پارگی دیسک گردن

اگر بیرون زدگی دیسک گردن بیش از حد باشد موجب پارگی دیسک می شود.پارگی دیسک زمانی اتفاق می افتد که دیواره دیسک ضعیف شود یا فیبروز حلقوی به دلیل بالارفتن سن و آسیب پاره شود.
پارگی دیسک گردن
مقالات فیزیوتراپی

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

پارگی دیسک گردن

بعد از گذشت چند سال فشار وارد شده به گردن اثر خود را نشان می دهد و می تواند موجب بیرون زدگی دیسک شود.اگر بیرون زدگی دیسک گردن بیش از حد باشد موجب پارگی دیسک می شود.پارگی دیسک زمانی اتفاق می افتد که دیواره دیسک ضعیف شود یا فیبروز حلقوی به دلیل بالارفتن سن و آسیب پاره شود.برای آشنایی بیشتر با پارگی دیسک گردن با فیزیوتراپی ایرانیان،بهترین فیزیوتراپی اصفهان همراه باشید.

دیوار بیرونی دیسک وظیفه نگهداری مواد نرم و ژله ای مرکز دیسک را بر عهده دارد.این دیوار نوعی لایه نرم مانند بالشتک برای مهره ها تولید می کند تا به راحتی خم شوند و حرکت کنند.

هنگامی که دیسک گردن پاره می شود یا بیرون می زند پارگی دایره ای شکل اتفاق می افتد.این پارگی باعث می شود مواد ژله ای مرکز دیسک به حفره ستون فقرات بریزد که در نهایت این اتفاق منجر به آزردگی،تورم و فشار زیاد به عصب های می شود.اکثرا پارگی دیسک را به غلط فتق دیسک می شناسند.

مراحل پارگی یا بیرون زدگی دیسک گردن

در ادامه قصد داریم مراحل پارگی دیسک گردن را برای شما نام ببریم :

بیرون زدگی خفیف دیسک :تغییرات شیمیایی همراه با سن موجب ضعیف شدن دیسک بین مهره ای می شود.در این مرحله تغییرات شیمیایی اتفاق می افتد و این تغییرات با بالا رفتن سن ارتباط مستقیم دارد.این مرحله از تغییرات تخریبی دیسک به دلیل سن و یا تغییرات متعاقب خشک شدن آب دیسک می باشد که به دنبال آن دیسک ها کمتر قادر خواهند بود که ضربات وارده به ستون فقرات را جذب کنند.

افتادگی دیسک:در این مرحله شکل و جایگاه دیسک با تأثیر بسیار کم بر کانال ستون فقرات تغییر می کند.به این مرحله برآمدگی هم می گویند.در این مرحله دیسک به به طناب نخاعی دریچه های عصبی فشار وارد می کند اما هنوز ماده ی ژله ای از داخل دیسک به بیرون نریخته است .

پارگی دیسک:در این مرحله هسته ژله ای دیسک وارد دیواره لاستیکی (فیبروز حلقوی)می شود اما درون دیسک باقی می ماند.

جدا شدن بخش ها یا دیسک جداشده:در این مرحله هسته دیسک وارد فیبروز حلقوی می شود و در بیرون دیسک در کانال ستون فقرات باقی می ماند.هسته ی مرکزی دیسک از لایه ی خارجی بیرون زده و از بدنه ی دیسک جدا شده و به داخل کانال نخاعی می افتد.

علائم پارگی دیسک گردن

گردن درد،انتشار درد به بازو،درد شانه،بی حس شدن دست و بازو همگی از علائم پارگی دیسک گردن است.شدت درد می تواند ضعیف یا بسیار حاد باشد.معمولا اولین علامت پارگی دیسک گردن درد بازو است.از دیگر علائم پارگی دیسک گردن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعف و ناتوانی در عضلات بازو
  • بی حسی
  • درد
  • نداشتن تحرک
  • احساس سوزن شوزن شدن

بروز تمامی این علائم به خاطر ناراحتی های اعصاب است.برای بررسی ساختار و یک پارچگی ستون فقرات باید (MRI) انجام شود.علاوه بر MRI برای تشخیص درست منبع درد و شدت علائم آن بدن باید به طور فیزیکی بررسی شود.اگر برای ترمیم دیسک مورد نظر باید جراحی انجام شود به منظور شناسایی دقیق مکان آسیب دیده می توان از دیسکوگرام استفاده کرد.

درمان پارگی دیسک گردن

پارگی گردن را می توان با عمل جراحی به راحتی درمان کرد.رایج ترین عمل جراحی برای پارگی دیسک گردن فیوژن ستون فقرات است.هدف نهایی این عمل برداشتن قسمت بیرون زده دیسک یا در مراحل سخت تر برداشتن دیسک آسیب دیده است.

پارگی دیسک گردن

روش های جراحی دیسک گردن به صورت اندوسکوپیک ،میکروسکوپیک و یا روش باز انجام میشود. پس از برداشتن دیسک و آزاد شدن نخاع و ریشه عصبی از پروتز هایی مثل کیج، یا دیسک مصنوعی و حتی استخوان خود بیمار برای فیوژن استفاده میشود.اکثر این جراحی ها ساده ، یک روزه و با احتمال عوارض اندک در دست جراح دیسک گردن با تجربه می باشد.

عمل جراحی ممکن است علاوه بر گردن برای قسمت وسط یا پایینی کمر نیز توصیه شود.البته این جراحی برای زمانی است که شرایط دیسک بعد از روش های اولیه درمان بهبود پیدا نکرده است.اگر با علائم جدی مانند درد مداوم، مانع شدن حرکت، ضعیف‌ شدن دست ها و پاها یا مشکلات مثانه و روده نیز روبرو شده اید می توانید این کار را انجام دهید.

اگر زمان انجام تست،هرگونه آسیب نخاعی یا آسیب به ریشه های عصبی مشاهده شد یا جراح آسیب احتمالی را در آینده پیش بینی کند باید عمل جراحی انجام شود.

اگر جزء دسته های زیر هستید بهتر است برای جراحی با بهترین جراح ستون فقرات مشورت کنید:

  • افرادی که نقص پیشرونده دارند یعنی دیسک گردنشان آن قدر شدید است که حتی در راه رفتن هم دچار مشکل می شوند.این افراد هنگام راه رفتن احساس می کنند روی برف یا ابر قدم بر می دارند.این افراد دچار نقص عصبی شده اند و دست هایشان قدرت انجام هیچ کاری ندارد.
  • افرادی که هیچ کدام از علائم عصبی را ندارند.این گروه از درد شدید و ناتوان کننده رنج می برند و به درمان دیسک گردن با وجود همه اقدام ها پاسخ نمی دهند.
  • بیمارانی که با استراحت بهبود می یابند اما وقتی به محل کارشان باز می گردند دوباره همه آن علائم آغاز می شود.

چنان چه دیسک پاره شود درد زیادی دارد و باعث می شود دیگر نتوانید به فعالیت های روزمره تان ادامه دهید.اگر با دارو نتوانسته اید این درد را کاهش دهید با عمل جراحی می توانید از آن خلاص شوید.داروهایی که می توان برای درمان پارگی دیسک استفاده کرد عبارت است از:

  • داروهای ضد التهاب برای کاهش التهاب
  • نارکوتیک ها برای درمان دردهای حاد
  • داروهای شل کننده عضلانی برای رفع اسپاسم
  • داروهای مسکن ساده (دارو های ضد التهاب های غیر استروییدی که در درمان دردهای خفیف تا متوسط موثرند)

علاوه بر دارو برای درمان پارگی دیسک گردن می توان از فیزیوتراپی گردن هم استفاده کرد.فیزیوتراپی گردن متداول ترین روش درمان گردن درد است.انجام فیزیوتراپی حتما باید با دستور پزشک باشد.از دیگر راه های درمان پارگی دیسک گردن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یخ درمانی
  • گرما درمانی
  • ماساژ ملایم
  • کشش گردن

اکثر بیماران با این روش ها در عرض ۶-۴ هفته بدون نیاز به انجام جراحی بهبود می یابند.تنها کمتر از ۵ درصد بیماران به جراحی نیاز پیدا می کنند.

درمان پارگی دیسک گردن در طب سنتی

مهم ترین طب سنتی که جنبه های علمی هم دارد و هنوز در درمان پارگی دیسک گردن استفاده می شود طب سوزنی است.طب سوزنی از هزاران سال پیش در ژاپن،کره،چین متداول بوده است.طب سوزنی بر این اساس است که اگر نقاط خاصی را در اندام های بیمار فشار دهیم یا سوزن بزنیم باعث می شود دردگردن بیمار بهبود پیدا کند.در طب سوزنی کشورهای دیگر از کشش گردن و به کاربردن بادکش ها نیز استفاده می شده است.از نظر داروی سنتی نیز زردچوبه،پودر درخت بید نیز سال ها در کشورهای مختلف به عنوان درمان گردن درد استفاده می شده است.

دلایل فتق دیسک

از عواملی که باعث می شود دیسک گردن پاره شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بالارفتن سن:با بالارفتن سن دیسک به تدریج خشک می شود و قدرت و مقاومت آن تحت تأثیر قرار می گیرد.
  • آسیب دیدن:زمانی که به ستون فقرات گردن آسیب جزئی یا جدی وارد شود.
  • سبک نادرست زندگی:عدم تحرک،نداشتن رژیم مناسب،مصرف دخانیات به طور کلی باعث آسیب دیدن دیسک می شود.
  • فشار وارد شدن به ستون فقرات گردن:بلند کردن اجسام،خم شدن و چرخیدن نادرست و مکرر فشار زیادی به ستون فقرات گردن وارد می کند.در کل می توان گفت پوزیشن غلط مانند ایستادن یا نشستن نادرست یا عادت های غلط مکانیک بدن و ستون فقرات می تواند استرس اضافی به ستون فقرات و گردن وارد کند.

پیشگیری از پارگی دیسک گردن

افزایش سن قطعا پیر شدن دیسک ها را با خود به همراه دارد.تغییر در شیوه زندگی می تواند از بروز بیماری های دیسک گردن جلوگیری کند.اگر عادت غلطی در نشستن،ایستادن دارید حتما آن را کنار بگذارید و عضلات گردن خود را تقویت کنید.از همین حالا برای حفاظت از ستون فقراتتان تمهیداتی در نظر بگیرید تا با افرایش سن و پیر شدن دیسک ها شاهد پیشرفت بیرون زدگی دیسک نباشیم.

فیزیوتراپی در اصفهان

پست های مرتبط