جراحی آرتریت | معرفی انواع جراحی، زمان بهبود و عوارض آن ها
جراحی آرتریت
آرتریت یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی به حساب میآید. بیماری آرتریت مفصلی عبارت است از ایجاد التهاباتی که منجر به بروز تورم و حساسیت در یک یا چند مفصل خواهند شد. معمولا برای درمان آرتریت مفصلی از روش های دارو درمانی و فیزیوتراپی استفاده میکنند. همچنین، جراحی آرتریت یکی دیگر از روش های اصلی است که برای درمان آرتریت به کار می رود.
روش جراحی آرتریت برای درمان بیمارانی مفید است که از درمان های ساده تر نظیر استراحت و دارو درمانی پاسخ مناسبی دریافت نکرده باشند. جراحی ارتریت با روش های مختلفی انجام می گیرد. هر فرد بنا بر شدت بیماری خود به یکی از روشهای جراحی آرتریت نیاز پیدا می کند. روش های جراحی کم تهاجمی تر برای افرادی مناسب هستند که شدت بیماری آرتریت آن ها چندان زیاد نباشد. اما برای کسانی که آرتریت زانوی شدید دارند، جراحی تعویض کامل مفصل توصیه می شود.
چه کسانی به جراحی آرتریت نیاز دارند؟
به طور کلی پزشکان برای درمان آرتریت مفصلی از روش های محافظه کارانه و ساده تر استفاده میکنند. در واقع تا زمانی که بیماران به آرتریت های شدید دچار نشوند، روش های ساده مانند دارو درمانی برای درمان آرتریت مفصلی موثر خواهند بود. برخی از مهم ترین درمان های غیرجراحی که برای بیماران مبتلا به بیماری آرتریت مفصلی در نظر گرفته می شوند عبارتند از:
- انجام ورزش های مناسب یا افزایش سطح فعالیت روزانه
- تزریق داروهای استروئیدی
- مصرف داروهای مسکن
- انجام فیزیوتراپی
- استفاده از کمپرس سرد و گرم
- ماساژ درمانی
- آب درمانی
در مواردی که آرتریت شدید شده و یا هیچ یک از این روش ها برای درمان بیماری آرتریت موثر نباشد، پزشک انجام جراحی آرتریت را به بیمار توصیه خواهد کرد. جراحی آرتریت در این گونه افراد کمک میکند تا عملکرد مفصل بهبود پیدا کرده و در نهایت درد و آسیب وارد به مفصل کاهش یابد. برای انجام جراحی آرتریت تایید پزشک معالج و تمایل شخص بیمار شرط اصلی خواهد بود.
انواع روش های جراحی آرتریت کدام اند؟
به طور کلی، برای انجام جراحی آرتریت روش های مختلفی وجود دارد. هر یک از این روش ها از نظر سرعت بهبودی و میزان موثر بودن با دیگری متفاوت است. انتخاب روش جراحی به نوع مفصل آسیب دیده و محل آن بستگی دارد. برخی از مهم ترین فاکتورهایی که در انتخاب روش جراحی آرتریت موثر هستند عبارتند از:
- آسیب آرتریت چقدر بر کیفیت زندگی فرد تاثیر گذار است
- سطح سلامت عمومی بدن
- سن فرد بیمار
- وجود بیماری های زمینه ای
- وجود سایر عوامل خطر زا برای بیمار
تشخیص اینکه چه روش های درمانی برای بیمار مبتلا به آرتریت مفصلی مناسب است، به تشخیص پزشک و وضعیت بیمار بستگی خواهد داشت. در ادامه به بررسی برخی روش های جراحی آرتریت می پردازیم.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ روش آرتروسکوپی
یک روش جراحی آرتریت که تحت عنوان روش آرتروسکوپی شناخته می شود به کمک ابزاری با نام آرتروسکوپ انجام می گیرد. ابزار آرتروسکوپ عبارت است از یک لوله نازک و انعطاف پذیر که در انتهای آن یک چراغ قرار دارد. برای انجام این جراحی، جراح پس از ایجاد یک برش کوچک در ناحیه آسیب دیده، آرتروسکوپ را به درون محدوده مورد نظر وارد می کند. سپس به کمک آرتروسکوپ، قطعات شکسته غضروف را برداشته و یا رباط آسیب دیده در ناحیه مورد نظر را ترمیم می کند. به طورکلی، جراحی آرتریت با روش آرتروسکوپی یک روش جراحی کم تهاجمی به حساب می آید که با بیهوشی کوتاه مدت انجام گرفته و بهبودی سریعی خواهد داشت.
اما بهتر است بدانید که درمان آرتروسکوپی به عنوان درمان اصلی برای بیماری آرتریت مفصلی به حساب نمی آید. این مسئله را معمولا پزشکان معالج به بیمار اطلاع می دهند. اما در هر صورت، انجام جراحی آرتریت با روش آرتروسکوپی، برای پیشگیری از ابتلا به استئوآرتریت و یا تشدید آن مناسب خواهد بود. همچنین، لازم است بدانید که روش آرتروسکوپی درد بیمار را تنها تا حدودی کاهش می دهد و ممکن است مدتی پس از انجام جراحی آرتریت مجددا بیمار به درد و التهاب دچار شود.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ تعویض کامل مفصل یا آرتروپلاستی کامل مفصل
جراحی آرتریت با روش آرتروپلاستی کامل مفصل عبارت است از قرار دادن یک ایمپلنت یا پروتز مصنوعی در محل مفصل که از جنس فلز پلاستیک یا سرامیک ساخته شده است. جراحی های آرتروپلاستی کامل مفصل عمدتا برای مفاصل زانو و یا لگن قابل انجام است. با این حال این روش جراحی آرتریت برای قسمت های دیگر بدن نیز به کار برده می شود.
تعویض کامل زانو می تواند درد بیمار را کاهش داده و کیفیت زندگی شخص را بهبود ببخشد. علاوه بر این، سطح تحرک افراد به شدت بهبود یافته و راه رفتن، حرکت کردن و انجام فعالیت های روزانه برای شخص راحت تر خواهد شد.
یکی از عوارض جراحی آرتروپلاستی کامل زانو، فرسایش پروتز مصنوعی است. این ایمپلنت معمولا بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام دارد و بعد از این مدت باید تعویض گردد. جراحی ثانویه برای تعویض ایمپلنت مفصل معمولا گران تر، پیچیده تر و با عوارض بیشتری خواهد بود.
اشخاصی که از مصرف داروهای مسکن و یا درمان های ساده تر و کم تهاجمی تر پاسخ مناسبی دریافت نکرده اند، می توانند از روش آرتروپلاستی یا تعویض مفصل استفاده کنند. دوران نقاهت پس از انجام جراحی آرتروپلاستی مفصل معمولا طولانی است و ممکن است تا سه ماه پس از جراحی آرتریت، درد و تورم ناشی از آن باقی بماند. برای برخی از افراد عوارض ناشی از جراحی شامل درد و تورم ممکن است تا یک سال ادامه پیدا کند.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ روش جراحی تعویض جزیی مفصل یا جراحی بازسازی مفصل
در جراحی آرتریت با روش تعویض جزیی مفصل تنها بخشی از زانو یا لگن فرد بیمار جایگزین می شود. برای مثال، در تعویض جزیی مفصل ران معمولا سوکت مفصل با یک کاپ فلزی جایگزین شده و توپ مفصل با یک لایه فلزی پوشانده می شود.
انجام جراحی آرتریت با روش تعویض جزیی زانو می تواند عملکرد روزانه بیمار را بهبود ببخشد. همچنین، جراحی تعویض جزیی مفصل ران به بیمار این امکان را می دهد تا در ورزش های پرتحرک تر شرکت کند.
نکته ای که در این باره وجود دارد این است که انجام تعویض جزیی عمدتا دشوار بوده و عوارض و پیچیدگی های این روش جراحی آرتریت نسبت به تعویض کامل مفصل بیشتر خواهد بود. معمولا بهترین کاندیدها برای انجام جراحی آرتریت با هدف تعویض جزیی مفصل زانو کسانی هستند که در سه ناحیه از زانوی خود دچار آرتریت شده باشند. علاوه بر این، افرادی که در سنین زیر ۵۰ سال بوده و اندام بزرگی دارند، می توانند داوطلب جراحی جزیی تعویض ران باشند؛ مخصوصا اگر در گروه ورزشکاران و یا افراد با مشاغل سخت قرار دارند.
دوران نقاهت جراحی آرتریت با هدف تعویض جزیی مفصل بین ۳ تا ۶ هفته طولانی خواهد شد. بیمارانی که این نوع جراحی را انجام می دهند معمولا بعد از ۶ تا ۱۰ هفته می توانند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهند. گاهی ممکن است درد و ناراحتی در ناحیه لگن تا چندین هفته پس از جراحی تعویض جزیی ادامه دار شود. با این حال، این افراد نیز بعد از حدود ۶ هفته می توانند فعالیت های عادی خود را ادامه دهند.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ روش جراحی استئوتومی
جراحی آرتریت با روش استئوتومی عبارت است از بریدن یک یا چند استخوان یا اضافه کردن گوه در نزدیکی مفصل تحت درمان. این کار کمک میکند تا مفصل تحت درمان در معرض آسیب کمتری قرار گیرد. برای مثال در افرادی که زانوی آن ها دچار آسیب های شدید شده، ممکن است لازم باشد بخشی از استخوان ساق پا یا استخوان بالای ساق پا به روش استئوتومی بریده و یا تغییر شکل داده شود. این کار کمک میکند تا فشار وارد بر روی مفصل زانو کاهش پیدا کرده و درد، تورم و التهاب ناشی از آن برطرف گردد.
انجام جراحی استئوتومی در سنین ۳۰ سالگی و کمتر از آن بلامانع است. استفاده از روش جراحی آرتریت استئوتومی زانو عمدتا برای افرادی مناسب است که در مراحل ابتدایی استوآرتریت قرار دارند. همچنین، برای افرادی که در ناحیه مفصل ران خود دچار آرتریت شده اند، روش استئوتومی تنها برای درمان قسمت کوچکی از مفصل ران مناسب خواهد بود. در این گونه افراد معمولا برش استخوان ران یا لگن برای پیشگیری از فرسودگی بیشتر غضروف قابل انجام است.
عمده اشخاصی که جراحی آرتریت با روش استئوتومی را انجام می دهند، می توانند جراحی تعویض کامل مفصل یا آرتروپلاستی کامل مفصل را تا ده سال به تاخیر اندازند. البته لازم است بدانید که جراحی استئوتومی پیچیدگی ها و عوارض خاص خود را خواهد داشت.
داوطلبان جراحی استئوتومی زانو، پس از مدت ۳ تا ۶ ماه می توانند به فعالیت های عادی خود باز گردند. اما در افرادی که از جراحی استئوتومی در مفصل ران خود استفاده کرده اند، دوران نقاهت ممکن است تا حدود یک سال نیز طولانی شود.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ روش جراحی سینووکتومی
جراحی آرتریت با روش سینووکتومی برای درمان انواع مختلف آرتریت قابل استفاده است. در واقع، همه افرادی که به آرتریت روماتوئید یا آرتریت پسوریاتیک مبتلا شده اند، می توانند از روش درمانی جراحی آرتریت سینووکتومی استفاده نمایند.
از رایج ترین نواحی که تحت تاثیر جراحی آرتریت سینووکتومی قابل درمان هستند، می توان به مفاصل سینوویال آسیب دیده اشاره کرد. مفصل سینوویال یک حفره مفصلی پر از مایع است که با غشای نازکی با نام سینوویوم پوشانده می شود. برخی از مهم ترین مفاصل سینوویال در بدن عبارتند از:
- زانوها
- آرنج ها
- شانه ها
- انگشتان
- باسن
- مچ دست
برای افرادی که به بیماری آرتریت التهابی دچار شدهاند ایجاد التهاب در سینوویوم اجتناب ناپذیر بوده و منجر به آسیب غضروف و سایر قسمت های مفصل خواهد شد. جراحی آرتریت با روش سینووکتومی کمک میکند تا تمام یا قسمتی از سینوویوم آسیب دیده برداشته شده و در نهایت درد و التهاب ناشی از آسیب ها برطرف گردد. به این ترتیب، پس از انجام جراحی سینووکتومی عملکرد مفصل بهبود پیدا کرده و فرد به زندگی عادی خود ادامه خواهد داد.
افرادی که به انواع آرتریت التهابی با آسیب های جزیی غضروفی در مفصل روبرو می شوند می توانند از روش جراحی آرتریت سینووکتومی استفاده کنند. البته با این شرط که این افراد نسبت به داروهای ضد التهابی پاسخ درمانی مناسبی ارائه ندهند. جراحی سینووکتومی به کمک آرتروسکوپ انجام می گیرد و نسبت به جراحی های دیگر کم تهاجمی تر خواهد بود. با این حال، ممکن است بعد از انجام جراحی سینووکتومی دامنه حرکتی افراد کمی محدود تر شود. دوران بهبودی پس از جراحی سینووکتومی عمدتا بیش از سه هفته خواهد بود.
معرفی روش های جراحی آرتریت ؛ جراحی فیوژن مفصل یا آرترودز
گاهی افراد به بیماری های استئوآرتریت یا آرتریت التهابی خیلی شدید دچار می شوند. در این گونه موارد شدت آسیب به اندازهای است که لازم است بیمار جراحی فیوژن مفصلی انجام دهد. برای انجام جراحی فیوژن مفصلی یا آرترودز، جراح باید از ابزاری مانند پین ها، صفحات یا میله ها استفاده کند و استخوان های ناحیه را به یکدیگر متصل نماید. در این صورت مفصل به حالت ثابت شده در آمده و در نهایت بافت های استخوانی جدید بین دو استخوان شروع به رشد خواهند کرد.
جراحی آرتریت با عنوان جراحی فیوژن مفصلی، در نواحی زیر قابل انجام است:
- مچ پا
- مچ دست
- ستون فقرات
- استخوان های انگشت زانو یا لگن که البته فیوژن زانو یا لگن به ندرت انجام می گیرد
فیوژن مفصلی یک روش درمانی نسبتا دائمی برای آرتریت به حساب می آید. با این حال می تواند منجر به کاهش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری در ناحیه آسیب دیده نیز بشود. همچنین، ممکن است تغییرات بیومکانیکی حاصل از آن، در عملکرد مفاصل دیگر مشکلاتی به وجود آورند.
از سوی دیگر، انجام جراحی فیوژن مفصلی در ناحیه ستون فقرات پیچیدگی های زیادی خواهد داشت. به طوری که برای داوطلبان جراحی فیوژن مفصلی در ستون فقرات، بین ۶ ماه تا یک سال زمان لازم است تا فرد بتواند فعالیت های روزمره خود را به راحتی انجام دهد.
انجام فیوژن مفصلی معمولا به افرادی توصیه میشود که با دردهای شدید آرتریت مواجه می شوند. در مواقعی که لازم است فرد جراحی تعویض مفصل انجام دهد، معمولا انجام فیوژن مفصلی می تواند لزوم انجام آن را به تعویق اندازد.
عوارض ناشی از جراحی آرتریت با روش های مختلف چیست؟
جراحی آرتریت نیز مانند هر جراحی دیگری می تواند عوارضی را در پی داشته باشد. میزان عوارض هر جراحی به شدت تهاجمی بودن آن عمل بستگی دارد. یکی از عوارض شایع جراحی آرتریت، کاهش دامنه حرکتی مفصل تحت درمان است. همچنین، در جراحی آرتریت با روش تعویض کامل مفصل، ممکن است محل جراحی دچار واکنش آلرژیک التهابی گردد. حتی گاهی ساختار ایمپلنت منجر به نقص های مکانیکی خواهد شد. اما خود ایمپلنت به خودی خود مشکلی برای بیمار به وجود نخواهد آورد.
ازجمله عوارضی که ممکن است در اثر انجام جراحی آرتریت با روش های مختلف به وجود آیند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت
- کبودی
- لخته شدن خون
- آسیب های عصبی
- احساس درد مداوم
- آسیب به ربات ها و رگ های خونی
- واکنش نامطلوب به بیهوشی
- نیاز به جراحی مجدد تعویض مفصل زانو که البته احتمال آن بسیار ناچیز است
هدف فیزیوتراپی ایرانیان کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.
کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان
( بهترین فیزیوتراپی در اصفهان )
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل:
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان باشگاه بدنسازی ایرانیان کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان استخر آب درمانی ایرانیان فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه کند
الکتروتراپی تکارتراپی مگنت تراپی فیزیوتراپی ورزشی لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) اولتراسوند US
فیزیوتراپی کمر فیزیوتراپی زانو فیزیوتراپی دست فیزیوتراپی گردن فیزیوتراپی سکته مغزی فیزیوتراپی پارکینسون
فیزیوتراپی پا فیزیوتراپی ACL فیزیوتراپی کف لگن فیزیوتراپی بارداری فیزیوتراپی کودکان
ماساژ درمانی باشگاه ورزشی آب درمانی و …
بخشی از خدماتی است که در کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ارائه می شود.