درد سیاتیک چیست ؛ چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

درد سیاتیک در اثر فشار وارد بر ستون فقرات به وجود می آید. از علائم درد سیاتیک می توان به درد کمر و پخش درد در یکی از پاها اشاره کرد. درمان درد سیاتیک با دارو و فیزیوتراپی امکان پذیر است. در برخی شرایط ممکن است بیمار به جراحی سیاتیک…
درمان درد سیاتیک
مقالات فیزیوتراپی

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

درد سیاتیک

در اثر تحریک عصب سیاتیک به وجود می آید. اعصاب سیاتیک شامل رشته های عصبی است که از ناحیه پایین کمر شروع شده و بعد از عبور از ناحیه باسن تا پشت پا امتداد پیدا می کند. هر گونه آسیب یا تحریک در اعصاب سیاتیک منجر به ایجاد درد در همین مسیر خواهد شد. به همین دلیل، درد سیاتیک یک درد نسبتا پیوسته و تقریبا تیز است که از کمر شروع می شود و تا پشت پا ادامه می یابد.

تحریک اعصاب سیاتیک به هر دلیلی می تواند انجام گیرد. با این حال اصلی ترین فاکتوری که می تواند منجر به ایجاد درد سیاتیک شود، فتق دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک کمر است. البته فتق کمر خود به دلایل مختلف مانند وارد شدن ضربه به کمر و یا جا به جایی اشیای سنگین به وجود می آید.

انجام فیزیوتراپی و ورزش های استاندارد برای کاهش درد سیاتیک از روش های کاربردی و پربازده محسوب می شود. همچنین، در برخی افراد می توان با تزریق استروئید اپیدورال به فعالیت های روزمره ادامه داد. اما اگر پزشک متخصص طی این روش ها نتواند درد سیاتیک را درمان کند، معمولا ناچار به انجام جراحی سیاتیک خواهد شد.

جراحی سیاتیک یک روش درمانی تهاجمی به حساب می آید که فشار وارد بر ستون فقرات را رفع می کند. در بسیاری از موارد نیازی به انجام این نوع جراحی نبوده و با درمان های غیر تهاجمی، درد سیاتیک درمان می شود.

در این مقاله خواهیم دید که سیاتیک چیست و چه علائمی دارد. همچنین، روش های درمان درد سیاتیک را به صورت کارnf

سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟

بزرگ ترین عصب موجود در بدن را تحت عنوان عصب سیاتیک می شناسند. این عصب مجموعه ای از رشته های عصبی است که به صورت یک رشته واحد عصبی طویل از ناحیه پایین کمر آغاز شده و به پشت پا می رسد. نقطه اتصال اعصاب سیاتیک در ناحیه باسن است و سپس از آن به سمت پشت پا امتداد می یابد. اعمال فشار به کمر و یا تحریک درد سیاتیک به هر دلیلی باعث می گردد تا درد سیاتیک در مسیر عصب آن احساس شود. در نتیجه ایجاد درد شدید در کمر و پای فرد، منجر به ناراحتی او خواهد شد.

آگاهی از علائم سیاتیک باعث می شود تا این نوع درد را در اسرع وقت تشخیص داده و برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه نماییم. درد در کمر و یک پا اولین نشانه بروز سیاتیک است. برخی از مهم ترین نشانه ها و علائم سیاتیک عبارت اند از:

  • احساس درد مبهم و نسبتا زیاد که از پایین کمر شروع شده و به سمت باسن و پشت یکی از پاها ادامه می یابد
  • درد پیوسته کمر و یکی از پاها
  • حس سوزش یا نبض داشتن در نواحی پایین کمر تا پشت یکی از پاها
  • احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پاها
  • احساس ضعف عضلات مخصوصا در نواحی کمر و پاها
  • پخش درد و شدت گرفتن آن در حالاتی چون سرفه کردن و عطسه کردن
  • احساس ناراحتی در کمر هنگام خم و راست شدن، نشستن و یا بلند کردن اشیا

درد سیاتیک به چه دلایلی به وجود می آید؟

حال که دانستیم سیاتیک چیست و چه علائمی دارد، می خواهیم بررسی کنیم که علت بروز درد سیاتیک چیست و چه چیزی باعث تحریک رگ سیاتیک می شود. آسیب و تحریک اعصاب سیاتیک به دلیل گیر افتادن ریشه عصبی، درد سیاتیک را به وجود می آورد. اصطلاح گیر افتادن ریشه عصبی زمانی به کار می رود که عصب دچار فشردگی و یا نوروپاتی شده باشد. عمده مواردی که منجر به فشردگی عصب کمر می شوند فتق دیسک نخاعی و یا تحریک ریشه عصبی ستون فقرات هستند. در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل درد سیاتیک اشاره خواهیم کرد.

بیشتر بدانید:  کمر درد ناشی از رانندگی

درد سیاتیک ؛ فتق دیسک کمر

فتق دیسک کمر که معمولا با عنوان دیسک پاره شده یا دیسک لیز خورده هم شناخته می شود، اصلی ترین دلیل ایجاد درد سیاتیک است. ستون فقرات از مهره هایی تشکیل شده است که هر کدام از این مهره ها یک لایه حفاظتی ژله ای تحت عنوان دیسک دارند. گاهی ممکن است در اثر ساییدگی، پارگی تدریجی، ضربه و یا تصادف، این لایه ژله ای دچار آسیب شده و به سمت بیرون هدایت شود. این حالت را اصطلاحا فتق دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک کمر می نامند.

در این حالت، با توجه به اینکه دیسک از محل اصلی خود خارج شده و به سمت بیرون فشار وارد می کند، بنابراین، نخاع را فشرده می سازد. همین موضوع منجر به تحریک رگ سیاتیک شده و درد سیاتیک را به همراه خواهد داشت.

درد سیاتیک ؛ تنگی کانال نخاعی

اعصاب نخاعی در یک کانال باریک تحت عنوان کانال نخاعی قرار گرفته اند. حال اگر این کانال باریک تر از حالت عادی شود تنگی کانال نخاعی رخ می دهد. فشار وارد بر اعصاب نخاعی در نهایت منجر به درد سیاتیک خواهد شد.

درد سیاتیک ؛ عوامل متفرقه

هر عاملی که بتواند در ناحیه ستون فقرات و نخاع، التهاب به وجود آورد، می تواند درد سیاتیک را ایجاد کند. از جمله موارد غیر رایجی که در هر مرحله از زندگی ممکن است عامل درد سیاتیک باشند عبارت اند از:

  • آسیب های عضلانی و استخوانی در ناحیه کمر و لگن
  • شکل گیری انواع تومورها و ضایعه های خطرناک
  • بروز انواع عفونت
  • بارداری
  • انجام جراحی های ارتوپدی در ناحیه لگن

در برخورد با درد سیاتیک چه باید کرد؟

درد سیاتیک می تواند به صورت شدید یا خفیف به وجود آید. معمولا افرادی که دچار درد سیاتیک خفیف می شوند اگر کمی استراحت کنند، می توانند از این درد نجات یابند. برخی از مهم ترین اقدامات خود مراقبتی که فرد مبتلا به دردهای سیاتیکی خفیف می تواند در پیش گیرد عبارت اند از:

  • لغو همه فعالیت های سنگین روزانه که درد را تشدید می کنند
  • انجام حرکات کششی اصلاحی مربوط به ناحیه کمر
  • استفاده از کمپرس سرد و کیسه یخ بر روی ناحیه دردناک در بازه های زمانی مناسب
  • مصرف برخی مسکن های بدون نسخه و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن

اگر درد سیاتیک خفیف باشد معمولا بعد از سه روز استراحت و انجام اقدامات خود مراقبتی می توان به زندگی عادی برگشت. اما گاهی حتی با انجام این اقدامات نیز درد سیاتیک رفع نشده و یا ممکن است به صورت جزئی کاهش یابد. در چنین شرایطی درگیری عصب کمر بیشتر از حالت خفیف بوده و نیاز به بررسی های پزشکی دارد. بنابراین، بهتر است درباره مشکل خود با یک پزشک متخصص ارتوپد یا جراح ستون فقرات خوب صحبت کنید.

بیشتر بدانید:  تأثیر فیزیوتراپی بر کشیدگی ساق پا و اسپاسم عضلانی ساق پا

همچنین، در مواردی که درد سیاتیک به اندازه ای است که بی حسی یا سوزن سوزن شدن پا و یا مشکلات ادراری شدید در پی دارد، لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

راه های تشخیص سیاتیک کدام اند؟

نشانه ها و علائم فیزیکی اولیه نظیر درد سیاتیک، بی حسی پا و یا احساس سوزن سوزن شدن پاها فرد را متوجه نارسایی سیاتیکی خود می کند. اما در مراجعه به پزشک متخصص لازم است از طریق روش های تشخیصی دقیق، علت درد سیاتیک مشخص گردد. انجام تصویربرداری اشعه ایکس و تصویربرداری MRI از راه های تشخیصی رایج محسوب می شوند. این تصاویر، هر گونه فشرده سازی اعصاب نخاعی و یا فتق دیسک را به خوبی نشان می دهند. پزشک بر اساس این نتایج، برنامه درمانی مشخصی را تنظیم خواهد کرد.

برای درمان درد سیاتیک چه باید کرد؟

برای درمان درد سیاتیک می توان از روش های تهاجمی یا غیر تهاجمی استفاده نمود. روش های غیر تهاجمی

مانند کمپرس سرد و گرم در مراحل اول درمانی، شدت درد را کاهش می دهند. حتی گاهی رعایت نکات خود مراقبتی

می توانند پس از مدتی درد سیاتیک را به طور کامل از بین ببرند. اما در هر حال، در مواردی که استراحت به تنهایی

پاسخگوی درمان درد سیاتیک نیست، لازم است برخی درمان های اصولی را در پیش بگیریم. از جمله روش های

غیر تهاجمی که در درمان درد سیاتیک مفید واقع می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کمپرس سرد و گرم که مدت زمان آن بر اساس شدت درد و سابقه بیماری تعیین می گردد
  • مصرف قرص های ضدالتهابی غیراستروئیدی یا مسکن های دیگر
  • استفاده از داروهای شل کننده عضلات
  • به کار بردن روش های جایگزین مانند طب سوزنی
  • انجام فیزیوتراپی زیر نظر یک متخصص توانبخشی

انجام حرکات اصلاحی و ورزش های اصولی زیر نظر یک فیزیوتراپیست ماهر و مجرب، سرعت بهبود درد سیاتیک

را افزایش می دهد. معمولا یک فیزیوتراپیست در حین جلسات فیزیوتراپی روش هایی را برای خم و راست شدن،

نشستن و خوابیدن آموزش می دهد. همچنین، فرد باید بداند که برای جلوگیری از درد سیاتیک بهتر است اشیا

را چگونه بلند کرده و یا جا به جا نماید. رعایت این نکات در کنار تزریق استروئید اپیدورال می تواند فرد را طی چند

ماه به زندگی عادی بازگرداند. انجام فیزیوتراپی تخصصی و ماساژ درمانی در بانوان باردار مبتلا به درد سیاتیک

نیز می تواند التیام دهنده باشد.

در چه مواردی درمان درد سیاتیک اهمیت بیشتری دارد؟

درد سیاتیک یک درد آزار دهنده است که می تواند در فعالیت های روزمره اختلال به وجود آورد. اما درمان آن در برخی موارد اهمیت بیشتری دارد. از جمله شرایطی که درمان سیاتیک را الزامی می سازد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ابتلا به آرتروز
  • داشتن اضافه وزن
  • داشتن شغل پرتحرک در طول روز
  • مصرف سیگار
  • وجود آسیب دیدگی
  • ابتلا به دیابت
  • عدم تحرک کافی

آیا برای درمان درد سیاتیک جراحی لازم است؟

در بین بیماران مبتلا به اختلال سیاتیک ممکن است برخی از افراد به درمان های محافظه کارانه و غیر تهاجمی پاسخ ندهند. این گونه افراد معمولا به مرور زمان درد شدیدتری را تجربه می کنند. بنابراین، پزشک برای رفع فشار وارد بر ستون فقرات و کاهش درد سیاتیک، انجام جراحی را پیشنهاد می کند. تعیین نیاز به انجام عمل جراحی و مشخص کردن زمان آن کاملا به نظر پزشک متخصص بستگی دارد. معمولا سابقه بیماری، شدت بیماری و مدت زمان درمان های محافظه کارانه در تعیین زمان جراحی نقش دارند.

بیشتر بدانید:  انجام فیزیوتراپی ورزشی با قیمت ارزان

نیاز به جراحی سیاتیک در موارد نادری رخ می دهد. اما در بعضی موارد انجام جراحی اجتناب ناپذیر است. برای مثال، فرد در اثر مشکلات سیاتیک دچار نارسایی های مثانه و یا اختلال در دفع ادرار می گردد. در این گونه مواقع، لازم است فرد در اسرع وقت تحت جراحی قرار گیرد. انواع روش های جراحی برای رفع درد سیاتیک عبارت اند از:

  • لامینکتومی
  • لامینوپلاستی
  • لامینوتومی
  • میکرودیسککتومی کمری که با عنوان میکرودکمپرسیون ستون فقرات یا دیسککتومی کم تهاجمی کمر نیز شناخته می شود

روش های مختلف جراحی سیاتیک در ۹۰ درصد از بیماران، موفق خواهد بود.

درمان فتق دیسک کمر چه کمکی به رفع درد سیاتیک می کند؟

پیش از این گفتیم که بیرون زدگی دیسک یا فتق دیسک کمر اصلی ترین دلیل ایجاد درد سیاتیک است. بنابراین، به نظر می رسد که درمان این مشکل به راحتی می تواند درد اعصاب سیاتیک را از بین ببرد. معمولا برای درمان فتق دیسک کمر لازم است از یک برنامه هدفمند برای رفع فشار، کاهش درد و تثبیت دیسک استفاده نمود. در واقع، در برنامه درمانی فتق دیسک کمر باید یک درمان ترکیبی انجام گیرد تا حین آن فشار از روی اعصاب برداشته شده و شدت درد و ناراحتی کاهش یابد.

ایجاد فضای بیشتر در بین مهره های ستون فقرات باعث می شود تا اکسیژن، مواد مغذی و آب راحت تر از قبل جریان پیدا کنند. در نتیجه سلامت دیسک ها تضمین شده و به مرور زمان در جای خود قرار خواهند گرفت.

برای از بین بردن فتق دیسک کمر لازم است به یک فیزیوتراپیست ماهر و مجرب مراجعه کنید. هر گونه سهل انگاری یا ناپختگی در انتخاب حرکات اصلاحی می تواند عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

هدف فیزیوتراپی ایرانیان کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.

کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ،  بهترین فیزیوتراپی در اصفهان


به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیکها و بخش های درمانی :

کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان    باشگاه بدنسازی ایرانیان    کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان    استخر آب درمانی ایرانیان    فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی  

فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.

الکتروتراپی ، تکارتراپی ، مگنت تراپی ، فیزیوتراپی ورزشی ، لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) ، اولتراسوند US ،  فیزیوتراپی کمر ، فیزیوتراپی زانو ، فیزیوتراپی دست ، فیزیوتراپی گردن ، فیزیوتراپی سکته مغزی ، فیزیوتراپی پارکینسون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ،  فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و …

 

پست های مرتبط