درمان دیسک کمر ، روشها و علائم دیسک کمر

دیسک کمر ، روشها و علائم دیسک کمر دردها و مشکلات مربوط به ستون فقرات و دیسک کمر از شایع ترین عارضه های است که امروزه افرادی زیادی در سرتاسر دنیا به آن دچار میشوند .ماهیت فعالیت های روزمره افراد ، ضعف عضلات و افزایش سن از اصلی ترین دلایل…

دیسک کمر ، روشها و علائم دیسک کمر

دردها و مشکلات مربوط به ستون فقرات و دیسک کمر از شایع ترین عارضه های است که امروزه افرادی زیادی در سرتاسر دنیا به آن دچار میشوند .ماهیت فعالیت های روزمره افراد ، ضعف عضلات و افزایش سن از اصلی ترین دلایل بروز چنین مشکلاتی است که بر اثر نشستن های طولانی مدت در پشت میز و عدم تحرک ، ایستادن های خیلی زیاد و بلند کردن اجسام سنگین به وجود می آید. بسیای از افراد درمان با روش های غیر جراحی را بر جراحی های ستون فقرات ترجیح می دهند ، با توجه به پیشرفت تجهیزات پزشکی اثراگذاری به بافت ها های زیرین پوست بدون عمل های جراجی و تحریک پذیری آنها جهت بازسازی و ترمیم سلول ها و بافت های آسیب دیده فراهم آمده است .امروزه با بهره مندی از تجهیزات مدرن و متد های درمانی موجود در مراکز درمانی فیزیوتراپی انواع صدمات و آسیب های ستون فقرات و دیسک کمر با روش های غیر تهاجمی و بدون عارضه قابل درمان هستند .

دیسک کمر چیست ؟ علائم و درمان دیسک کمر

میان هر دو مهره در ستون فقرات انسان یک دیسک بین مهره ای قرار دارد که بافت اصلی تشکیل دهنده آن مایع آب است.دیسک بین مهره ای وظیفه تحمل فشار به ستون فقرات را مانند یک کمک فنر بر عهده دارد و ستون فقرات را از ضربات و فشارهای  وارده محافظت میکند .

علائم و درمان دیسک کمر

ساختار ظاهری  دیسک ها زمانی که نیرو و یا فشاری به آنها وارد نمی‌گردد کروی شکل است و در زمان اعمال فشار با جذب نیروی وارده به بیضوی شکل تغییر پیدا میکنند و فشار وارده را به ستون فقرات دفع میکنند .

درمان دیسک کمر ، روشها و علائم دیسک کمر

در صورتی که فشار و نیروی وارده بر دیسک و ستون فقرات بیش از حد توان آن باشد موجب حرکت دیسک به سمت عقب شده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد میکند، پارگی دیسک و تخلیه مایع موجود در داخل آن هم از دیگر مشکلاتی است که برای افراد ممکن است ایجاد شود .۳۳

درمان دیسک کمر ، روشها و علائم دیسک کمر

مهره در ستون فقرات انسان وجود دارد که سهم ناحیه کمر ۵ مهره است که ۵ دیسک بین مهره ای مابین آنها قرار دارد .

اگر بنا به هر علتی این دیسک ها از ناحیه عقب خود دچار فتق یا بیرون زدگی و یا عاضه های دیگر شوند ، سبب بروز درد و ناراحتی در این ناحیه می شوند که به این بیماری دیسک کمر گفته می شود .

آسیب های وارده به ناحیه دیسک شکل های مختلفی دارد که از فتق ، تحدب یا بیرون زدگی و انحطاط دیسک از شایع ترین آنها می‌توان نام برد.

در زیر به طور مختصر به بررسی مشکلات فوق و دلایل بروز آنها میپردازیم .

فتق دیسک

ضربات شدید خارجی که بیشتر از حد تحمل دیسک های بین مهره ای باشد می‌تواند صدماتی را به آنها وارد کند که موجب عقب رفتن دیسک ها از حالت طبیعی خود ، ترک خوردگی و یا ایجاد پارگی های ریزی در پوسته بیرونی آنها شود.

افزایش سن نیز یکی دیگر از عوامل بروز عارضه های دیسکی افراد است . با افزایش سن مایع موجود در دیسک ها کمتر شده و شرایط را برای آسیب های موجود فراهم میاورد . چاقی و مشاغل پر فشار جسمی (بلند کردن اجسام و هل دادن و خم شدن های متعدد در طول روز) از دیگر عوامل ایجاد مشکلات ستون فقرات در افراد است ،عارضه فتق دیسک میتواند بسیار دردناک و برای بیمار غیر قابل تحمل شود.

احساس درد در ناحیه پایینی کمر ، احساس ضعف و درد در دست و پاها ، بی حسی یا سوزن سوزن شدن بخشی از بدن از نشانه های فتق دیسک است که ممکن در بیمارن مشاهده شود .

 

امروزه در کنار جراحی های دیسک روش های غیر تهاجمی با استفاده از فیزیوتراپی برای درمان مشکلات ستون فقرات و دیسک برای بهبود بیماران در مراکز درمانی مورد استفاده واقع میشود .

بیرون زدگی دیسک

در تحدب دیسک دیواره بیرونی دیسک سالم است اما لایه بیرونی آن تضعیف شده و هسته داخلی دیسک به سمت ناحیه ضعیف شده حرکت میکند و برآمدگی و حالت بیرون زدگی را به وجود می آوردند ، مطالعات نشان داده نیمی از افراد با افزایش سن تا حدی دچار این نوع عارضه میشوند که ممکن است بدون هیچ گونه احساس درد و ناراحتی در بدن افراد وجود داشته باشد .

انحطاط یا دژنراسیون دیسک (پیری دیسک)

با افزایش سن ساختار سلولی کل بدن دچار تغییر و تحولاتی میشود که تغییرات در ساختتار دیسک های بین مهره ای نیز جزئی از آن است . ارتفاع سطح مایع دیسک ها و و دیواره های بیرونی آن و تغییرات ساختاری و سلولی دیگر را که به علت افزایش سن پدید آمده است را انحطاط یا دژنراسیون دیسک می‌گویند .

درمان دیسک کمر

روش های درمان دیسک کمر

در مراحل اول درمان دیسک کمر بیمار باید فعالیت های روازنه خود را محدود و یا در صورت لزوم متوقف کند و مدت زمانی را به استراحت مطلق بپردازد .

پس از آن به انجام فعالیت های روزانه و نرمش های مناسب زیر نظر پزشک معالج خود و یا فیزیوتراپیست بپردازد .
از گام های آغازین درمان ناراحتی های ستون فقرات و دیسک کمر انجام ورزش های مناسب است تقویت عضلات کمر میتواند تا بخشی زیادی در بهبود دردهای کمر و ستون فقرات تاثیر گذار باشد .

البته بسیار حائز اهمیت است که این نرمش ها زیر نظر پزشک متخصص و یا فیزویتراپیست انجام گیرد چرا که با انجام حرکات ورزشی نامناسب ممکن است درد های ناشی از بیمارهای دیسک کمر شدت یابد .
جراحی های دیسک کمر نیز در حدود ۱۰ درصد بیماران که به درمان های غیر جراحی پاسخ نمیدهند مورد استفاده قرار میگیرد.

درمان دیسک کمر

بسته به شدت بیماری و وضعیت جسمانی بیمار درمان های جراحی متعددی وجود دارد که با آزمایشات بالینی و تصویربرداری های پزشکی و با توجه به نظر متخصص نوع جراحی انتخاب می‌شود.
فعالیت های ناسالم روزانه و بلند کردن اجسام سنگین و خم شدن های متعدد از جدی ترین عوامل بروز بیماری های دیسک کمر است . اصلاح الگوی زندگی و شغلی افراد و همچنین ورزش و تقویت عضلات کمر میتواند احتمال بروز بیماری های دیسک کمر را در افراد کمتر کند.
روش های درمانی فیزیوتراپی برای درمان دیسک کمر و مشکلات ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرد که درصد بالایی از بهبودی و تسریع درمان های عارضه های موجود در ستون فقرات را در پی دارد . فیزیوتراپیست به بیمار کمک میکند تا با انجام فعالیت های ورزشی مناسب عضلاتی که با تضعیف آنها بیماری به وجود آمده را تقویت کند و با روش های فیزیوتراپی گرمادهی و تحریک سلول ها و بافت های آسیب دیده با استفاده از دستگاه های مدرن فیزیوتراپی به بهبود بیماری فرد کمک نماید .

۹ روش درمان دیسک کمر

  1. روزی ۱ ساعت پیاده روی کنید
  2. از کمپرس گرم برای کاهش گرفتگی ها استفاده کنید
  3. برای بیرون زدگی دیسک از کمپرس سرد و یخ برای کاهش التهاب استفاده کنید
  4. از داروهای مسکن، شل کننده و ضد التهاب استفاده نمائید
  5. استفاده از طب فیزیکی و فیزیوتراپی
  6. لیزر درمانی
  7. تزریقات استروئید اپیدورال
  8. اوزون تراپی
  9. بستن کمربندهای طبی

علل شایع دیسک کمر ، علائم و درمان دیسک کمر

 یکی از صعب‌ العلاج‌ ترین بیماری‌ های ستون فقرات، دیسک کمر است. در کمر افراد، ساختار ژله‌ ای شکلی وجود دارد که عمدتاً از آب و کمی پروتئین ساخته شده است. معمولاً افراد، کمردردهای بسیار دردناک را نشانه این بیماری می دانند طوری که مانع از انجام فعالیت‌ های روزانه می‌ شود. از شایع‌ترین علل دیسک کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سن

  •  وزن بالای بدن

  • ایستادن و یا نشستن طولانی‌مدت

  •  بلند کردن اشیا در حالات نامناسب

  •  افزایش ناگهانی فشار بر ستون فقرات (حتی فشارهای کم)

علائم و روش های تشخیص و درمان دیسک کمر

این مشکل عمدتا زمانی بروز پیدا می کند که در ناحیه کمر، دیسک از محل طبیعی خود در بین ناحیه استخوانی ستون فقرات خارج شده یا به اصطلاح برآمده شود.با علائمی نظیر درد شدید در کمر و یا ضعف در پاها تشخیص داده می شود که می تواند با حرکت یا انجام فعالیت های روزانه تشدید گردد.

تاین شرایط مهمترین اقدامات اولیه، شامل درمان های کاهنده درد و کاهش خطر آسیب های بیشتر به ستون فقرات خواهد بود. در موارد حاد تر نیز درمان جراحی به بیمار توصیه می گردد. برخی از شایع ترین علائم ابتلا به این بیماری عبارتند از:

علائم اولیه دیسک کمر

در مراحل ابتدایی، علائم دیسک کمر بسته به میزان بیرون‌ زدگی به‌صورت کمردرد ناگهانی و شدید یا درد تدریجی بروز می‌کند. درد معمولاً با نشستن‌های طولانی‌مدت، سرفه و عطسه بیشتر می‌شود. البته ممکن است درد فقط در ساق پا باشد و در کمر دردی احساس نشود. درد در ساق پا بیانگر وجود فتق دیسک بزرگ‌تری نسبت به هنگامی است که درد به‌تنهایی در ناحیه کمر وجود دارد.

  • لرزش کل بدن (مثلاً هنگام کار کردن با تراکتور و…)

  • ورزش‌های غیراصولی و سنگین مثل فوتبال، کشتی، ورزش‌های رزمی و…

  •  رانندگی به‌ویژه در مسافت‌های طولانی و با ماشین‌های سنگین یا دارای صندلی نامناسب.

  • وضعیت بد بدن در زمان نشستن، ایستاده و…

  •  خم و راست شدن زیاد

  • سیگار کشیدن

  • بارداری

بهترین روش های درمان دیسک کمر

بهترین روش درمان دیسک کمر، روشی است که بیماران بتوانند با کمترین هزینه، کمترین استرس و کمترین عوارض درمانی و درد و در کوتاه‌ترین زمان ممکن به زندگی عادی بازگردند. روش‌های مختلفی برای درمان دیسک کمر وجود دارد. در این بخش ۹ مورد از کارآمدترین روش های درمان دیسک کمر را معرفی می نمائیم.

۱- پیاده روی

پیاده روی، درد را تسکین داده و باعث تقویت عضلات ستون فقرات می‌شود؛ بنابراین روزانه حدود ۱ ساعت برای پیاده‌روی وقت بگذارید. البته تا جایی پیاده‌روی را ادامه دهید تا احساس درد نکنید.

۲- استفاده از کمپرس گرم

برای درمان دیسک کمر و کاهش گرفتگی عضلات و درد در ناحیه دیسک کمر استفاده از کمپرس گرم پیشنهاد می‌شود. علاوه بر این، موجب بهبود گردش خون شده و به کاهش درد کمک می‌کند.

۳- کمپرس سرد

استفاده از بسته‌های کمپرس یخ می‌تواند در درمان خانگی و درمان بدون جراحی دیسک کمر بسیار مؤثر واقع شود. علاوه بر این استفاده از کمپرس یخ به کاهش التهابات ناشی از بیرون‌زدگی دیسک کمک می‌کند.

۴- استفاده از دارو در درمان قطعی دیسک کمر

داروهای مخصوص درد کمر، معمولاً داروهای ضدالتهابی، مسکن‌ها و شل کننده‌های عضلات هستند که میزان دوز مصرفی باید تحت نظر بهترین متخصص ارتوپد مصرف باشد.

۵- استفاده از فیزیوتراپی و طب فیزیکی

مراجعه به متخصص طب فیزیکی و فیزیوتراپ، در بهبود درد در ناحیه دیسک کمر بسیار مؤثر است. متخصص طب فیزیکی پس از تشخیص درجه دیسک کمر، جلساتی را برای فیزیوتراپی تعیین کرده که تاثیر زیادی در روند بهبود دیسک دارد.

۶- لیزر درمانی

درمان دیسک کمر با استفاده از امواج نوری و مادون‌قرمز، روند بهبودی دیسک کمر را بهبود می‌بخشد. منبع نور باعث نفوذ انرژی نور داخل بدن شده و موجب افزایش گردش خون در بدن و تسریع بهبود درد می‌شود. در این روش، پالس‌های لیزر در عمق نفوذ های مختلف، بر اساس شرایط بیمار و شدت دردی که حس می‌کند، به بافت‌های آسیب‌دیده ارسال می‌شود و این انرژی ارسال‌شده جریان خون را بهبود بخشیده و بافت‌های آسیب‌دیده را تحریک می‌کند.

۷- تزریقات استروئید اپیدورال

متخصص ارتوپد بر اساس آزمایش‌ها و معاینات انجام‌شده و تصویرهای تهیه‌شده، محل وارد شدن فشار به ریشه‌های عصب مهره‌های کمری را تشخیص می‌دهد. فشار وارد شده به عصب موجب التهاب دیسک بیرون زده‌شده و بیمار را دچار کمردرد می‌کند. این تزریقات درد کمر را کاهش می‌دهد.

۸- اوزون تراپی

اوزون درمانی یکی از پیشرفته‌ترین تکنیک‌های اروپایی در کنترل و درمان دیسک کمر است. پس از تزریق گاز ازون، این گاز از خود اکسیژن آزاد می‌کند و انرژی آزاد می‌شود و موجب کنترل درد دیسک کمر می‌شود.

۹- استفاده از کمربند طبی و بالش طبی

برای تسکین درد ناشی از دیسک کمر و کنترل درد و تقویت عضلات و ثبات ستون فقرات، متخصص ارتوپد ممکن است به شما پیشنهاد استفاده از کمربند طبی را بدهد.

پست های مرتبط