علائم و درمان خار استخوانی

خارهای استخوانی که در اثر افزایش سن به وجود می آیند، اغلب بدون علامت هستند. در مواردی که علائمی ایجاد می شود، فرد متوجه حضور آن ها می شود. درمان های مختلفی برای رفع خارهای استخوانی وجود دارد که بسته به علائم فرد می تواند متفاوت باشد.

علائم و درمان خار استخوانی

علیرغم نامشان، خارهای استخوانی رشدهای صاف و استخوانی هستند که در مدت زمان طولانی تشکیل می شوند. آنها رشد استخوان طبیعی هستند که با افزایش سن به وجود می آیند. خود خارها دردناک نیستند. تأثیر آنها بر ساختارهای مجاور، مانند اعصاب و نخاع، می تواند باعث درد شود. دریافت یک تشخیص دقیق بالینی برای علائم و درمان خار استخوانی به منظور تشکیل یک برنامه درمانی موثر مهم است. خارهای استخوانی که به نام استئوفیت ها نیز شناخته می شوند، اگر در منافذ ریشه های عصبی ایجاد شوند، می توانند مشکل ساز شوند. آنها فضا را باریکتر می کنند و به عصب فشار می آورند. به چنین وضعیتی، تنگی فورامن می گویند.

خار استخوانی چیست؟

همان طور که اشاره شد، خارهای استخوانی، برجستگی های صاف و سخت استخوان اضافی هستند که در انتهای استخوان ها تشکیل می شوند. آنها اغلب در مفاصل ظاهر می شوند – مکان هایی که دو استخوان به هم می رسند. خارهای استخوانی می توانند در بسیاری از قسمت های بدن شما ایجاد شوند، از جمله دست ها، شانه ها، گردن، ستون فقرات، باسن، زانو و پاشنه پا. بیشتر خارهای استخوانی مشکلی ایجاد نمی کنند. اما اگر به استخوان های دیگر ساییده شود یا به اعصاب فشار بیاورد، ممکن است درد و سفتی را تجربه کنید.

چه چیزی باعث به وجود آمدن خار استخوانی می شود؟

خار استخوانی معمولاً در اثر التهاب موضعی مانند آرتریت دژنراتیو (استئوآرتریت) یا تاندونیت ایجاد می‌ شود. این التهاب، سلول ‌های تشکیل ‌دهنده استخوان را تحریک می ‌کند تا استخوان در این ناحیه رسوب کنند و در نهایت منجر به برجستگی یا خار استخوانی شود. به عنوان مثال، التهاب رباطی که دیسک در حال تخریب بین مهره‌ ها را احاطه کرده است، یکی از دلایل بسیار شایع خارهای استخوانی ستون فقرات است.

التهاب تاندون آشیل می تواند منجر به تشکیل خار استخوانی در پشت استخوان پاشنه شود. التهاب بافت کف پا، فاشئیت کف پا، این ها می توانند منجر به تشکیل خار استخوانی در قسمت زیرین استخوان پاشنه پا شوند. گاهی اوقات به این خارهای استخوانی خار پاشنه می گویند. به ندرت، خار استخوانی ممکن است در نتیجه شرایط مادرزادی ایجاد شود. استئوکندروما، یکی از انواع این خارهای مادرزادی است.

خار استخوانی با چه علائمی همراه است؟

کمردرد یا گردن درد، شایع ترین علامت خار استخوانی است. مفصل ملتهب می شود، متورم و حساس می شود و عضلات پشت حساس می شوند. علائم رایج خار استخوانی عبارتند از:

  • سوزش یا سوزن سوزن شدن در دست یا پا
  • درد مبهم در گردن یا کمر هنگام ایستادن یا راه رفتن فرد
  • از دست دادن هماهنگی در قسمتی از بدن
  • اسپاسم یا گرفتگی عضلات
  • ضعف عضلانی
  • بی حسی
  • درد در باسن و ران
  • درد در شانه ها یا سردرد

انجام یکی سری فعالیت ها، باعث تشدید درد می شود. استراحت باعث بهتر شدن آن می شود. اگر فشار شدیدی بر روی اعصاب وارد شود، ممکن است فرد در کنترل مثانه یا روده خود نیز دچار مشکل شود.

حقایقی در خصوص خارهای استخوانی

در ادامه به برخی از حقایق کلیدی را که باید در مورد خار استخوانی بدانید، اشاره می کنیم. آن ها شامل:

خارهای استخوانی راهی برای التیام آسیب هستند

خارهای استخوانی معمولاً در اطراف نواحی التهاب مفصل، غضروف، تاندون یا رباط و آسیب در بدن ایجاد می‌شوند. هنگامی که بدن آسیب یا التهاب را تشخیص می‌دهد، پاسخ سلولی را برای ترمیم آسیب با تولید استخوان اضافی در ناحیه ایجاد می‌کند. نواحی رایج برای خارهای استخوانی شامل دست ها، شانه ها، باسن، زانوها، پاها، مچ پا و ستون فقرات است. آسیب های التهابی مانند تاندونیت آشیل و فاشیای کف پا می تواند منجر به ایجاد خار استخوانی در پاشنه پا شود. آرتریت دژنراتیو (استئوآرتریت) یکی از دلایل اصلی ایجاد خار استخوانی در مفاصل تحمل کننده وزن در ستون فقرات، زانوها و باسن است.

بیشتر بدانید:  11 علت ضعف ساق پا که بهتر است آنها را بشناسیم

استئوآرتریت علت اصلی رشد خار استخوان است

استئوآرتریت، شایع ترین شکل آرتریت است. آرتریت ساییدگی یا آرتریت دژنراتیو نیز نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که لایه محافظ غضروف پوشاننده مفاصل شروع به شکسته شدن و ساییدگی می کند. بدن تلاش می کند تا از دست دادن غضروف را با تولید استخوان اضافی در اطراف مفصل آسیب دیده ترمیم کند.

خارها به خودی خود دردناک نیستند

رشد خار استخوانی با افزایش سن رایج است، زیرا مفاصل، تاندون‌ها و رباط‌های بدن دچار تغییرات دژنراتیو طبیعی می‌شوند. در بسیاری از موارد، خارهای استخوانی کوچک و بدون درد هستند. بسیاری از افراد سال‌ها با خارهای استخوانی زندگی می‌کنند و تنها پس از انجام عکس‌برداری با اشعه ایکس یا تصویربرداری به دلیل دیگری، آن‌ها را کشف می‌کنند. با این حال، خارهای استخوانی زمانی که بافت ها یا اعصاب مجاور را فشرده یا تحریک می کنند، می توانند علائمی ایجاد کنند.

 شایع ترین علائم خار استخوانی شامل درد، سفتی و از دست دادن حرکت در مفصل آسیب دیده است.

  • شانه ها، خارها ممکن است بر روی تاندون های روتاتور کاف ساییده شوند که منجر به تاندونیت یا پارگی تاندون شود.
  • دست‌ها، خار استخوانی ممکن است در مفاصل انگشت ایجاد شود که باعث از بین رفتن حرکت مفصل و ظاهر ضربه‌ای در انگشتان می‌شود.
  • باسن و زانو، خار استخوانی می تواند منجر به سفتی و کاهش دامنه حرکتی شود.
  • در پا و مچ پا، خارهای استخوانی دردناک می توانند باعث درد در قسمت پایین پا یا پاشنه شوند.

ستون فقرات گردنی و کمری، دو مورد از رایج ترین مناطق برای ایجاد خار استخوانی هستند. خارهای مهره ای می توانند ریشه های عصبی مجاور یا طناب نخاعی را تحت فشار قرار دهند و باعث باریک شدن فضاهای باز در ستون فقرات شوند. فشردگی ریشه عصبی یا نخاع در ستون فقرات کمری منجر به سیاتیک، درد، ضعف، بی حسی و گزگز در ناحیه کمر، باسن و ساق پا می شود. فشردگی در ستون فقرات گردنی منجر به علائم فوق در گردن، شانه، بازو و انگشتان می شود.

خارهای استخوانی فقط در صورتی نیاز به درمان دارند که باعث درد و علائم شوند

به طور معمول، خارهای بدون درد نیازی به درمان ندارند. اگر خارهای استخوانی باعث درد و علائم می شوند، پزشک گزینه های درمانی محافظه کارانه را با هدف کاهش التهاب در ناحیه آسیب دیده و تقویت استخوان ها و مفاصل شما تجویز می کند. NSAID های بدون نسخه می توانند به تسکین درد و التهاب کمک کنند. علاوه بر این، پزشک ممکن است تزریق کورتیزون را مستقیماً در مفصل آسیب دیده برای کاهش التهاب، تحریک و درد توصیه کند. یک دوره فیزیوتراپی می تواند برای کمک به تقویت مفاصل و عضلات و بازیابی حرکت مفاصل و دامنه حرکت مفید باشد.

در برخی موارد، عمل جراحی ضروری است

در برخی موارد، خارهای استخوانی که مستقیماً به اعصاب فشار می آورند، باعث درد، ضعف و از دست دادن حرکت قابل توجهی می شوند. اگر درد و علائم را نتوان با گزینه های درمانی محافظه کارانه درمان کرد، ممکن است جراحی لازم باشد. بسیاری از جراحی ها برای برداشتن خار استخوانی را می توان با تکنیک های کم تهاجمی انجام داد.

خار استخوانی چگونه تشخیص داده می شود؟

خار استخوانی چگونه تشخیص داده می شود؟

در اغلب موارد، تشخیص خارهای استخوانی ابتدا توسط پزشک عمومی انجام می شود که احتمالاً شما را به یک متخصص ارجاع می دهد. احتمالاً باید به روماتولوژیست یا پزشک ارتوپد مراجعه کنید. روماتولوژیست ها در تشخیص مشکلات مفصلی تخصص دارند. پزشکان ارتوپد بر روی سیستم اسکلتی عضلانی تمرکز می کنند. پزشک شما مفصل را برای بررسی وجود برآمدگی معاینه می کند.

بیشتر بدانید:  بهترین مرکز ماساژ اصفهان

همچنین ممکن است برای کمک به دیدن بهتر خار استخوانی، تصویربرداری اشعه ایکس را درخواست کنند. سایر آزمایش‌هایی که پزشک می‌تواند برای تشخیص خار استخوانی استفاده کند، عبارتند از:

  • سی تی اسکن. این یک اشعه ایکس قدرتمند است که تصاویر دقیقی را از داخل بدن شما نشان می دهد.
  • ام آر آی. این از امواج رادیویی برای ایجاد تصاویری از اندام ها و ساختارهای داخل بدن شما استفاده می کند.
  • تست های هدایت الکتریکی. این تست‌ها، سرعت ارسال سیگنال‌های الکتریکی توسط اعصاب را اندازه‌گیری می‌کنند. آنها می توانند آسیبی که خارهای استخوانی به اعصاب کانال نخاعی شما وارد کرده اند را نشان دهند.

گزینه های درمانی غیر جراحی خار استخوانی

اکثر بیماران با فشرده سازی خفیف یا متوسط ​​عصب و تحریک ناشی از خارهای استخوانی می توانند علائم خود را بدون جراحی به طور موثر مدیریت کنند. هدف از درمان غیر جراحی، متوقف کردن چرخه التهاب و درد است. درمان های غیر جراحی عبارتند از:

داروها

ممکن است داروهایی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و شل کننده های عضلانی توصیه شود. به دلیل خطر عوارض جانبی، مصرف طولانی مدت داروها باید با احتیاط انجام شود.

فیزیوتراپی و ورزش

فیزیوتراپی، ورزش و دستکاری که توسط کایروپراکتیک، استئوپات و یا فیزیوتراپیست انجام می‌شود، ممکن است دردهای مرتبط با خار استخوانی را کاهش دهد. این درمان‌های توانبخشی تلاش می‌کنند تا انعطاف‌پذیری و قدرت را به ستون فقرات بازگردانند، وضعیت بدن را بهبود بخشند و فشار ریشه عصبی را کاهش دهند.

دستکاری ستون فقرات

اگر درد و التهاب ناشی از خارهای استخوانی مربوط به تراز و الگوهای حرکتی غیرطبیعی در ستون فقرات باشد، تنظیم ستون فقرات ممکن است به کاهش علائم کمک کند. کایروپراکتیک ها، استئوپات ها و فیزیوتراپیست ها از دست ها یا ابزارهای کوچک خود برای اعمال فشار بر روی پوست مهره ها و دستکاری ستون فقرات استفاده می کنند. هدف از افزایش دامنه حرکتی، کاهش تحریک عصبی و بهبود عملکرد است. ناگفته نماند که دستکاری ستون فقرات برای همه مناسب نیست. یک تاریخچه پزشکی دقیق، معاینه فیزیکی و بحث در مورد خطرات و مزایای دستکاری باید قبل از این نوع درمان انجام شود.

کاهش وزن

از دست دادن وزن اضافی می تواند فشار را از روی ستون فقرات کاهش دهد، اصطکاک بین مفاصل فاست مهره ها را کاهش دهد و احتمال درد را کاهش دهد. دستیابی به وزن مناسب به ویژه در کاهش فشار از ناحیه کمر موثر است.

تزریقات

روش‌های تزریق ستون فقرات با کنتراست با هدایت فلوروسکوپی که منبع احتمالی درد ستون فقرات را هدف قرار می‌دهند، می‌توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. علاوه بر این، بسته به اینکه آیا از بی حسی موضعی به عنوان بخشی از تزریق به ستون فقرات استفاده می شود، این روش می تواند به پزشک کمک کند تا منبع درد بیمار را شناسایی یا محدود کند.

تزریق ستون فقرات ممکن است به طور کامل درد بیمار را تسکین ندهد، اما ممکن است تسکین کافی برای پیشرفت توانبخشی ایجاد کند. بیماران باید از دریافت بیش از ۳ تزریق در هر مفصل در مدت زمان کوتاه خودداری کنند. به علاوه، اگر اولین تزریق تسکین ندهد، شواهدی وجود ندارد که تزریق بیشتر به همان ساختار نتیجه بهتری را ارائه دهد. اگر این درمان‌های غیرجراحی نتوانند درد ناشی از خار استخوان را درمان کنند، ممکن است بیمار به جراح ستون فقرات ارجاع داده شود.

جراحی ستون فقرات برای حذف خارهای استخوانی

اگر فشردگی عصب یا طناب نخاعی باعث درد بی وقفه و یا از دست دادن عملکرد حرکتی/حسی شود، ممکن است جراحی ستون فقرات توصیه شود. جراحی برای خار استخوانی شامل برداشتن بافت برای کاهش فشار روی نخاع و یا ریشه های عصبی است. از آنجایی که امکان رشد مجدد خارهای استخوانی وجود دارد، جراح ممکن است روش جراحی دیگری مانند لامینکتومی یا فورامینوتومی را پیشنهاد دهد.

  • لامینکتومی برای کاهش فشار روی نخاع ناشی از تنگی مرکزی نخاع طراحی شده است. در طی عمل جراحی، بخشی از مهره آسیب دیده به نام لامینا و فرآیند خاردار در پشت ستون فقرات برداشته می شود. با برداشتن این قطعه کوچک از دیواره کانال نخاع، فضای بیشتری برای نخاع وجود دارد.
  • فورامینوتومی برای کاهش فشار روی ریشه عصبی طراحی شده است. در طول فورامینوتومی، بافت استخوانی اطراف فورامن بریده می شود یا تراشیده می شود و فضای فورامن را بزرگ می کند. این روش فضای بیشتری را برای ریشه عصبی ایجاد می کند و فشردگی ریشه عصبی را تسکین می دهد
بیشتر بدانید:  انگشت ماشه‌ای یا تریگر فینگر و راه‌های درمان آن

راه های پیشگیری از به وجود آمدن خار استخوانی

اگر خار استخوانی در نتیجه ساییدگی طبیعی آرتریت باشد، معمولاً نمی توان از آن پیشگیری کرد. با این حال، می توانید برای حفظ سلامت استخوان ها و مفاصل خود و کاهش خطر آسیب دیدگی، اقدامات خودمراقبتی را در خانه انجام دهید، به عنوان مثال:

ورزش منظم

به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم، بهترین کاری است که می توانید برای حفظ مفاصل، ماهیچه ها و استخوان های قوی و سالم انجام دهید. ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری یا یوگا می‌توانند به شما کمک کنند تا فعال بمانید و در عین حال استرس و فشار روی مفاصل و بافت‌های نرم را کاهش دهید.

 وزن سالم را حفظ کنید

اضافه وزن بدن استرس و فشار بیشتری بر مفاصل تحمل کننده وزن وارد می کند. با پزشک خود در مورد راه هایی که می توانید وزن سالم و ثابتی داشته باشید، صحبت کنید.

کفش های استاندارد بپوشید

با پوشیدن کفش هایی که مناسب هستند و پاشنه و قوس پا را به خوبی پشتیبانی می کنند، خطر ابتلا به خار پاشنه را کاهش دهید. علاوه بر این، کفش های حمایتی فشار روی زانو، باسن و کمر شما را کاهش می دهند.

کلام پایانی

خارهای استخوانی که با علائم همراه نیستند، ممکن است هرگز مشکلی ایجاد نکنند و نیازی به درمان نداشته باشند. با این حال خارهای استخوانی می توانند علائم خفیفی ایجاد کنند یا به شدت ناتوان کننده باشند، به خصوص اگر مستقیماً اعصاب را تحریک کنند. اگر علائمی از مشکلات مفصلی مانند درد، تورم یا سفتی داشتید، به پزشک مراجعه کنید. اگر آرتریت را زود تشخیص دهید و درمان کنید، ممکن است بتوانید از آسیبی که منجر به خار استخوانی می شود، جلوگیری کنید.

هدف فیزیوتراپی ایرانیان کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.

کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ،  بهترین فیزیوتراپی در اصفهان


به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیکها و بخش های درمانی :

کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان    باشگاه بدنسازی ایرانیان    کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان    استخر آب درمانی ایرانیان    فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی

فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.

الکتروتراپی ، تکارتراپی ، مگنت تراپی ، فیزیوتراپی ورزشی ، لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) ، اولتراسوند US ،  فیزیوتراپی کمر ، فیزیوتراپی زانو ، فیزیوتراپی دست ، فیزیوتراپی گردن ، فیزیوتراپی سکته مغزی ، فیزیوتراپی پارکینسون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ،  فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و … بخشی از خدماتی است که در کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ارائه می گردد.

پست های مرتبط