۸ علت درد پا در شب و نحوه درمان در فیزیوتراپی
علت درد پا در شب
مقدمه
درد پا در شب یکی از اختلالاتی است که در افراد مختلف بروز می کند. این نوع اختلال در اثر فعالیت های زیاد در طول روز و یا استفاده از کفش نامناسب می تواند به وجود اید. البته برخی ناهنجاری ها و یا مشکلات ساختاری پا نیز می توانند به این مساله دامن بزنند.
درد پا در شب عمدتا به صورت یک درد تیز همراه با سوزش و یا یک درد مبهم و ضربان دار بروز می کند. وجود درد در پاها به هنگام شب منجر به کاهش کیفیت خواب شبانه شده و خستگی های شدید روزانه را در پی خواهد داشت.
گاهی علت درد تنها گرفتگی های محدود عضلانی است و نیازی به درمان ها جدی ندارد. در چنین شرایطی می توان از روش های خانگی برای درمان ان استفاده نمود. اما اگر درمان های خانگی به بهبود درد پاها در شب کمکی نکند، لازم است فرد به فیزیوتراپی مراچه و با یک فیزیوتراپیست متخصص مشورت نماید.
در این مقاله قصد داریم به معرفی برخی از مهم ترین دلایل درد در پا بپردازیم. همچنین، در ادامه این مقاله، به برخی از روش های درمان خانگی و درمان در فیزیوتراپی اشاره خواهیم کرد.
علت درد پا در شب ؛ فاشیای کف پا
فاشیای کف پا عبارت است از یک بافت که از جلوی پا شروع شده و تا کف پا و پاشنه پا ادامه می یابد. این قسمت از پا در صورتی که تحت تاثیر فشار، ضربه و یا کشش قرار گیرد، دچار درد و التهاب خواهد شد. به این حالت، فاشیای کف پا گفته می شود. بروز این نوع التهاب در نهایت می تواند منجر به بروز درد پا در شب گردد. یکی از نشانه های ابتلا به فاشیای کف پا این است که درد کف پا معمولا در هنگام صبح بدتر می شود.
در ایجاد فاشیای کف پا فاکتورهای متعددی می توانند نقش داشته باشند. برخی از مهم ترین علل شایع فاشیای کف پا عبارتند از:
- کف پای صاف
- قوس بلند پا
- چاقی بیش از حد
- سفت شدن عضلات ساق پا
- ایستادن طولانی مدت روی پاها بدون استفاده از یک ابزار حمایت کننده
بیماری نوروم مورتون
یکی دیگر از علل بروز درد، بیماری نوروم مورتون است. بیماری دردناک نورون مورتون با ایجاد یک درد نیشگون مانند بروز می کند. همچنین، در اثر ایجاد این بیماری ممکن است در اطراف اعصاب انگشتان پا نوعی التهاب به وجود اید. نبض های نیشگون مانند می توانند احساساتی نظیر سوزش و درد را در پا به وجود اورند. البته درد ناشی از نوروم مورتون الزاما فقط در شب تشدید نمی شود و ممکن است در طول روز هم ادامه داشته باشد. درد حاصل از نوروم مورتون عمدتا در هنگام راه رفتن و یا ایستادن تشدید می شود.
از علائم ابتلا به نوروم مورتون می توان به فاکتورهای زیر اشاره کرد:
- کف پای صاف
- پینه پا
- قوس بلند پا
- انگشت چکشی
بارداری در بانوان
یکی از رایج ترین دلایل درد پا در شب، دوران بارداری در بانوان است. به طور کلی، ایجاد تغییرات در سطح کلسیم موجود در بدن می تواند منجر به گرفتگی و حساسیت در پاها شود. در دوران بارداری، تجزیه و تحلیل کلسیم در بدن به شیوه ای متفاوت انجام می گیرد. علت اینکه گرفتگی عضلات و درد پا در شب در دوران بارداری شایع تر است نیز به عوامل مختلفی مربوط می شود که از جمله ان ها تغییرات سطح کلسیم خواهد بود.
بیماری دیابت
افراد مبتلا به دیابت نسبت به افرادی که سطح قند خون نرمالی دارند، بیشتر در معرض اختلال درد پا در شب قرار می گیرند. زیرا بالا رفتن سطح قند خون در بدن منجر به اسیب هایی به سیستم عصبی مرکزی خواهد شد. بنابراین اعصاب پاها تحت تاثیر قرار گرفته و در نهایت منجر به درد پا در شب و یا حتی در طول روز خواهد شد. با شدت گرفتن اسیب به سیستم عصبی مرکزی، درد پا و گزگز در پاها می تواند تشدید شود.
فیبرومیالژیا
یکی از جمله بیماری های مزمنی که می تواند منجر به درد پا در شب شود، فیبرومیالژیا نامیده می شود. این بیماری منجر به ایجاد درد و سفتی در عضلات پا می گردد. بیماری فیبرومیالژیا در بدن و پاها خود را به صورت ایجاد درد در پاها و سایر نواحی بدن نشان می دهد. درد در پاها عمدتا با افزایش فشار و یا استفاده بیش از حد از ان ها تشدید می گردد. از انجا که در هنگام شب، سطح هورمون ضد التهابی کورتیزول در بدن کاهش پیدا می کند، بنابراین طبیعی است که شدت درد در شب بیشتر شود.
فشردگی اعصاب پا
فشرده شدن بخشی از اعصاب که در مچ پا قرار گرفته اند، اختلالی را ایجاد می کند که تحت عنوان سندروم تونل تارسال شناخته می شود. فشردگی عصب سیاتیک در کمر و پاها نیز می تواند درد را تشدید نماید.
عوامل وابسته به سبک زندگی افراد
سبک زندگی افراد و طرز قرار گرفتن بدن در هنگام انجام فعالیت های مختلف می تواند بر سلامت مفاصل، استخوان ها و ستون فقرات تاثیرگذار باشد. نحوه راه رفتن، نحوه نشستن، نوع کفش هایی که شخص می پوشد و عواملی از این قبیل، بر ایجاد دردهای مفصلی و استخوانی تاثیرگذار هستند. علت بروز درد می تواند به همین موارد وابسته باشد.
برخی از مهم ترین فعالیت هایی که می تواند منجر به ایجاد درد پا در شب شود عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت
- دویدن راه رفتن و ایستادن برای مدت طولانی
- استفاده از کفش های نامناسب در هنگام کار یا ورزش
- قرار گرفتن بدن در موقعیتی نامناسب به هنگام خوابیدن
- افزایش وزن و چاقی بیش از اندازه
آناتومی پا
ساختار پا در افراد مختلف با یکدیگر فرق دارد. این مساله می تواند در بروز اختلالات مختلف از جمله ایجاد درد پا در شب نیز تاثیر داشته باشد. از مواردی که می توانند منجر به ایجاد تغییر در ساختار پاهای افراد مختلف گردد می توان به صافی کف پا و یا بلندی قوس پا اشاره نمود. معمولا پاهایی که این گونه ساختارها را داشته باشند، پتانسیل بیشتری برای ابتلا به درد خواهند داشت.
انواع درد پا در شب کدام اند؟
ایجاد درد پا در شب می تواند منجر به ناراحتی افراد و کاهش کیفیت خواب گردد. توجه به محل ایجاد و نوع درد پا باعث می شود تا تشخیص علت بروز آن و در نتیجه ارائه راه حل درمانی برای آن راحت تر باشد.
درد پاشنه پا
یکی از نواحی که معمولا در معرض ابتلا به درد پا در شب قرار می گیرد، پاشنه پا است. درد در پاشنه پا معمولا در هنگام ایستادن یا راه رفتن تشدید می شود. یکی از دلایلی که ممکن است در ایجاد درد در پاشنه پا تاثیرگذار باشد، فعالیت بیش از حد عضلات پا خواهد بود. درد پاشنه پا در شب، معمولا به صورت یک درد ضربان دار بروز می کند.
اگر درد پا در شب ناشی از گیر کردن عصب در ناحیه پاشنه پا ایجاد شود، دردی تیز و گزنده خواهد بود. این درد ممکن است به صورت مقطعی به وجود آمده و پس از مدتی قطع شود.
درد شست پا
یکی از مهم ترین قسمت های پا که در طول روز و به هنگام انجام دادن فعالیت های مختلف تحت تاثیر قرار می گیرند، انگشتان پا هستند. استخوان ها و مفاصل انگشت شست پا در هنگام راه رفتن، ایستادن، دویدن و دیگر فعالیت ها، وزن بدن را تحمل می کنند. همین مسئله می تواند زمینه آسیب بیشتر به شست پا را فراهم سازد. به این ترتیب، درد پا در شب می تواند ناشی از آسیب وارد به شست پا باشد.
درد بنیون
بونیون به برجستگی های استخوانی گفته می شود که در مفصل انگشت شست پا به وجود می آیند. معمولا بونیون ها در کنار پای افراد مبتلا دیده می شوند. رشد بونیون ها باعث می شود تا راه رفتن یا پوشیدن کفش برای افراد، ناراحت کننده باشد. درد پا در شب از دیگر عوارض ناشی از رشد بونیون ها در شست پا هستند. درد حاصل از بونیون ها معمولا یک درد ضربان دار و نسبتا شدید است.
احساس درد در انگشتان دیگر
گاهی احساس درد پا از انگشتان میانی ناشی می شود. معمولا احساس سوزش و گزگز در انگشتان پا می تواند ناشی از ورود استرس و فشار بر روی آن ها باشد. فشرده شدن اعصاب یکی دیگر از دلایل ایجاد درد در انگشتان پا و یا بی حسی آن ها خواهد بود.
درد هنگام دراز کشیدن
یکی از حالت های آزاردهنده که ممکن است منجر به بروز درد پا در شب شود، گرفتگی شبانه ساق پا در هنگام دراز کشیدن یا خوابیدن است. این درد شدید ممکن است در اثر گرفتگی عضلانی به وجود آید که در ساق پا و یا ران اتفاق می افتد. ایجاد درد پا در شب در اثر گرفتگی پا می تواند به یک درد دنباله دار تبدیل شود. این درد معمولا در پاها منتشر شده و به سمت مچ پا و ساق پا حرکت می کند.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی نوعی اختلال یا آسیب عصبی است که باعث ایجاد گزگز و سوزش در پاها می شود. البته این اختلال می تواند در هر قسمت از بدن به وجود آید. در هر حال، درد ناشی از نوروپاتی محیطی نوعی درد کوبنده خواهد بود که معمولا با بی حسی آغاز می شود.
برای درمان چه درمان های خانگی وجود دارد؟
گاهی درد در پا به دلیل بیماری یا اختلال جدی ایجاد نمی شود. در چنین شرایطی، فرد نیاز به مراجعه به متخصص ارتوپدی و یا متخصص اعصاب ندارد و انجام برخی درمان های خانگی می تواند به کاهش درد پا کمک نماید. در ادامه به برخی از درمان های خانگی برای حل این مشکل ارائه خواهیم کرد.
هیدراته بودن بدن
یکی از جمله کارهایی که برای درمان انواع التهاب و درد در بدن می تواند مفید واقع شود، هیدراته نگه داشتن بدن است. برای این کار لازم است افراد در طول روز به مقدار کافی آب بنوشند. این کار به پیشگیری از گرفتگی عضلات بدن کمک خواهد کرد. علاوه بر این گردش آب در بدن از بروز تورم در نواحی مختلف پیشگیری می کند.
انجام کشش های ساده پا و فیزیوتراپی درد پا
انجام برخی کشش های ساده و فیزیوتراپی درد پا می تواند به کاهش درد پا کمک کند. معمولا کشش های ساده مانند بلند کردن انگشتان و پاشنه پا باعث می شود، ماهیچه ها و تاندون ها در داخل و اطراف پا کشیده شوند. در اصل نوعی ورزش و تحرک برای عضلات پا به حساب می آید که از گرفتگی آن ها جلوگیری به عمل می آورد.
انجام ورزش
انجام حرکات تکراری در طول روز مانند دویدن و راه رفتن و یا نشستن های طولانی مدت می تواند منجر به ایجاد درد در پا شود. بنابراین باید با انجام ورزش های مناسب از ایجاد گرفتگی در بدن پیشگیری نمود. انجام تمرینات ورزشی در طول هفته منجر به بهبود گردش خون شده و با کشش در عضلات و ساق پاها، از تشدید درد جلوگیری خواهد کرد.
یخ درمانی
قرار دادن یک کیسه یخ روی پاها نیز می تواند از تشدید درد جلوگیری کند. برای این کار بهتر است کیسه یخ را درون یک پارچه یا حوله بپوشانید و به مدت ۱۰ دقیقه بر روی پاها قرار دهید و سپس آن را بردارید. تکرار این کار به کاهش درد کمک خواهد کرد.
ماساژ درمانی
یک ماساژ ملایم بر روی پاها می تواند شدت گرفتگی عضلات پا و در نتیجه درد را کاهش دهد. در اصل، اعمال ماساژ منجر به افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی هر چه بهتر به سلول های ماهیچه ای می شود. به این ترتیب، تنش موجود در عضلات و بافت ها کاهش پیدا می کند.
درمان های تخصصی فیزیوتراپی چیست؟
گاهی ممکن است استفاده از درمان های خانگی برای رفع ان درد نباشد. در چنین شرایطی، حتما باید با یک پزشک متخصص در این باره صحبت نمایید. درمان های مختلفی که ممکن است پزشک متخصص برای رفع درد به بیمار توصیه کند عبارتند از:
- استفاده از پدهای ارتوپدی مناسب که به حمایت از بافت پا کمک می کنند
- تجویز یک داروی ضد التهابی یا تزریق استروئید برای کاهش التهابات موجود در پا
- کنترل سطح کلسیم در بدن بانوان باردار که منجر به کاهش گرفتگی عضلات خواهد شد
- کنترل سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت
- استفاده از برخی از داروها برای کاهش درد و تورم در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا
انجام فیزیوتراپی تخصصی برای افرادی که به فشردگی اعصاب دچار هستند
کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان
( بهترین فیزیوتراپی در اصفهان )
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل:
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان باشگاه بدنسازی ایرانیان کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان استخر آب درمانی ایرانیان فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.
الکتروتراپی تکارتراپی مگنت تراپی فیزیوتراپی ورزشی لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) اولتراسوند US
فیزیوتراپی کمر فیزیوتراپی زانو فیزیوتراپی دست فیزیوتراپی گردن فیزیوتراپی سکته مغزی فیزیوتراپی پارکینسون
فیزیوتراپی پا فیزیوتراپی ACL فیزیوتراپی کف لگن فیزیوتراپی بارداری فیزیوتراپی کودکان
ماساژ درمانی باشگاه ورزشی آب درمانی و …
بخشی از خدماتی است که در کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ارائه می شود.