مزایا و فواید فیزیوتراپی ورزشی چیست؟
مزایا و فواید فیزیوتراپی ورزشی چیست و در مورد آن چه میدانید؟
۱- کاربرد فیزیوتراپی ورزشی چیست؟ و چه ورزشکارانی با فیزیوتراپی قابل درمان هستند؟
۲- از سازوکارهای اثر فیزیوتراپی بر بدن چه می دانید؟
۳- عوارض و فواید فیزیوتراپی ورزشی چیست؟
۴- بعد از فیزیوتراپی چه باید کرد و بهترین کار چیست؟
در فیزیوتراپی، درمانگر با استفاده از یکسری از تکنیک های درمانی و تجهیزات الکتریکی و مکانیکی به درمان بیمار می پردازد. وظیفه اصلی فیزیوتراپیست این است که به بهبود ساختار اسکلتی عضلانی و درد بیمار کمک کند.
از کارهایی که در فیزیوتراپی انجام می شود می توان به:
- الکتروتراپی
- تمرین درمانی
- حرکت اصلاحی
- منوال تراپی
- درای نیدلینگ
- لیزر درمانی
- تکار درمانی
- بایوفیدبک
- تراکشن تراپی
- مگنت تراپی
و … اشاره کرد.
هر یک از این اعمال اثرات خاص خود را دارند و این که از کدام روش ها استفاده شود به تشخیص پزشک و فیزیوتراپیست بستگی دارد.
بسیاری از دردهای اسکلتی عضلانی با فیزیوتراپی قابل درمان هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
دردهای اسکلتی عضلانی قابل درمان با فیزیوتراپی
- دیسک کمر و گردن
- تنگی کانال نخاعی
- سندرم کمپارتمان دردناک
- محدودیت حرکت ناشی از جراحی و بی تحرکی
- CTS
- TOS
- فلج بلز
- عارضه شانه یخ زده یا Frozen Shoulder
- برخی از سردرد های مزمن
- آسیب های ورزشی
- آرتروز مفاصل مانند آرتروز زانو
- ناهنجاری های اسکلتی عضلانی و …
البته بایستی خاطر نشان کرد که هر یک از دردهای اسکلتی عضلانی و عوارض فوق الذکر روش درمان منحصر به فرد خود را می طلبد. چنانچه شما به خدمات فیزیوتراپی نیاز دارید می توانید با مراجعه حضوری به مجموعه فیزیوتراپی ایرانیان نظر متخصصین ما را در خصوص درمان خود بدانید و از مشاوره آنها بهره مند شوید.
دانستن این موضوع بسیار حائز اهمیت است که اگر روش های درمانی بدرستی انتخاب نشوند ممکن است عوارضی برای بیمار مانند افزایش درد یا توسعه میزان آسیب دیدگی به همراه داشته باشد. بنابراین برای بهره مندی بهینه از مزایای فیزیوتراپی ابتدا با متخصصین مشورت کنید.
اما با شایع ترین آسیب های ورزشی آشنا شوید:
برای آنکه با آسیب های ورزشی تا حدودی بیشتر آشنا شویم و شایع ترین آنها را بشناسیم بایستی فاکتورهای مختلفی را مانند رشته ورزشی، ابزار مورد استفاده آن رشته، فصول تمرین و مسابقات و شرایط درگیری بدن در آن را بخوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم. اما آنچه که به صورت شایع نواحی مختلف بدن روی می دهد به اختصار برای شما بیان می کنیم.
شایع ترین آسیب های ورزشی:
در خصوص ناحیه شانه و گردن:
می توان به انواع در رفتگی مفصل شانه، پارگی عضله سوپراسپایناتوس یا فوق خاری که در ورزش های پرتابی رخ می دهد، در گیری تاندون عضله دوسر بازویی و کلسیفه شدن آن اشاره کرد.
در خصوص ناحیه آرنج و مچ:
یکی دیگر از نواحی درگیر بدن در ورزش هایی که با دست و بالاتنه سروکار دارند، آرنج و مچ دست است.
که از آسیب های شایع این ناحیه می توان به عارضه آرنج تنیس بازان و گلف بازان، تونل کارپی در اثر اعمال بیش از حد گیرشی دست و پنجه، تاندونیت عضله سربازویی و … اشاره کرد.
در خصوص ناحیه کمر و لگن:
از جمله آسیب های ورزشی که بیشتر در ناحیه کمر و لگن رخ می دهد می توان به اسپاسم عضلات پاراورتبرال، درد رفتگی جزئی ساکروم، درد خطی در ناحیه کمر و دیسک کمر اشاره کرد. البته مورد آخر بیشتر در اثر ضربه و یا بلند کردن وزنه های سنگین در ورزش ممکن است رخ دهد.
در خصوص ناحیه کشاله ران:
یکی از شایعترین و خطر آفرین ترین آسیب های ورزشی، آسیب عضلات ناحیه کشاله ران است. این عوارض می تواند بصورت کشیدگی جزئی تاندون یا عضله، پارگی جزئی یا کامل هر یک از عضلات این ناحیه و یا چسبندگی بروز کند. کوتاهی در درمان آسیب های این ناحیه می تواند منجر به خداحافظی فرد از ورزش شود.
در خصوص زانو:
زانو ناحیه ای با ریسک بالا در ورزش های برخوردی و توپی که بیشترین فراوانی آسیب در میان فوتبالیست ها را شامل می شود. آسیب های این ناحیه بیشتر بصورت پارگی رباط یا لیگامان بروز می کند. پارگی رباط صلیبی زانو می تواند یک ورزشکار را ۶ تا ۸ ماه از میادین ورزشی دور کند.
در خصوص ناحیه مچ پا:
مفصل مچ پا نیز به شدت در معرض خطر آسیب های ناشی از ورزش قرار دارد. پیچ خوردگی مفصل مچ پا یا اصطلاحا Ankle Sprain می تواند منجر به پارگی تاندون ها و لیگامنت ها، در رفتگی مفاصل مچ، شکستگی هر یک از اسخوان مچ یا پارگی عروق ناحیه مذکور گردد. عوامل مختلفی در بروز آسیب های ورزشی دخیل هستند که از میان آنها می تواند به آماگی بدنی نامناسب، عدم گرم کردن قبل از ورزش، دمای هوا، محیطی که در آن ورزش انجام می شود و ابزار و امکانات ورزشی آن رشته اشاره کرد. رعایت ویژگی تمرینات ورزشی از اصلی ترین عوامل پیشگیری از آسیب در ورزش است.
و اما درمان درد با فیزیوتراپی ورزشی و فواید فیزیوتراپی ورزشی
روزانه ورزشکاران بسیاری در میادین ورزشی دچار آسیب دیدگی می شوند. برخورد صحیح با این آسیب ها می تواند به سطح آمادگی و عمر ورزشی ورزشکار کمک شایانی کند. ورزشکارانی که دچار آسیب دیدگی می شوند بایستی بعد از مراجعه به متخصص ارتوپدی به یک فیزیواپیست ورزشی مراجعه کنند.
دلیل این موضوع این است که سازوکار درمان یک ورزشکار با یک شخص غیر فعال کامل متفاومت است. روش های خاص و تکرار جلسات ویژه و آشنایی با محیط های ورزشی از دلایل دیگر آن است. برای مثال درمان عارضه پیچ خوردگی مچ پا در یک فرد ورزشکار و غیر ورزشکار بسیار متفاوت است.
در فیزیوتراپی ورزشی تمرکز بیشتر بر بازگشت سریع به میدان ورزشی است. البته این موضوع قابل ذکر است که شرایط فیزیکی و جسمانی ورزشکار نیز این قابلیت را دارد که سریع به شرایط تمرین و مسابقه بازگردد. اما اگر ما همین درمان را برای یک فرد غیر ورزشکار به کار بگیریم، قاعدتاً دچار خطا شده ایم و شرایط فیزیکی فرد در این فرایند بسیار تعیین کننده است.
تفاوت فیزیوتراپی، فیزیوتراپی ورزشی و ورزش درمانی
معنای اصلی فیزیوتراپی در واقع درمان با حرکت است. در ایران مراکز و مؤسسات فیزیوتراپی بسیاری وجود دارد. اما تفاوت اصلی فیزیوتراپی با فیزیوتراپی ورزشی در چیست؟ فیزیوتراپی ورزشی همان فیزیوتراپی است اما با سبک و سیاق خاص بگونه ای که ورزشکار آسیب دیده در کوتاه ترین زمان ممکن به میادین تمرین و مسابقه بازگردد .
در این روش ممکن است یک ورزشکار ساعت های زیادی در روز تحت درمان فیزیوتراپی قرار بگیرد یا از روش های پیچیده ای برای درمان او استفاده شود تا بازه بهبود کوتاه وکوتاه تر شود. پس آنچه که در این میان مهم به نظر می رسد در درجه نخست مکانیسم آسیب و دیگر توان بدنی ورزشکار است.
اما در مورد ورزش درمانی بایستی اشاره کرد که ورزش درمانی در واقع مانند ابزاری برای درمانگر است تا بیمار بتواند بخوبی از مزایای فیزیوتراپی ورزشی بهره مند گردد. ورزش درمانی هم در روند عادی و هم در فیزیوتراپی ورزشی کاربرد دارد.
مزایا و فواید فیزیوتراپی ورزشی چیست؟
کارکردها و مزایای فیزیوتراپی ورزشی بسیارند، به شرطی که تحت نظر یک فرد خبره در این زمینه به انجام برسد. فیزیوتراپیست ورزشی بایستی درک عمیقی از محیطهای ورزشی داشته باشد، حرکات ورزشی را بخوبی بشناسد، نیازهای ورزشکار را بخوبی تحلیل کند و در یک واکاوی جامع به درمان ورزشکار بپردازد.
از فواید فیزیوتراپی ورزشی می توان به:
- بازگشت سریع تر به تمرین و مسابقه
- پیشگیری از آسیب های جانبی و بعدی
- بازتوانی گام به گام ویژه رشته ورزشی مورد نظر
- هماهنگ سازی نیروی عضلانی در مفاصل و اندام های گوناگون اشاره کرد.
این موضوع را همواره بخاطر داشته باشید اگر در رشته ورزشی خاصی دچار آسیب می شوید حتما به متخصص فیزیوتراپی ورزشی مراجعه کنید. با این حال، در ادامه ما چند حرکت ساده را برای پیشگیری و تاحدودی تسکین گردن درد و دیسک گردن به شما معرفی می کنیم.
معرفی چند تمرین حرکتی ساده در منزل و محل کار
حالت اول. در محل کار یا منزل خود بر روی یک صندگی تکیه بدهید و به آرامی حرکت نگهداشتن غبغب را انجام بدهید. بطوریکه سر شما به جلو خم نشود. این کار به ایجاد کششی آرام در ناحیه گردن شما کمک می کند.
حالت دوم. در وضعیت شماره یک بنشینید و کف یکی از دستان خود را کنار سر قرار دهید و بدون اینکه اجازه حرکت به سر و گردن داده شود سر خود را به دستتان فشار دهید ۱۰ ثانیه نگهدارید و سپس همین حرکت را برای سمت مخالف نیز تکرار کنید. این حرکت به بهبود نیروی عضلانی شما کمک می کند.
حالت سوم. در همان حالتی که در بالا توضیح داده شد نشسته و سعی کنید شانه های خود را از عقب به هم نزدیک کنید. حدوداً ۱۰ ثانیه نگهدارید و سپس رها کنید. تکرار این حرکت موجب بهبود نیروی عضلات نگهدارند شانه می شود و می تواند به کاهش دردهای گردن کمک کند.
حرف پایانی
بایستی همواره در نظر داشته باشیم که دید حرفه ای در ورزش همواره بایستی در درجه نخست اهمیت قرار داشته باشد، بگونه ای که در شرایط مصدومیت حتماً به متخصصان ورزشی رجوع کنند. پس از طی درمان فیزیوتراپی برای انجام دوره بازتوانی ورزشی می تواند با مربی ورزشی خود مشورت کنید تا بهترین بازگشت به فضای تمرین و مسابقه را تجربه کنید.
مؤسسه فیزیوتراپی ایرانیان با بکارگیری بهترین روش های درمانی، پیشرفته ترین تجهیزات درمانی روز دنیا و درمانگران متخصص بویژه در حوزه ورزش، در بزرگترین مجموعه در سطح کشور می تواند در درمان آسیب های ورزشی، دردهای اسکلتی عضلانی و ناهنجاری های قامتی پذیرای شما باشد.
جهت رزرو نوبت به صورت اینترنتی کلیک نمائید.
برای رزور نوبت می توانید با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
۳۲۶۸۷۱۲۵–۰۳۱
۳۲۶۸۷۱۲۶ -۰۳۱
۳۲۶۵۷۷۱۷ -۰۳۱
برای دریافت نوبت به صورت حضوری نیز می توانید به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
اصفهان، خیابان استانداری، نبش کوچه نادری شماره ۱۱ ، مجموعه سلامت ایرانیان