علت و درمان التهاب داکتیلیت

داکتیلیت به تورم در انگشتان دست و پا گفته می شود که می تواند ظاهری شبیه سوسیس به خود بگیرد. این بیماری می تواند نشانه ای از چندین بیماری مختلف باشد.
داکتیلیت
مقالات فیزیوتراپی

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

التهاب داکتیلیت

گاهی اوقات انگشتان دست یا پا متورم می شوند. در مواردی که انگشتان دست یا پاهای شما آنقدر پف کرده که شبیه سوسیس به نظر می رسند و همچنین درد می کنند، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نوعی التهاب به نام داکتیلیت داشته باشید. اگر درمان مناسب را دریافت نکنید، می تواند به انگشتان شما آسیب برساند. داکتیلیت در انواع خاصی از آرتریت التهابی از جمله آرتریت پسوریاتیک و اسپوندیلیت آنکیلوزان شایع است. این یکی از نشانه های آرتریت پسوریاتیک در نظر گرفته می شود. اگر به آرتریت پسوریاتیک مبتلا نیستید یا در معرض خطر بالای آرتریت التهابی هستید، تورم انگشتان دست یا انگشتان پا احتمالاً دلیل دیگری دارد. غذاهای شور، وزن اضافی و برخی داروها می توانند انگشتان شما را متورم کنند.

شرایطی که موجب ایجاد التهاب داکتیلیت می شود

شرایط متعددی می تواند باعث ایجاد داکتیلیت در شما شود، از جمله:

آرتریت روماتوئید (RA)

آرتریت روماتوئید، یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود سیستم ایمنی به مفاصل حمله کند. این منجر به التهاب بافت اطراف مفاصل می شود. داکتیلیت یکی از ویژگی های بارز آرتریت روماتوئید نیست، اما تورم ناشی از التهاب می تواند از لحاظ ظاهری شبیه سوسیس باشد. این بیماری معمولاً بر دست ها، مچ دست، پا، مچ پا، آرنج ها، زانو و مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) تاثیر می گذارد. تورم در آرتریت روماتوئید می تواند با درمان کاهش یابد.

بیماری سلول داسی شکل (SCD)

داکتیلیت، یکی از اولین علائم بیماری سلول داسی شکل (SCD) است، یک اختلال خونی که باعث می ‌شود گلبول‌ های قرمز خونی که اکسیژن را در بدن حمل می‌ کنند، چسبناک و سفت شوند. سلول ‌ها به جای دیسک‌ های مسطح، هلالی و داسی شکل می ‌شوند. این بیماری اغلب باعث کمبود گلبول های قرمز می شود. سلول‌های داسی شکل ممکن است رگ ‌های خونی را مسدود کنند که منجر به مشکلاتی مانند درد و عفونت می ‌شود. علائم بیماری سلول داسی شکل معمولاً در سال اول زندگی، یعنی در حدود ۵ ماهگی ظاهر می شود. داکتیلیت در کودکان مبتلا به این بیماری بسیار شایع است. سایر علائم اولیه SCD عبارتند از:

  • رنگ پوست مایل به زرد
  • سفیدی مایل به زرد چشم
  • خستگی

آرتریت پسوریاتیک (PSA)

آرتریت پسوریاتیک، یک نوع بیماری التهابی مفصلی است که بیشتر با التهاب داکتیلیت همراه است. این یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن به بافت های سالم حمله کند. این می تواند باعث التهاب دردناک و آسیب رسان در مفاصل و بافت های اطراف تاندون ها شود. پنج نوع آرتریت پسوریاتیک وجود دارد:

  • آرتریت پسوریاتیک نامتقارن
  • آرتریت پسوریاتیک متقارن
  • آرتریت پسوریاتیک غالب بین فالانژیال دیستال
  • اسپوندیلیت پسوریاتیک که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد.
  • آرتریت پسوریاتیک موتیلانز که بر بافت استخوانی تأثیر می گذارد.

بر اساس بررسی متون علمی، تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری پوستی پسوریازیس به آرتریت پسوریاتیک مبتلا می شوند. بین ۱۶ تا ۴۹ درصد از افراد مبتلا به این بیماری، التهاب داکتیلیت را تجربه می کنند. تورم و تغییر شکل در آرتریت پسوریاتیک می تواند پس از از بین رفتن التهاب همچنان باقی بماند.

آرتریت واکنشی

عفونت در بخشی از بدن شما می تواند باعث ایجاد آرتریت واکنشی شود. آرتریت واکنشی اغلب نتیجه عفونت در  اندام تناسلی، مجاری ادراری و یا روده ها است. علائم معمولاً ۱ تا ۳ هفته پس از قرار گرفتن در معرض عامل عفونت ایجاد می شود. باکتری هایی که اغلب مسئول ایجاد آرتریت واکنشی هستند، عبارتند از: سالمونلا، شیگلا، یرسینیا، کمپیلوباکتر. آرتریت واکنشی مسری نیست، اما بسیاری از باکتری ‌هایی که باعث این نوع آرتریت می ‌شوند، در غذا یافت می‌ شوند یا از طریق تماس جنسی منتقل می ‌شوند.

این نوع آرتریت همچنین می تواند باعث سفتی، سختی، التهاب چشم، بثورات روی کف دست یا پا و مشکلات ادراری شود. در مراحل اولیه آرتریت واکنشی، علائم ممکن است خفیف باشد و ممکن است مورد توجه قرار نگیرد. آنها می توانند گهگاه در طی چند هفته یا چند ماه ظاهر شوند. علائم ادراری ممکن است ابتدا ظاهر شوند، در حالی که آرتریت معمولاً آخرین علامت است.

بیشتر بدانید:  کیفوز یا گوژپشتی چیست؟

دیگر عوامل مؤثر بر به وجود آمدن التهاب داکتیلیت

موارد زیر، برخی از شرایط دیگر است که در موارد نادر ممکن است باعث ایجاد داکتیلیت شود:

  • بیماری سل. این بیماری عفونی باکتریایی که می‌تواند باعث التهاب ریه ‌ها شود، ممکن است باعث التهاب استخوان ‌های دست و پا نیز بخصوص در کودکان و نوجوانان شود.
  • سیفلیس. در صورت عدم درمان، این عفونت مقاربتی می تواند در دوران بارداری به جنین منتقل شود. نوزادانی که با سیفلیس مادرزادی متولد می شوند، ممکن است در انگشتان دست و پا دچار سیفلیس داکتیلیت شوند.
  • نقرس. نقرس نوعی آرتریت است. این بیماری که اغلب به دلیل تجمع اسید اوریک ایجاد می شود، می تواند منجر به درد و تورم در مفاصل پا شود. بین ۵ تا ۹.۶ درصد از افراد مبتلا به نقرس ممکن است به داکتیلیت مبتلا شوند.
  • سارکوئیدوز. این یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب قلب، ریه ها و سایر اندام ها می شود. بزرگسالان زیر ۴۰ سال را مبتلا می کند. سارکوئید داکتیلیت ممکن است در استخوان های کوچک دست و پا ایجاد شود.
  • بیماری لایم. بیماری لایم گاهی اوقات با داکتیلیت همراه است. پس از عفونت، ارگانیسمی که باعث بیماری لایم می شود، می تواند آرتریت واکنشی را تحریک کند.

نحوه تشخیص داکتیلیت

داکتیلیت علل بسیاری دارد. پزشک ممکن است قبل از تشخیص، آزمایش های مختلفی را تجویز کند. هنگامی که به پزشک مراجعه می کنید، مطمئن شوید که فهرستی از علائم، داروها و اطلاعات کلیدی پزشکی و شخصی دارید. همچنین ممکن است بخواهید بررسی کنید که آیا کسی در خانواده شما مشکلات مشابهی داشته است یا خیر. این اطلاعات می تواند به پزشک شما در تشخیص درست این بیماری کمک کند.

آرتریت پسوریاتیک اغلب می تواند شناسایی نشود. التهاب ناشی از این بیماری را می توان به عنوان نوع دیگری از آرتریت مانند آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت (OA) یا نقرس تشخیص داد. التهاب ناشی از آرتریت می تواند آسیب جدی به بدن وارد کند. درمان نادرست آرتریت می تواند منجر به تغییر شکل دائمی مفصل و از دست دادن عملکرد شود. آزمایشات تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بررسی میزان حساسیت مفاصل متورم، پاها و بی ‌نظمی ناخن ‌های دست
  • تست های تصویربرداری، مانند اشعه ایکس، MRI، یا MSK (سونوگرافی اسکلتی- عضلانی) که تصاویری از مفاصل، رباط ها و تاندون ها ارائه می دهند.
  • آزمایشات آزمایشگاهی مانند آزمایش مایع مفصلی برای رد نقرس یا آزمایش خون برای رد آرتریت روماتوئید

آرتریت پسوریاتیک

راه های درمان داکتیلیت

درمان داکتیلیت بر اساس شرایط زمینه ای است که باعث آن شده است، به عنوان مثال:

درمان آرتریت پسوریاتیک

هیچ درمانی برای آرتریت پسوریاتیک وجود ندارد، اما درمان هایی وجود دارد که می تواند به شما در مدیریت علائم کمک کند. پزشک شما ممکن است داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) را توصیه کند. NSAID ها مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، می توانند به کاهش درد و کاهش التهاب کمک کنند. DMARD ها و پروتئین های دستکاری شده ژنتیکی به نام بیولوژیک می توانند به تسکین درد، کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب مفاصل کمک کنند.

مثال ‌ها شامل داروهایی است که معمولاً برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می ‌شوند. سازمان غذا و دارو هیچ داروی DMARD را برای درمان آرتریت پسوریاتیک تایید نکرده است، اما ممکن است پزشک شما همچنان آنها را تجویز کند. بر اساس مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۱، علی‌رغم درمان این بیماری، ممکن است دوباره عود کند. از این رو، تزریق کورتیکواستروئید در غلاف محافظ تاندون‌ها ممکن است به بهبود طولانی مدت کمک کند. کورتیکواستروئیدها نیز ممکن است به طور همزمان به مفاصل تزریق شوند.

بیشتر بدانید:  علت تاندونیت کشکک یا زانوی پرش چیست

درمان آرتریت روماتوئید

پزشک شما ممکن است داروهای زیر را برای کمک به مدیریت علائم آرتریت روماتوئید توصیه کند:

  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری، مانند متوترکسات یا آزاتیوپرین
  • داروهای بیولوژیکی، مانند اتانرسپت یا اینفلیکسیماب
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری بیولوژیک، مانند ریتوکسیماب
  • مهارکننده‌های ژانوس کیناز

در موارد شدید که از دست دادن عملکرد مفصل نگران کننده است، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند که جراحی تعویض مفصل را انجام دهید.

درمان آرتریت واکنشی

اگر آرتریت واکنشی شما به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد شده باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک هایی مانند مینوسیکلین، داکسی سایکلین یا هیدروکسی کلروکین تجویز کند. آنها همچنین ممکن است NSAID ها، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری مورد استفاده برای درمان التهاب مزمن را توصیه کنند. فیزیوتراپی و ورزش نیز می تواند عملکرد مفصل را بهبود بخشد و سفتی آن را کاهش دهد.

درمان بیماری سلول داسی شکل

داروهایی که سازمان غذا و داروی آمریکا به طور خاص برای درمان این بیماری تایید کرده است، عبارتند از:

  • وکسلوتور (Oxbryta)، یک داروی خوراکی
  • crizanlizumab-tmca (Adakveo)، یک داروی انفوزیون داخل وریدی
  • ال-گلوتامین (Endari)، یک پودر خوراکی

سایر درمان های ممکن عبارتند از:

  • انتقال خون
  • هیدروکسی اوره (Hydrea، Droxia) برای کمک به جلوگیری از تشکیل گلبول های قرمز داسی شکل
  • پنی سیلین برای کاهش احتمال عفونت در کودکان
  • پیوند خون و مغز استخوان می تواند SCD را در برخی افراد درمان کند.

آیا درمان های طبیعی و خانگی برای این عارضه وجود دارد؟

ممکن است وسوسه شوید که تورم انگشتان دست و پا را با درمان های طبیعی یا خانگی کاهش دهید. عاقلانه است که ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. داکتیلیت ممکن است علامت مشخصه آرتریت پسوریاتیک باشد، اما در سایر بیماری ها نیز رخ می دهد، از جمله:

  • بیماری سل
  • سیفلیس
  • نقرس
  • سارکوئیدوز، اما این نادر است.

شما می خواهید دقیقاً بدانید چه چیزی اشتباه است تا بتوانید بهترین تصمیم را در مورد درمان بگیرید. سرما درمانی معمولاً یک درمان خانگی مطمئن برای انگشتان گرم، دردناک و متورم است. قرار دادن یک کیسه یخ در محل آسیب می تواند به طور موقت این علائم را کاهش دهد.

راه های کنترل علائم داکتیلیت و جلوگیری از پیشرفت آن

داکتیلیت می تواند انجام فعالیت های روزانه شما را دشوار کند. برخی از استراتژی ‌ها برای مدیریت شرایط شما در زیر آمده است:

کار با یک درمانگر

یک کاردرمانگر یا یک فیزیوتراپیست می تواند با شما همکاری کند تا برخی از عملکرد مفاصل کوچک دست را حفظ کند. آنها همچنین می توانند به شما کمک کنند تا با محدودیت های فیزیکی که ممکن است در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند، کنار بیایید.

خوب غذا خوردن

برای کمک به مدیریت التهاب، خوردن یک رژیم غذایی ضد التهابی مهم است. یک رژیم ضد التهابی باید شامل غذاهای غنی از آنتی اکسیدان باشد که سطح رادیکال های آزاد را کاهش می دهد. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که می توانند منجر به التهاب شوند. به عنوان مثال، رژیم غذایی مدیترانه ای ضد التهاب است. این شامل غذاهایی مانند موارد زیر است:

  • سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، کلم بروکلی و کلم پیچ
  • میوه هایی مانند سیب، موز و پرتقال
  • غلات کامل، از جمله جو سبوس دار، برنج قهوه ای و گندم کامل
  • ماهی و سایر غذاهای دریایی مانند سالمون، قزل آلا و میگو
  • آجیل و دانه ها مانند بادام، گردو و تخمه آفتابگردان

شما باید از خوردن غذاها و نوشیدنی های التهاب زا خودداری کنید، مانند: اقلام با شکر اضافه شده، مانند آب نبات و نوشابه، غلات تصفیه شده مانند نان سفید، چربی های ترانس، مانند آنهایی که در مارگارین و غذاهای فرآوری شده یافت می شوند و گوشت های فرآوری شده.

کاهش وزن

طبق تحقیقات، داشتن وزن اضافی با علائم شدید آرتریت پسوریاتیک و کاهش مزایای دارو همراه است. بافت چربی، پروتئین هایی مانند آدیپوکین ها و سیتوکین ها را آزاد می کند که می توانند التهاب را افزایش دهند. از دست دادن حتی مقدار کمی از وزن اضافی می تواند کمک کند به:

  • شدت علائم را کاهش دهد.
  • فشار روی مفاصل کمتر کند.
  • اثربخشی داروها را افزایش دهد.
بیشتر بدانید:  ارتباط گردن درد با انواع سر درد

دنبال کردن یک برنامه ورزشی

ورزش مفاصل می تواند سفتی و درد را با افزایش دامنه حرکتی و قدرت کاهش دهد. تمرینات سبک مانند شنا کردن، پیاده روی، دوچرخه سواری، یوگا و تایچی می توانند در کاهش علائم شما مؤثر باشند.

مدیریت اضطراب

اضطراب و استرس می تواند علائم را بدتر کند. انجام مدیتیشن یا یوگا ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. از انجام فعالیت های سالمی که روحیه شما را بهتر می کند، دریغ نکنید.

استفاده از درمان های خانگی

برای کمک به تسکین درد و التهاب ناشی از داکتیلیت، می‌توانید درمان‌های خانگی زیر را نیز امتحان کنید:

  • یک حمام کوتاه و گرم با نمک اپسوم بگیرید.
  • ادویه زردچوبه را به غذا اضافه کنید یا آن را به صورت مکمل مصرف کنید. زردچوبه حاوی کورکومین است که التهاب را در افراد مبتلا به پسوریازیس کاهش می‌دهد و حتی ممکن است به درمان آرتریت پسوریاتیک نیز کمک کند.
  • کرم کپسایسین که با ماده ای حاوی فلفل چیلی که آن را تند می کند، ساخته می شود. استفاده موضعی از این کرم ممکن است به تسکین مفاصل دردناک کمک کند.
  • روغن ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ ضد التهابی است که در کاهش علائم آرتریت پسوریاتیک می تواند مؤثر باشد.

تغییر در سبک زندگی

همراه با ورزش و خوردن یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی، تغییرات سبک زندگی زیر ممکن است به شما در مدیریت درد و التهاب ناشی از داکتیلیت کمک کند، تغییراتی همچون:

  • برای کمک به کاهش درد و تورم در انگشتان پا از جوراب هایی طبی و فشاری یا از دستکش فشاری برای انگشتان دست خود استفاده کنید.
  • برای داشتن خوابی راحت، اقدامات لازم را انجام دهید.
  • از سیگار کشیدن خودداری کنید. در مطالعه‌ای، محققان دریافتند که افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک که سیگار می‌کشند، به اندازه افرادی که سیگار نمی‌کشند، به درمان پاسخ نمی‌دهند.

جمع بندی

با درمان سریع و به موقع، می توان التهاب ناشی از داکتیلیت را در بسیاری از شرایط پزشکی بیماری زا کاهش داد. با این حال، بسیاری از علل داکتیلیت هنوز غیر قابل درمان هستند. این شرایط ممکن است نیاز به درمان و مدیریت مداوم داشته باشد. اگر درمان متوقف شود، داکتیلیت می تواند دوباره عود کند. از آنجایی که بسیاری از شرایطی که باعث داکتیلیت می شوند، جدی هستند، ضروری است که فرد در اسرع وقت به دلیل تورم انگشتان به پزشک مراجعه کند.

سؤالات متداول

کدام شرایط پزشکی منجر به التهاب داکتیلیت می شود؟

آرتریت پسوریاتیک، آرتریت روماتوئید، آرتریت واکنشی، بیماری سلول داسی شکل

کدام یک از عوامل در ایجاد داکتلیت به ندرت اتفاق می افتد؟

بیماری سل، سیفیلیس، سارکوئیدوز، بیماری لایم

چگونه می توان علائم این بیماری را کنترل کرد؟

خوب غذا خوردن، کاهش وزن، پیروی از یک برنامه ورزشی، تغییر سبک زندگی برای داشتن عادات سالم، مدیریت اضطراب

کدام یک از درمان های خانگی به کاهش التهاب داکتیلیت کمک می کنند؟

استفاده از گرما درمانی یا سرما درمانی، کرم کپسایسین، مصرف مکمل هایی که برای التهاب مفید هستند، دوش آب گرم

کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان در اصفهان

به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد. برای آشنایی بیشتر با مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه اینستاگرام فیزیوتراپی ایرانیان مراجعه نمایید.

پست های مرتبط