوتراپی ورزشی
  9. بهبود توانایی های حرکتی فرد
  10. کاهش درد
  11. کنترل ادرار و مدفوع
  12. پیشگیری از ناتوانی یا برخی از جراحی ها
  13. بهبود تعادل فرد برای جلوگیری از زمین خوردن بخصوص در سالمندان
  14. یاد گرفتن چگونگی استفاده ی صحیح از وسایل کمکی مثل عصا یا واکر
  15. توانبخشی بعد از سکته مغزی ، تصادف یا جراحی
  16. پیشگیری از آسیب های ورزشی یا کمک به ترمیم آنها
  17. یاد گرفتن چگونگی استفاده از عضو مصنوعی
  18. تجویز اسپلینت یا بریس

فیزیوتراپی

توانبخشی در واقع :

مراقبتی است که هدف آن کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.

فیزیوتراپی یکی از شاخه های پزشکی، توانبخشی و روشی مفید برای درمان بیماری ها، اختلالات سیستم اسکلتی، عضلانی و هم چنین مشکلات ناشی از بیماری های مغز و اعصاب است.فیزیوتراپی کمک می کند فردی که دچار محدودیت های جسمی، حرکتی شده است بتواند به حداکثر توانایی خود در حفظ استقلال در انجام فعالیت هایش برسد.

در صورتی که آسیب دیدگی یا بیماری دارید که انجام کارهای روزانه را برای شما دشوار می کند، ممکن است پزشک شما این نوع درمان را به شما پیشنهاد دهد.فیزیوتراپی مراقبتی است که هدف آن کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.در صورتی که این اهداف را دارید، ممکن است به فیزیوتراپی نیاز داشته باشید.

اهداف فیزیوتراپی

فیزیوتراپی درمانی ایمن و غیر تهاجمی است که در آن از عوامل فیزیکی، مکانیکی و الکتریکی برای کمک به بهبود شرایط بیماران استفاده می شود.

از اهداف فیزیوتراپی می توان به :
  • اصلاح فعالیت های حرکتی
  • افزایش مهارت های حرکتی
  • از بین بردن و کاهش محدودیت های حرکتی
  • پیشگیری درد
  • توانبخشی
  • درمان
  • ارتقای سطح سلامت جامعه
  • و توانمند سازی معلولان و سالمندان

اشاره کرد.

درمان دستی و تمرین درمانی در فیزیوتراپی نقش مهمی در افزایش سطح سلامت و آمادگی جسمانی فرد دارد.

چه کسانی به فیزیوتراپی نیاز دارند؟

فیزیوتراپی برای عموم افراد اعم از کودک ، ورزشکار ، سالمند کاربرد دارد  .

دلایل مراجعه مراجعه کنندگان به فیزیوتراپی ایرانیان :

  1. بیماران مغز و اعصاب
  2. بیماران قلبی ، عروقی و تنفسی
  3. بیماران پوستی
  4. بیماران روماتیسمی
  5. بیماران ارتوپدی
  6. اشخاصی که سوختگی دارند
فیزیوتراپی
  • یک فیزیوتراپ از درمان های الکتریکی ، حرارتی ، دستی به منظور کاهش درد ، التهاب ، بهبود قدرت عضلانی و رفع سایر مشکلات استفاده می کند . افرادی که بیماری های پوستی دارند با استفاده از الکتروتراپی و پرتو فرا بنفش می توان به سلامت پوست آن ها کمک کرد .

فیزیوتراپی

  •  بیماری های ارتوپدی شامل شکستگی ، تعویض مفاصل و آسیب های تاندونی می باشد.
  • هر کدام از این مشکلات پروسه توانبخشی مخصوص به خود دارند به طور مثال پس از تعویض مفصل زانو ، فیزیوتراپ با آگاهی از محل برش های جراحی و روند ترمیم بافت محدودیت های پس از جراحی را کاهش می دهد و به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک می کند .
  •  یکی از مواقع دیگری که لازم است فرد به فیزیوتراپی مراجعه کند هنگام سوختگی است.
  • سوختگی درجات مختلفی دارد و می تواند در بخش های مختلفی از بدن رخ دهد.هرچه شدت سوختگی بیشتر باشد بیمار به تعداد جلسات بیشتری فیزیوتراپی نیاز دارد.

از اهداف فیزیوتراپی هنگام سوختگی می توان به :

پاکسازی راه های هوایی، حفظ دامنه ی حرکتی مفاصل، جلوگیری از ایجاد تغییر شکل در مفاصل، حفظ طول طبیعی بافت ها، حفظ قدرت عضلانی، به حداقل رساندن تشکیل اسکار اشاره کرد.

  •  بارداری یکی از زمان های لازم دیگر برای مراجعه به فیزیوتراپ است.</li>
  • بارداری تغییر وضعیت قسمت های مختلف بدن نسبت به هم را به همراه دارد.با مراجعه به فیزیوتراپ می توانید آموزش های لازم بارداری، زایمان و پس از زایمان را ببینید.فیزیوتراپی بارداری را حتما جدی بگیرید.

رایج ترین متدهای درمانی در فیزیوتراپی

از رایج ترین متدهای درمانی در بهترین فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 الکتروتراپی : الکتروتراپی در واقع استفاده از جریان های الکتریکی، مغناطیسی، لیزر، اولتراسوند است.

که هر کدام از این جریان ها کاربرد های مخصوص به خود را دارند.

مهم ترین کاربرد جریان الکتریکی تحریک پوست، تحریک عضله و عصب است که برای کاهش درد و تقویت و فعال سازی عضله هم می توان از آن استفاده کرد.

منوال تراپی :این تکنیک شامل یک سری تکنیک های دستی است که هدف آن کاهش درد یا ناتوانی اسکلتی عضلانی است.

تمرین درمانی : این تکنیک شامل یک سری تمرینات است که مخصوص هر فرد داده می شود.

هدف از این تکنیک کاهش التهاب، حفظ دامنه ی حرکتی، بهبود قدرت و استقامت عضلانی است.

هیدروتراپی : هیدروتراپی کاهش وزن بدن در آب است که کمک می کند وزن روی مفاصل کم شود بنابراین فشار کم تری به آن وارد می شود.

هیدروتراپی در بیماری های تخریب مفصلی مانند آرتروز کاربرد زیادی دارد . در این تکنیک ایجاد مقاومت توسط آب باعث می شود تمرینات کمی با مقاومت انجام شود .

از انواع متدهای درمانی در فیزیوتراپی و انواع فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

الکتروتراپی در واقع استفاده از جریان های الکتریکی، مغناطیسی، لیزر، اولتراسوند است.

که هر کدام از این جریان ها کاربرد های مخصوص به خود را دارند.

مهم ترین کاربرد جریان الکتریکی تحریک پوست، تحریک عضله و عصب است که برای کاهش درد و تقویت و فعال سازی عضله هم می توان از آن استفاده کرد.

لیزرتراپی یکی از روش های درمانی نوین است که از تابش اشعه متمرکز بر روی سطح بدن جهت بهبود و درمان استفاده می کند . این درمان کاملا بدون درد است و می توان از آن برای طیف وسیعی از سندرم های درد ، آسیب ها، شکستگی ها و بیماری های عصبی استفاده کرد .

این تکنیک شامل یک سری تکنیک های دستی است که هدف آن کاهش درد یا ناتوانی اسکلتی عضلانی است.
این تکنیک شامل یک سری تمرینات است که مخصوص هر فرد داده می شود.هدف از این تکنیک کاهش التهاب، حفظ دامنه ی حرکتی، بهبود قدرت و استقامت عضلانی است.
هیدروتراپی کاهش وزن بدن در آب است که کمک می کند وزن روی مفاصل کم شود بنابراین فشار کم تری به آن وارد می شود . هیدروتراپی در بیماری های تخریب مفصلی مانند آرتروز کاربرد زیادی دارد . در این تکنیک ایجاد مقاومت توسط آب باعث می شود تمرینات کمی با مقاومت انجام شود .
از فیزیوتراپی ورزشی می توان برای پیشگیری و درمان آسیب های ورزشی و توانبخشی ورزشکار برای بازگشت سریع به میادین ورزشی استفاده کرد . از اهداف کلی فیزیوتراپی ورزشی می توان به تسریع بهبودی ، کاهش عوارض آسیب دیدگی ، بازگرداندن ورزشکار به میادین ورزشی اشاره کرد .
فیزیوتراپی ACL برای کاهش درد و ارتقای توانایی های فیزیکی بسیار اثر بخش است . با استفاده از این شیوه فیزیوتراپی می توانید دوره توان بخشی خود را بدون مشکل ادامه دهید . آسیب دیدگی و کشیدگی رباط زانو اغلب در ورزش های پر برخورد مانند بسکتبال، فوتبال و یا ورزش های دیگری که افراد به صورت ناگهانی تغییر جهت می دهند رخ می دهد .
نقش فیزیوتراپی در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان و همچنین در ناراحتی‌های زنان و زایمان بسیار گسترده است. تمرینات ورزشی مناسب و آگاهی از چگونگی انجام فعالیت‌های روزمره میتواند نقش بسزایی در سلامت جسمی و حتی روحی بانوان جامعه داشته باشد و از بروز بسیاری از مشکلات و بیماری‌ها جلوگیری کند.
فیزیوتراپی کودکان یکی از شاخه های تخصصی رشته فیزیوتراپی هست و عبارتست از درمان توانبخشی بیماران با ضایعات ارتوپدی یا نورولوژی (مغز واعصاب ) با استفاده از دو متد الکتروتراپی (درمان الکتریکی) ومکاموتراپی (ورزش درمانی ) تا زمانی که بیمار به حد مطلوب برسد .
تکارتراپی یکی از متدهای پیشرفته‌ای است که در فیزیوتراپی برای بازسازی بافت‌ها استفاده می‌شود . با استفاده از این روش می‌توانید بسیاری از بیماری‌های استخوانی ، مفصلی و مشکلات اسکلتی ،عضلانی را بهبود بخشید . از فواید تکارتراپی می‌توان به افزایش قدرت‌ترمیم ، تقویت بافت‌های ضعیف شده ، کاهش دوره نقاهت اشاره کرد . مراحل تکارتراپی دستی انجام می‌شود و به فرد احساسی مانند قرار گرفتن تحت ماساژ درمانی القا می‌کند .
از فیزیوتراپی ورزشی می توان برای پیشگیری و درمان آسیب های ورزشی و توانبخشی ورزشکار برای بازگشت سریع به میادین ورزشی استفاده کرد . از اهداف کلی فیزیوتراپی ورزشی می توان به تسریع بهبودی ، کاهش عوارض آسیب دیدگی ، بازگرداندن ورزشکار به میادین ورزشی اشاره کرد .

نقش فیزیوتراپی

فیزیوتراپ نقش کلیدی در آموزش تکنیک های فیزیوتراپی به بیمار دارد.یک فیزیوتراپ با آموزش راه کار های درمانی سعی می کند عملکرد فیزیکی بیمار را بهبود بخشد.بیماران معمولا در خصوص تغییر سبک زندگی و برنامه های ورزشی در خانه آموزش می بینند تا توانمند شوند و برای دستیابی به اهداف درمانی خود شرکت فعالانه داشته باشند.

فیزیوتراپی

تمرینات فیزیوتراپی

روش های درمان :

مداخلات فیزیوتراپی با بهبود کارکرد فیزیکی، سلامت و کیفیت زندگی افراد مرتبط است.برای شروع فیزیوتراپی ابتدا باید سابقه پزشکی شما بررسی شود.سپس آزمایش های پزشکی و مطالعات تصویر برداری بیمار ارزیابی می شود.فیزیوتراپ یافته های به دست آمده را با معاینات فیزیکی خود ترکیب می کند تا بتواند دقیق تشخیص دهد.

در مرحله بعد برای رسیدن به توان بخشی و بازتوانی بیمار متخصص فیزیوتراپی یک برنامه جامع درمانی مطابق با نیاز های بیمار ارائه می کند.متخصص طب فیزیکی با ارائه مداخلات درمانی مختلف عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی بیمار را بهبود می دهد.عواملی که عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی افراد را مختل می کند عبارت است از : پیری، تروما (آسیب )، بیماری های مزمن، شرایط محیطی فیزیوتراپ ها به جای تمرکز بر جنبه های فردی بیماری بدن را به عنوان یک کل واحد در نظر می گیرند.از کارهایی که در فیزیوتراپی انجام می شود می توان به آموزش و مشاوره، تمرینات ورزشی ویژه، مشاوره در خصوص فعالیت های بدنی، درمان دستی اشاره کرد.

فیزیوتراپی

عوارض فیزیوتراپی

از عوارض فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • درد هنگام راه رفتن

یکی از مهم ترین عوارض جانبی فیزیوتراپی درد هنگام راه رفتن است . با شروع توان بخشی و دوره بهبود درد پا بیشتر خواهد شد . این موضوع می تواند موجب سردرگمی و کم شدن انگیزه شما برای ادامه درمان شود . اگر هنگام راه رفتن درد دارید حتما در این مورد با فیزیوتراپ خود صحبت کنید تا تشخیص دهد آیا مداخلات درمانی جایگزین می تواند به کاهش درد و ادامه درمان کمک کند یا خیر .

پزشک ممکن است برای کنترل درد ۳۰ دقیقه قبل از جلسه درمانی مصرف داروهای ضد درد خوراکی را به شما توصیه کند . گرما ، سرما یا درمان های موضعی بعد از یک جلسه می تواند به کاهش درد شما کمک کند.

  • تورم

از دیگر عوارض جانبی تورم است . در فیزیوتراپی ، پزشک عضلات ، رباط ها و تاندون های شما را برای تقویت به چالش می کشد . بدن شما با افزایش دم به آن پاسخ می دهد . تورم درد و محدودیت های عملکردی را بیشتر می کند . برای کنترل تورم حتما آن را با پزشک خود در میان بگذارید تا روش درمانی مناسب را پیشنهاد کند . یکی از کارهایی که می توانید برای کنترل تورم انجام دهید استفاده از یخ بعد از درمان است . استفاده از کمپرس گرم و سرد یا هم زمان نیز می تواند به کاهش تورم و بهبود گردش خون کمک کند .

  • حاصل نشدن نتیجه مورد نظر

در فیزیوتراپی نیز مانند سایر درمان ها هیچ ضمانتی برای بهبودی یا رفع کامل علائم وجود ندارد.گاهی اوقات ممکن است به دلیل نشان ندادن نتیجه فرد دلسرد شود و از ادامه درمان منصرف شود.اما این کار اشتباه است.پایان دادن زودتر از موعد به درمان منجر به درد طولانی مدت و آسیب مجدد خواهد شد.دوره درمان را حتما ادامه دهید.اهداف خود را با پزشکتان در میان بگذارید.با این کار پزشک جهت درمان و اقدامات خود را با اهداف شما تنظیم می کند تا آسان تر به نتیجه مدنظر خود برسید.

  • مشکلات روانی و عاطفی

فیزیوتراپی می تواندباعث افزایش استرس فرد شود.از دلایل افزایش استرس در فیزیوتراپی می توان به : پیشرفت ضعیف درمان وحاصل نشدن نتیجه، ویزیت های مکرر، درد اشاره کرد.سعی کنید فعال باشید تا بتوانید کنترل اوضاع را در دست بگیرید.اگر شدت آسیب به گونه ای است که قادر به بازگشت به محل کار خود نیستید حتما با یک مشاور شغلی در این زمینه ملاقات کنید تا شغلی دیگر به شما پیشنهاد دهد.

فیزیوتراپی چیست؟

در مقاله فیزیوتراپی چیست؟ به توصیف فیزیوتراپی، انواع آن و کاربرد در بیماری های مختلف میپردازیم.

در زبان انگلیسی از عبارت Physical Therapy برای اشاره به این تخصص استفاده می‌شود که ترجمهٔ تحت‌اللفظی آن می‌شود: درمان فیزیکی یا جسمانی. با درک بهتر اینکه فیزیوتراپی چیست؟ احتمالا حدس زدن جواب این سؤال برایتان کار چندان دشواری نخواهد بود؛ زمانی که آسیب‌دیدگی یا بیماری شما منجر به درد، نقص جسمانی یا محدودیت حرکتی شود، می‌توانید از تخصص و کمک فیزیوتراپیست بهره بگیرید. محدودیت سنی‌ای برای استفاده از خدمات این افراد وجود ندارد، اما فیزیوتراپ‌هایی هم هستند که به‌طور تخصصی بر روی جمعیت مشخصی از افراد کار می‌کنند.مثلا:

  • کودکان
  • سالمندان
  • ورزشکاران
  • و …

صرف نظر از اینکه چند سال داشته باشید، زمانی که از لحاظ حرکتی دچار محدودیت و اختلال می‌شوید، می‌توانید در جلسات درمانی فیزیوتراپی شرکت کنید؛ در این جلسات وضعیت بدن‌تان ارزیابی می‌شود و بر اساس نتایج حاصل از آن، روش و تکنیک درمانی مناسب انتخاب خواهد شد تا به‌کمک آن کارکرد بدن‌تان از لحاظ حرکتی بهبود پیدا کند.

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتِراپی (به انگلیسی: Physiotherapy) یا فیزیک‌درمانی[۱]  شیوه‌ای از درمان بیماری‌ها و اختلالات عصبی-ماهیچه‌ای-اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریان‌های الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روش‌ها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده می‌شود. فیزیوتراپی حیطه‌ای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری‌ها، درمان، توان‌بخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد است.

واژهٔ فیزیوتراپی از «فیزیو» (= فیزیولوژیک، جسمانی و طبیعی) و «تِراپی» (= درمان) ساخته شده‌است. در بعضی از منابع، واژهٔ اصلی‌ای که کلمهٔ «فیزیوتراپی» ازآن گرفته شده‌است، physiological therapeutics ذکر شده‌است.

فیزیوتراپی چیست؟ و در درمان چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

باید بگوییم علم فیزیوتراپی همانطور که گفته شد، چون تمام بیماری‌هایی که مرتبط با حرکت هستند و همه چیزهایی که برای حرکت نیاز هستند را در نظر می‌گیرد، پس شامل چند دسته از بیماری‌ها می‌شود، که عبارتند از:

  • بیماران ارتوپدی
  • بیماران نورولوژیک
  • بیماری‌های تنفسی و قلبی
  • بیماری‌های روماتیسمی و پوستی
  • مشکلات مرتبط با کف لگن
  • بیماران نیازمند بستری (پس از بارداری، جراحی و …)
  • فیز
  • یوتراپی در سوختگی
  • کودکان

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی چه کاربردی در بیماران ارتوپدی دارد؟

مهمترین دسته ای که فیزیوتراپی در آن کاربرد دارد، دسته بیماران ارتوپدی هست و برای تمام بیمارانی که شامل مشکلات ستون فقرات، مشکلات عضلانی اسکلتی هستند، مفید و کاربردی است.

فیزیوتراپی در بیماران نورولوژیک چه کاربردهایی دارد؟

شامل بیماری در حوزه نورولوژیک هستند و در واقع بیماری‌هایی که به سیستم عصبی مرتبط هستند و حرکت افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهند، مانند:</p>

  1. ام اس
  2. پارکینسون
  3. سکته مغزی
  4. ضربه مغزی
  5. ضایعات نخاعی

فیزیوتراپی چه تاثیری در بیماران تنفسی و قلبی دارد؟

در این مقاله از سایت فیزیوتراپی ایرانیان معنا و کاربردهای فیزیوتراپی را گفتیم و حالا میخواهیم بدونیم در :

آیا فیزیوتراپی در بیماری‌های تنفسی و قلبی نیز کاربرد دارد یا خیر؟

بیماری قلبی و تنفسی از آنجایی که در واقع عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار داده و ظرفیت تنفسی و ظرفیت قلبی و به طور کلی عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند، فیزیوتراپی می‌تواند در این افرد موثر باشد.

برخی از فواید و اهداف فیزیوتراپی در بیماران تنفسی و قلبی شامل موارد زیر است:

    1. بهبود ظرفیت ریه
    2. بهبود وضعیت تنفسی

تقویت عضلات تنفسی

  1. توانبخشی قلبی

فیزیوتراپی در بیماران روماتیسمی و پوسی

دسته بعدی بیماری‌هایی که فیزیوتراپی می‌تواند خیلی موثر باشد بیماری‌های روماتیسمی و پوستی است.

بیماری‌های روماتیسمی در واقع دسته‌ای از بیماری‌های خود ایمنی هستند که به صورت عمده مفاصل بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند و جاهای دیگر بدن را هم می‌توانند تحت تاثیر قرار دهند، ولی مهمترین جاها مفاصل است که مستقیما حرکات را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

فیزیوتراپی کف لگن

در مشکلات مربوط به کف لگن نیز می‌تواند کمک کننده باشد، که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. بیماری‌های زنان ، بیماری‌های مردان و مشکلات جنسی
  2. مشکلات بی اختیاری ادرار و مدفوع
  3. و هر مشکلی که در واقع مرتبط هست با کف لگن و اندام‌های تناسلی

فیزیوتراپی در بیماران نیازمند بستری

در مواردی مانند پس از بارداری، جراحی و … نیز می‌تواند موثر باشد. کسانی که زایمان می‌کنند یا جراحی را پشت سر می‌گذارند، حتما به آن نیاز دارند.

در واقع این موارد جزو دسته مشکلاتی است که فیزیوتراپی در بیماران نیازمند بستری می‌تواند حل کند.

فیزیوتراپی در بیماران سوختگی

از دیگر بیماری‌هایی که فیزیوتراپی می‌تواند روی آن‌ها اثر بگذارد، بیماران سوختگی هستند.

بیمارانی که تحت مشکلات سوختگی قرار گرفتن و دچار سوختگی شدند، هم پوست آسیب می‌بیند و هم ممکن است وضعیت بافت نرم به شدت تغییر کند و بافت نرم دچار کوتاهی شود. همچنین گوشت اضافه یا بافت اسکار که به وجود می‌آید ممکن است حرکت مفاصل را محدود کند.

بیمارانی که دچار سوختگی می‌شوند، حتما نیاز به فیزیوتراپی سوختگی خواهند داشت.

فیزیوتراپی کودکان

دسته دیگر از بیماران که به فیزیوتراپی نیاز دارند کودکان هستند که در مسائلی که مادرزادی هست یا مشکلاتی که بچه‌ها با آن به دنیا می‌آیند یا مثلا در دوره نوزادی اتفاق می افتد، می‌تواند به این افراد نیز کمک کند.

برخی از این موارد عبارتند از:
  1. مشکلات ارتوپدی
  2. مشکلات نورولوژیک
  3. مش
  4. کلات شناختی

فواید فیزیوتراپی:

مهمترین فایده فیزیوتراپی این است که فرد را به کیفیت زندگی بالاتری برساند، عملکرد را تا جایی که امکانپذیر هست به حد مطلوب برای آن فرد برساند (لزوما نه حد مطلوبی که برای همه آدم‌ها هست) و بتواند عملکرد را بهبود داده و حرکت بهتر شود و در نهایت کیفیت زندگی فرد بهتر شود.

بنابراین از فواید فیزیوتراپی هم افراد سالم می‌توانند بهره ببرند (برای پیشگیری از آسیب و نگه داشتن خودشان در بالاترین سطح عملکری) و هم افرادی که به نحوی آسیب خاصی داشتند. (برای برگشتن به بالاترین سطح عملکرد و فعالیت خودشان)

فیزیوتراپی هم در درمان و هم در پیشگیری از آسیب می‌تواند به شدت کمک کننده باشد. همچنین در پیشگیری از آسیب مجدد، برای افرادی که دچار عارضه و مشکلات خاصی شده‌اند مفید است.

روش‌ها و تکنیک‌های درمانی در فیزیوتراپی :

مانند بقیه حرفه‌ها که یک جعبه ابزاری با خودشان دارند، فیزیوتراپیست هم یک جعبه ابزاری با خودش دارد که با توجه به شرایط فرد و بیماری می‌تواند از جعبه ابزاری که در اختیارش هست، آن چیزی هایی که مورد نیاز است را بردارد تا بتواند افراد را درمان کند.

در این جعبه ابزار مهمترین چیز، تصمیم‌گیری آن فرد است که چه برنامه درمانی را طراحی کند و این که چه برنامه درمانی برای هر بیماری ریخته شود وابسته به این هست که از چه تکنیک‌هایی استفاده بکند.

تمرین درمانی

اولین و مهمترین این تکنیک‎ها شامل تمرین درمانی است.

یعنی فیزیوتراپیست با توجه به شرایط هر فرد تمریناتی را که برای بهبود حرکت، بهبود دامنه حرکتی، بهبود قدرت عضلات، بهبود وضعیت مفاصل و آن قسمت از بدن که مدنظر دارد را طراحی می‌کند و آموزش داده و این تمرینات را به عنوان درمان ارائه می‌دهد.

منوال تراپی

روش بعدی که جزو جعبه ابزار فیزیوتراپی هست، منوال تراپی هست. یعنی یک جاهایی علاوه بر این که ممکن است از سایر ابزارها استفاده شود، فیزیوتراپیست ملزم هست که از دستان خودش و یک سری تکنیک‌های دستی، ماساژ و موبیلیزیشن و … استفاده کند تا بتواند حرکت، قدرت و دامنه حرکتی را کمک کند تا سریعتر برای فرد ایجاد شود. پس این نیز قسمت مهمی از درمان است.

الکتروتراپی

بقیه ابزارها می‌رود جزو الکتروتراپی. الکتروتراپی شامل استفاده از دستگاه‌هایی است که به فرآیند درمان کمک می‌کنند و بهبود را سریعتر می‌کنند. همچنین درد را کم کرده و التهاب را بهبود می‌دهند و ترمیم را بیشتر می‌کنند که شامل یک سری دستگاه هست.

سایر تکنیک‌ها و ابزارها

یک سری ابزار دیگر هم وجود دارد. ابزارهای دستی مثل درای نیدلینگ، تیپینگ یا یک سری تکنیک‌های دیگر که فیزیوتراپیست تصمیم می‌گیرد با توجه به مشکلات هر فرد از آن استفاده بکند یا خیر.

آیا قبل از شروع فیزیوتراپی نیاز به تصویربرداری اشعه ایکس یا ام آر آی می‌باشد؟

خیر لزوما، این دو تا اصلا لازم و ملزوم یکدیگر نیستند. البته در خیلی از موارد پزشک برای اطمینان بیشتر و تشخیص بهتر که آیا آسیبی به استخوان‌ها، بافت نرم یا عضلات وارد شده است یا خیر، بیمار را برای عکس‌برداری ایکس ری یا ام آر آی میفرستد و در نهایت، برای بیمار فیزیوتراپی را پیشنهاد می‌کند.

در خیلی از مواقع هم که تشخیص خیلی راحت‌تر و در واقع علائم به قدری واضح است که پزشک نیازی به عکس برداری نمی‌بیند، ممکن است فرد را مستقیما برای درمان به فیزیوتراپی ارجاع دهد.

مدت زمان جلسات فیزیوتراپی :

مدت زمان فیزیوتراپی در بیماران نورولوژیک

در بیماران نورولوژیک این زمان، زمان بلند مدت‌تری هست. به این دلیل که این بیماران دچار مشکلات حرکتی شدیدتری هستند و زود به زود خسته می‌شوند و بیشتر قسمت درمانی آن‌ها شامل تمرین درمانی و درمان‌های این شکلی هست، زمان بیشتری را نیاز دارند.

بنابراین مدت توانبخشی این افراد حداقل ۱ ساعت و تا ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه هم ممکن است طول بکشد.

مدت زمان جلسات فیزیوتراپی در مشکلات ارتوپدی

ولی در بیمارانی با مشکلات ساده‌تر و مشکلات ارتوپدی مثل گردن درد، کمر درد، شکستگی و سایر مشکلات، مدت زمان جلسه فیزیوتراپی از ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه نهایتا می‌تواند باشد و کمتر اتفاق می‌افتد که بیشتر از این مقدار باشد.

ممکن است فرد در نسخه‌اش نیاز به مگنت تراپی، لیزر درمانی و … داشته باشد، این باعث می‌شود که زمان جلسه به ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه یا بیشتر برسد.

همچنین

اگر از درای نیدلینگ استفاده شود یا بیمار نیاز به کار دستی داشته باشد یا تمرین درمانی بیشتر از حد معمول داشته باشد، این زمان بیشتر می‌شود ولی به صورت معمول مدت زمان جلسات فیزیوتراپی برای بیماران ارتوپدی ۱ ساعت تا ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه است.

تعداد جلسات فیزیوتراپی

عموما تعداد جلسات خیلی وابسته به مشکل فرد و تشخیص پزشک دارد. به صورت نرمال پزشکان جلسات فیزیوتراپی را به صورت ۱۰ جلسه می‌نویسند و اگر نیاز به درمان باشد و فرد بهبود پیدا نکرده باشه تعداد جلسات بیشتر هم خواهد شد.

یک سری از پزشکان ممکن است تعداد جلسات را ۵ جلسه ذکر کنند. مثلا برای کسی که شاک ویو دارد یا مشکل خیلی جدی ندارد که راحت قابل حل است، ۵ جلسه تجویز می‌شود.

بیشترین حالتی که شایع می‌باشد ۱۰ الی ۱۵ جلسه است.

ولی به صورت کلی فیزیوتراپی برای همه بیماران ۱۰ جلسه انجام می‌شود، ولی اگر نیاز به تمدید داشته باشند، با تشخیص پزشک این تعداد جلسات می‌تواند تمدید هم شود.

برای مثال در بیمارانی که مشکلات شکستگی یا محدوده دامنه حرکتی دارند، این تعداد جلسات می‌تواند به ۲۰ یا ۳۰ تا هم برسد. یا در افرادی که مشکلات کمر درد دارند ممکن است تعداد جلسات فیزیوتراپی به ۱۵ یا ۲۰ هم برسد.

ولی در بیمارانی که مشکلات نورولوژیک دارند مانند سکته مغزی این تعداد جلسات با توجه به شرایط بیمار و مشکلی که دارد حداقل ۲۰ و ۳۰ جلسه و تا ۵۰ و ۶۰ جلسه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.