۱۱ علت ضعف ساق پا که بهتر است آنها را بشناسیم

درد و ضعف ناگهانی ساق پا می تواند از بیماری های جدی عصبی ناشی شود. ضعف در ساق پا می تواند در اثر بیماری ام اس، سکته مغزی، سندرم گلین باره و مواردی از این قبیل باشد. پیگیری و درمان به موقع علت ضعف ناگهانی ساق پا اهمیت بسیاری دارد.

۱۱ علت ضعف ساق پا

گاهی ممکن است به دلایل مختلفی فرد با اختلال ضعف ساق پا روبرو شود. جالب است بدانید که علت ضعف ناگهانی ساق پا می تواند از مشکلات اساسی سلامتی ناشی شود. این یعنی در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است حتما مساله را پیگیری کرده و برای درمان آن اقدام نماییم.

از مهم ترین دلایلی که می توانند منجر به بروز ضعف ناگهانی ساق پا شوند می توان به مواردی چون دیسک لغزنده، سکته مغزی، بیماری ام اس، فشردگی عصب و مواردی از این قبیل اشاره نمود. داشتن آگاهی درباره نشانه های دیگر این گونه بیماری ها باعث می شود تا در صورت بروز ضعف ناگهانی در ساق پا حتما با پزشک متخصص تماس گرفته و مشکل را با او در میان بگذاریم.

در این مقاله قصد داریم به ۱۱ دلیل ضعف ناگهانی ساق پا اشاره کنیم. خواهیم دید که بروز این اختلال در کنار نشانه های دیگر می تواند نشان دهنده بیماری های عصبی و عضلانی خطرناکی باشد.

۱۱ علت ضعف ساق پا ؛ دیسک لغزنده

در ساختار ستون فقرات، هر مهره توسط دو بالشتک ژلاتینی نگهداری می شود. این بالشتک ها وظیفه حفاظت از مهره ها در برابر ضربه و آسیب را بر عهده دارند. به این بالشتک های ژله ای دیسک گفته می شود. در صورتی که به هر دلیلی این دیسک ها از جای خود خارج شوند، اختلالاتی را ایجاد خواهند کرد. برای مثال، یک دیسک لغزنده یا بیرون زده باعث ایجاد درد شدید در ناحیه پایین کمر می شود. دیسک لغزنده اختلالی است که در اثر آسیب یا تغییرات دژنراتیو ناشی از سن افراد به وجود می آید.

گاهی دیسک لغزنده به اعصاب مجاور خود فشار وارد می آورد. همین مساله می تواند در نهایت منجر به ایجاد درد و بی حسی شده و حتی آن را به پاها نیز انتشار دهد. ادامه این روند ممکن است باعث ایجاد ضعف ناگهانی در ساق پاها گردد. از جمله نشانه های وجود اختلال دیسک لغزنده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وجود ضعف عضلانی
  • دردی که در هنگام ایستادن یا نشستن بدتر می شود
  • احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش در ناحیه آسیب دیده

ممکن است با پیشرفت اختلال دیسک لغزنده، درد و بی حسی از کمر و گردن به نواحی دیگری نظیر بازو یا پاها کشیده شود. حتی گاهی احساس سوزن سوزن شدن یا ضعف می تواند برای فرد بسیار آزار دهنده شود. در چنین شرایطی لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. مراقبت های تخصصی و انجام درمان فیزیوتراپی برای رفع دیسک لغزنده و در نتیجه آن، درمان ضعف ناگهانی ساق پا، بسیار موثر خواهد بود.

۲ علت ضعف ساق پا ؛ سکته مغزی

سکته مغزی ناشی از حالتی است که خونرسانی به مغز مختل شده و در نتیجه اکسیژن کافی به مغز نمی رسد. این حالت ممکن است در اثر انسداد عروق و یا پاره شدن یک رگ در مغز رخ دهد. سکته مغزی معمولا با ایجاد ضعف ناگهانی در ساق پاها، بازوها و صورت خود را نشان می دهد. از نشانه های دیگر سکته مغزی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • احساس گیجی ناگهانی
  • اختلال در صحبت کردن
  • احساس سردرد شدید
  • فلج شدن یک طرف صورت
  • ناهموار شدن لبخند

برای فردی که دچار سکته مغزی شده است مهم ترین کار تماس با اورژانس است. درمان به موقع این گونه افراد اهمیت بسیاری دارد. در صورت تاخیر در رفع علائم و درمان سکته مغزی، ممکن است فرد به عوارض دائمی یا طولانی مدت آن دچار گردد.

۳ علت ضعف ساق پا ؛ ابتلا به سندرم گلین باره

سندرم گلین باره یک اختلال خودایمنی است که طی آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی خود حمله می کند. اختلال سندرم گلین باره بسیار نادر است. احساس گزگز و ضعف ناگهانی ساق و دیگر قسمت های پا، از علائم اصلی بروز سندرم گلین باره به حساب می آید.

این اختلال خودایمنی باید هر چه سریع تر درمان شود. در غیر این صورت ضعف ساق پا به صورت کاملا پیشرفته ای به نواحی دیگر گسترش یافته و در نهایت منجر به فلج کامل بدن خواهد شد. برخی از نشانه های دیگر سندرم گلین باره عبارت اند از:

  • احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز در مچ و انگشتان دست
  • احساس گزگز و ضعف در مچ پا و انگشتان آن
  • بروز درد شدید که در شب بیشتر است
  • ایجاد مشکل در حرکت عضلات صورت و چشم ها
  • ایجاد مشکل در کنترل مثانه یا روده

سندرم گلین باره به دلایل نامشخصی ایجاد می گردد. با این حال، معمولا در افراد مبتلا به این بیماری، برخی علائم نظیر وجود یک عفونت ناشی از آنفولانزای معده یا عفونت تنفسی دیده شده است. در هر حال، با احساس ضعف ناگهانی ساق پا و یا هر یک از نشانه هایی که در بالا ذکر شد، باید هر چه سریع تر مشکل را با پزشک در میان گذاشت. درمان سندرم گلین باره به صورت قطعی امکان پذیر نیست؛ اما می توان به کمک برخی مراقبت ها علائم را تسکین داده و سرعت پیشرفت بیماری را کاهش داد.

۴ علت ضعف ساق پا ؛ بیماری ام اس

به جرات می توان گفت که بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس یکی از خطرناک ترین بیماری های خودایمنی سیستم عصبی مرکزی به حساب می آید. در افراد مبتلا به بیماری ام اس، غلاف محافظ اعصاب یعنی میلین، مورد حمله سیستم ایمنی بدن قرار می گیرد. بیماری ام اس عمدتا در سنین ۲۰ تا ۵۰ سالگی تشخیص داده می شود. علائم مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که ضعف ناگهانی ساق پاها و خستگی بدن شایع ترین آن ها به شمار می روند. با این حال، از علائم دیگر بیماری ام اس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعف عضلانی
  • اسپاسم های عضلانی
  • ایجاد مشکل در راه رفتن
  • لرزش دست ها و پاها
  • درد حاد و مزمن
  • بروز اختلالات بینایی

بمیاری ام اس یک بیماری دائمی است و راه درمانی ندارد. این بیماری در برخی از افراد به صورت پیشرونده و در برخی دیگر به صورت دوره ای بروز می کند و پس از مدتی مجددا بهبود می یابد. برای درمان یا بهبود علائم بیماری ام اس، دارو درمانی و فیزیوتراپی روش های مناسبی هستند. این درمان ها باعث می شوند تا احساس ضعف ناگهانی ساق پاها کمتر شده و قدرت عضلات تا حدودی حفظ شود.

۵ علت ضعف ساق پا ؛ عصب فشرده

فشردگی عصب در ناحیه پایین کمر یکی از دلایل اصلی ضعف ناگهانی ساق پا است. در واقع، این فشردگی اعصاب که عمدتا به بیماری سیاتیک شناخته می شود، باعث ایجاد درد شدید در کمر و پاها می گردد. این درد از طریق باسن و ران و در امتداد رگ سیاتیک منتشر می شود. در نتیجه می تواند یک طرف از بدن را تحت تاثیر قرار دهد.

علائم سیاتیک که معمولا با احساس درد و ضعف ناگهانی ساق پا شروع می شوند، ممکن است خفیف یا شدید باشند. این درد در حالت هایی مانند نشستن و برخاستن، خندیدن یا سرفه کردن تشدید خواهد شد. حتی شدت بی حسی و ضعف ساق پا نیز می تواند در شرایط مختلف متغیر باشد. در مواردی که درد سیاتیک بیشتر از یک هفته طول بکشد باید حتما مساله را به پزشک خود اطلاع دهید.

گاهی ضعف ناگهانی ساق پا و درد ناحیه کمر بسیار شدید بوده و با بی حسی عضلانی یا بی اختیاری ادرار همراه می شود. در چنین شرایطی نشانه های سندرم دم اسبی بروز کرده است که باید حتما فرد تحت مراقبت های اورژانسی قرار گیرد.

۶ علت ضعف ساق پا ؛ نوروپاتی محیطی

نوروپاتی محیطی عبارت است از حالتی که در آن به اعصاب محیطی بدن آسیب وارد می شود. اعصاب محیطی بدن همان رشته های عصبی هستند که از سیستم عصبی مرکزی به بقیه بدن منشعب می گردند. نوروپاتی محیطی به دلایلی مانند عفونت، آسیب و بیماری هایی نظیر دیابت و کم کاری تیروئید ایجاد می شود.

بی حسی و ضعف ناگهانی ساق پاها و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها از علائم اصلی بروز نوروپاتی محیطی هستند. با این حال، علائم دیگری نیز ممکن است در اثر این اختلال بروز کنند که عبارت اند از:

  • احساس ضعف عمومی
  • دردی که در شب ها بدتر می شود
  • احساس سوزش یا یخ زدگی
  • احساس دردی ناگهانی شبیه به برق گرفتگی
  • بروز مشکل در راه رفتن

درمان ضعف ناگهانی ساق پاها و دیگر علائم نوروپاتی محیطی، به علت ایجاد آسیب بستگی دارد. با این حال، دارو درمانی و فیزیوتراپی از درمان های مرسوم این اختلال به حساب می آیند.

۷ علت ضعف ناگهانی ساق پا ؛ ابتلا به بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی است که در اثر مشکلات مغزی به وجود می آید. علائم ابتلا به این بیماری معمولا در یک مدت زمان طولانی بروز می کنند. مشکلات حرکتی و یا احساس ضعف در نواحی مختلف بدن و اختلال در عملکرد عضلات حرکتی، از نشانه های اصلی بیماری پارکینسون به حساب می آیند. برای مثال، ضعف ناگهانی ساق پاها و یا احساس ضعف در بالا بردن دست ها می توانند اولین نشانه های بروز پارکینسون باشند. برخی دیگر از نشانه های بیماری پارکینسون عبارت اند از:

  • عدم توانایی در نوشتن
  • حرکت آهسته
  • بروز سفتی در اندام
  • وجود مشکل در تعادل یا راه رفتن
  • لرزش دست ها و پاها
  • تغییر صدا

برای درمان پارکینسون باید از روش های ترکیبی استفاده نمود. ترکیب دارو درمانی، فیزیوتراپی و تغییر سبک زندگی از روش های بهبود بیماری پارکینسون به حساب می آید. فیزیوتراپی بیماری پارکینسون به کاهش علائم بیماری کمک خواهد کرد.

۸ علت ضعف ساق پا ؛ اختلال میاستنی گراویس

یکی از اختلالات عصبی عضلانی که منجر به ایجاد درد و ضعف ناگهانی در ساق پاها می شود، اختلال میاستنی گراویس نام دارد. عمده تاثیر این اختلال بر عملکرد عضلات اسکلتی ارادی افراد است. هر فردی در هر سنی ممکن است به اختلال میاستنی گراویس مبتلا شود. با این حال، بنا بر تحقیقات انجام شده زنان زیر ۴۰ سال و مردان مسن بیش از دیگران مستعد هستند. از علائم اختلال میاستنی گراویس می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ضعف عضلانی در بازوها، دست ها، پاها یا ساق پاها
  • افتادگی پلک
  • مشکل دوبینی
  • بروز مشکل در صحبت کردن
  • مشکل در بلع یا جویدن

اختلال میاستنی گراویس هیچ درمانی ندارد و تنها می توان از پیشرفت آن جلوگیری نمود. درمان های ترکیبی شامل دارو درمانی، تغییر سبک زندگی و فیزیوتراپی می تواند علائم این بیماری از جمله ضعف ناگهانی ساق پاها را بهبود ببخشد. در برخی موارد نیز لازم است بیمار تحت عمل جراحی قرار گیرد.

۹ علت ضعف ساق پا ؛ ضایعه یا تومور ستون فقرات

تومور نخاعی شامل رشد غیرطبیعی بافت در داخل یا اطراف ستون فقرات یا نخاع است. تومور ستون فقرات می تواند بدخیم یا خوش خیم باشد. در هر حال، بروز این نوع تومورها ممکن است با علائمی مانند ضعف ناگهانی ساق پاها همراه شود. کمر درد و احساس ضعف در پاها و دست ها یا قفسه سینه، از علائم این بیماری محسوب می شوند.

برای درمان تومور ستون فقرات ابتدا باید نوع آن مشخص گردد. سپس، بر اساس خوش خیم یا بدخیم بودن آن می توان به کمک جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی ضایعه را رفع نمود. در اثر حذف و درمان تومور احساس ضعف ناگهانی ساق پاها و یا دست ها برطرف خواهد شد.

۱۰ علت ناگهانی ضعف ساق پا ؛ بیماری ALS

اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) نوعی بیماری عصبی پیشرونده است. در افراد مبتلا به این بیماری، سلول های عصبی به تدریج آسیب دیده و از بین می روند. در نتیجه ضعف ناگهانی ساق پا و انقباض یا اسپاسم عضلانی در دست ها و پاها اجتناب ناپذیر خواهد بود. از علائم اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکل در راه رفتن یا انجام کارهای روزانه
  • مشکل در بلع
  • لکنت زبان
  • مشکل در بالا نگه داشتن سر

بیماری ALS نیز مانند بسیاری از بیماری های عصبی دیگر درمان ندارد.

اما از طریق روش های درمانی مختلف می توان به کنترل و بهبود عوارض آن پرداخت.

۱۱ علت ضعف ناگهانی ساق پا ؛ وجود و نفوذ سموم در بدن

نوعی نوروپاتی در اثر نفوذ مواد شیمیایی و سموم به درون بدن ایجاد می شود که به آن نوروپاتی سمی می گویند.

این نوع نوروپاتی در اصل باعث آسیب عصبی شده و می تواند منجر به ضعف ناگهانی ساق پا، بازوها و

دست ها گردد. سموم ناشی از مواد پاک کننده، حشره کش ها، آفت کش ها و سرب

عامل اصلی بروز نوروپاتی سمی هستند. اگر نوروپاتی در اثر مصرف بالای الکل ایجاد

شود، به آن نوروپاتی الکلی می گویند.از علائم دیگر نوروپاتی سمی می توان به

موارد زیر اشاره کرد:

  • درد عصبی
  • بی حسی و ضعف
  • گزگز کردن دست ها و پاها

دارو درمانی برای کاهش دردهای عصبی و قرار نگرفتن در معرض سموم، روش

درمان نوروپاتی سمی و ضعف ناگهانی ساق پاها است.

کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ،  بهترین فیزیوتراپی در اصفهان


به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیکها و بخش های درمانی :

کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان    باشگاه بدنسازی ایرانیان    کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان    استخر آب درمانی ایرانیان    فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی  

الکتروتراپی ، تکارتراپی ، مگنت تراپی ، فیزیوتراپی ورزشی ، لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) ، اولتراسوند US ،  فیزیوتراپی کمر ، فیزیوتراپی زانو ، فیزیوتراپی دست ، فیزیوتراپی گردن ، فیزیوتراپی سکته مغزی ، فیزیوتراپی پارکینسون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ،  فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و …